Fat Butlers predstavljajo novo mojstrovino

Vita Orehek
0 280

Fat Butlers so konec minulega leta napovedali zgodbo, ki vzame sapo. In res jo je. Pa ne prvič. Prvič je bilo nekaj časa nazaj, ko smo z odprtimi usti strmeli v videospot za komad Se Ga, njihov drugi, ki nosi naslov Tukaj sva in ki so ga premierno predstavili na 21. januarski dan, pa nam je ponovno okupiral vse čute, tako zelo, da smo kar pozabili, da je treba vmes tudi dihati.

Da, Fat Butlers, ki so si ime nadeli v duhu odločitve, da bodo servirali težje komade, so ustvarili še eno mojstrovino. Ljubezenski komad, ki sicer ni tako udaren kot njegov predhodnik, a s pravo mero akcije in trših zvokov, je bil po besedah kitarista Tilna ideja njihovega basista Klemna Bergleza.

‘Na vajah smo ga skupaj že kar izpilili. Liza je napisala odlično besedilo, pri vseh nadaljnjih procesih pa nam je bil v veliko pomoč naš producent Dejan Radičevič, s katerim smo se odlično ujeli in bomo zagotovo še sodelovali,’ je dejal Tilen Jan.

Videospot – človek bi mislil, da takih pri nas več ne delajo – je znova ustvaril nadebudni režiser David Podgornik. Kot je povedal Tilen, so mu v obeh primerih predstavili komad, on pa je nato vskočil z idejo o videospotu.

‘Zelo hitro pride na neko kar konkretno idejo in na začetku nikoli ne vemo, kako bomo zadevo speljali, ampak na koncu nam rata,’ je dejal.

Po besedah Davida Podgornika mu je pri razmišljanju o scenariju glavno vodilo to, da morata glasba in video drug drugega podpirati. Za navdih pa se je odpravil kar med ljudi.

‘Velikokrat se s slušalkami v ušesih odpravim med ljudi, opazujem okolico in čakam, da me nekaj “zbode”. Lahko je dogodek, prizor, situacija, nato pa jo v glavi potenciram in začnem razvijati v celostno zgodbo videospota, ki lahko na koncu dobi popolnoma drugačen pomen, kot je bil mišljen na začetku. To je le moj “trigger”. Je pa glasba Butlersov taka, da jo zlahka umeščam v življenjske trenutke, zato mi je delati z njimi tako kul,’ je o svojem ustvarjalnem procesu dejal mladi režiser.

Ob ogledu se zdi, da gre za nadaljevanje zgodbe iz prejšnjega spota. Lahko potemtakem pričakujemo, da se bo nadaljevala s prihodnjimi komadi?

‘Že v prvem videospotu smo pustili odprt konec, šele kasneje smo prišli na idejo, da bi ju med sabo povezali. Tako je tudi tukaj, mogoče zgodbo nadaljujemo že v naslednjem spotu, morda pa tudi ne,’ je bil skrivnosten Tilen, režiser David Podgornik pa še bolj.

‘Če vam to povem, vemo, kaj moram storiti … (smeh)’ je dejal.

Video za Tukaj sva je že drugi glasbeni film, ki ga je David stresel iz rokava za Fat Butlers, za prvega je celo prejel prestižno nagrado v tujini. Čaka podobna usoda tudi tega?

‘Se Ga je bil zares lepo sprejet na tujih festivalih. Na nagrade mislim res na koncu, bistveno mi je, da ljudje uživajo ob tem, kar vidijo, da fantazirajo in se mogoče za trenutek odklopijo iz realnega sveta, kot se odklopimo mi, ko delamo spot. Takrat je dovoljeno (skoraj) vse. Če ob tem dobimo kakšno nagrado, pa še toliko lepše,’ je dejal David.

Snemanje pa ni bilo ravno preprosto, je priznal. Nasprotno, menda so si vmes privoščili pičli dve uri spanca.

‘Snemanje je bilo eno veliko stresno doživetje. Glede na to, da smo vse posneli “na črno”, brez dovoljenj, saj nam jih budget ne dopušča, smo imeli veliko srečo pri tem, da smo produkcijsko lahko speljali projekt do konca. Snemali smo 37 ur, z dvema urama spanca. Na snemanju je sodelovalo približno 50 ljudi z jasnim ciljem in samo to je botrovalo, da danes lahko gledamo, kar gledamo. Na koncu je to še ena v seriji zgodb, ki jih nikoli ne bomo pozabili in smo nanje ponosni,’ je še pojasnil David.

Ker nam korona še vedno ne pusti normalno dihati, tudi Butlersi nestrpno čakajo na boljše čase, medtem pa bodo, seveda, promovirali novo pridobitev.

‘Ker zaenkrat koncerti niso mogoči, bomo komad poskusili kar se da dobro poriniti po socialnih omrežjih. Koncertov si, seveda, zelo želimo, nekaj se tudi že dogovarjamo, ampak nič še ni zacementirano,’ je o negotovi prihodnosti dejal Tilen Jan.

Še dobro, da imamo take bende, ki nam čakanje, da se življenje vrne v neke normalne tirnice, olajšajo z dobro glasbo. Privoščite si jo!

Avtor: Nataša Fajon


 

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki