Aki Rahimovski (Parni Valjak) 5. 6. 1955 – 22. 1. 2022

Aki Rahimovski (Parni Valjak, promo/press)
0 7,489

Aki Rahimovski, priljubljeni vokalist hrvaških rock velikanov Parni Valjak, je 22. 1. 2022, v novomeški bolnišnici preminil v 67. letu starosti.

To je objavila skupina na svojem uradnem FaceBook profilu, kjer je podala kratko izjavo: “Dragi prijatelji! Z nepopisno žalostjo v srcu vam sporočamo, da je danes 22. 1. 2022, za vselej zaspal Aki Rahimovski.”

K slovesu od pevca so dodali njegove verze: “Za malo nježnosti, na sve ću pristati, za malo nježnosti, da mogu zaspati”

Uradni vzrok smrti zaenkrat ni znan, glasbeniku, pa je v dopoldanskih urah današnjega dne nenadoma postalo slabo, nakar so ga urgentno prepeljali v bolnišnico v Novem mestu.

Aki Rahimovski se je rodil v Nišu 5.6.1955, njegova družina pa se  kmalu potem preselila v Skopje. Ker je bil Akijev oče profesor glasbe, ga je ta poslal v glasbeno šolo, kjer se je sedemletni Aki pričel učiti igranja klavirja in prepevanja.

V najstniških letih se je Aki priključil kar nekaj zasedbam, med njimi so to bile: Grupa Vakuum, Krvna braća in Grupa Torr. S slednjimi je nastopil leta 1975 na festivalu v Zagrebu. Tega leta je tam spoznal kitarista in komponista Huseina Hasanefendića – Husa ter Juricu Pađena. Še istega leta so ob sodelovanju s takratnim menedžerjem skupine Vladimirjem Mihaljekom Mihom, ustanovili prvo postavo Parnega Valjka: Aki Rahimovski (vokal, klavir), Husein Hasanefendić Hus (električna kitara, akustična kitara, spremljevalni vokal), Srećko Antonioli (bobni), Zlatko Miksić – Fuma (bas kitara) in Jurica Pađen (električna, akustična kitara).

V 30-letni karieri so Parni Valjak izdali šestnajst studijskih albumov, štirinajst singlov, pet koncertnih albumov, štiri kompilacije in dva DVD-ja. Svoj prvi studijski album “Dođite na show!” so Parni Valjak izdali leta 1976, pri beograjski založbi PGP-RTB. Leto dni zatem je sledil drugi album “Glavom kroz zid”, ki je izšel pri zagrebškem Jugotonu. Leta 1979 izide tretji album z naslovom “Gradske priče”, ki je bil deležen tudi svetovne distribucije pod nazivom “City Kids”. Ta in naslednji album “Vruće igre”, ki je izšel leta 1980, sta bila posneta v milanskem studiu CBS. Leta 1981 je pri založni Suzy izšel album “Vrijeme je na našoj strani”, dve leti kasneje album “Glavnom ulicom”, leta 1984 pa je izšel osmi album “Uhvati ritam”.

Vsi izdani albumi so dosegali zlate in platinaste naklade, skupna prodaja pa je že presegla nekaj milijonov plošč. Leta 1985 izide deveti studijski album “Pokreni se!”, leta 1987 pa mu sledi deseti z naslovom Anđeli se dosađuju?”, ki je skupini navrgel famozni hit single Jesen u meni. Album “Sjaj u očima” izide leta 1988, skupini pa se pridružijo basist basist Zoran Preksavec – Preksi, bobnar Dražen Scholz ter klaviaturist Berislav Blažević – Bero, ki prispe v skupino leta 1989. Leta 1990 izide album “Lovci snova”, ob 15. obletnici delovanja, pa izide leta 1991 koncertni album “Svih 15 godina”, na katerem se nahaja 29 skladb. Še istega leta izide tudi kompilacija Pusti nek traje. Leta 1992 se skupini priključi eden najboljših hrvaških kitaristov Marijan Brkić – Brk. Ta je, ob Draženu Scholzu in Berislavu Blaževiću – Beri, vzdržal v skupini, vse do njenega razpada. Leta 1993 posnamejo Parni Valjak svoj trinajsti album “Buđenje”, ki je prejel kar šest hrvaških Porinov, čemur pa sledi leta 1995 eden najbolje prodajanih hrvaških albumov vseh časov ter doslej zagotovo najbolje prodajani koncertni album na Hrvaškem, to je koncertni album “Bez struje: Live in ZeKaeM”. Leta 2000 izide album “Zastave”, ki mu sledi leta 2004 šestnajsti studijski album “Pretežno sunčano?”

Ob 30. obletnici delovanja skupine, se Hus odloči skleniti svoje koncertne aktivnosti, Aki Rahimovski pa s preostankom ekipe nadaljuje z aktivnostmi in izda pod imenom Aki leta 2007 studijski album “U vremenu izgubljenih”. Tega leta je Aki s spremljevalno zasedbo nastopil celo v Avstraliji, kjer so odigrali pet koncertov. Leta 2008 je Aki spremljevalno ekipo razpustil ter s klaviaturistom Emilom Saksom krenil na turnejo po Srbiji.

Jeseni leta 2009 so Parni Valjak naznanili svojo veliko vrnitev v postavi: Aki, Hus, Brk, Preksi, Bero in novi član ter bobnar Dalibor Marinković – Dado. Skupina odrine na “Karlovačko live” turnejo, ki je obsegala nastope v desetih mestih. Prvi koncert so izvedli v Dubrovniku, zadnjega pa v Čakovcu.

Parni Valjak tudi v času svojega delovanja, ki so ga podredili koncertiranju, dokazujejo, da ostajajo na hrvaški rock sceni še naprej v samem vrhu priljubljenosti. Še naprej namreč polnijo kot za šalo vsa koncertna prizorišča. V Areni Zagreb in areni v Varaždinu padeta nova rekorda glede obiskanosti njihovih koncertov. Skupina redno obiskuje večja mesta nekdanje skupne države, pri čemer jim uspe dvakrat razprodati areno v Beogradu, ki velja za peto največjo dvorano v Evropi.

 

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki