Chateau in vnovični sij slovenske legende hard rocka v Orto baru (2023)

foto: ALEŠ PODBREŽNIK 2023
0 284

Nastopajoči: Chateau
Datum: 17. 11. 2023
Lokacija: Ljubljana / Orto bar / Slovenija


Ne zgodi se vsak dan da izdajo Chateau nov studijski album. In več. Po letu 2011, ko je bend izdal album “Do konca”, ne dolgo zatem, pa zelo presenetil z odločitvijo da prehaja v mirovanje, smo mnogi izgubili upanje, da bomo Chateau še kdaj videli na odrih.

A so se reči korenito zasukale. Sredi decembra leta 2020 so se Chateau združili. V pomladi 2021 so najprej izdali dva prepričljiva singla Pesmi nove, pesmi stare in Zvezde vedo, leto pa je zaokrožil vinilni izid kompilacije največjih hitov “The Best Of”. Ko je leta 2022 izšel še single S solzami v raj, Chateau niso več ‘skrivali’, da ustvarjajo tudi nov studijski album. Do uradnega izida 17. 11. 2023, pa se je moralo obrniti še eno leto. Chateau so se tako odločili, da proslavijo ta dogodek s posebnim koncertom v ljubljanskem Orto baru. Novi album imenovan “Chateau 2023” je bend posnel v postavi prenovljenega kvinteta v katerem se nahajata seveda zimzeleni vokalist Matjaž Ograjenšek in nič manj zimzeleni kitarist Zvone Hranjec. Ekipo so v novih časih utrdili še nekdanji Res Nulius basist (in povratnik) Boštjan Časl, pa jeseniški klaviaturist Robert Humar znan mdr. po sodelovanju z Rok’n’band in mladi ter nadobudni bobnar Grega Plamberger. Uvodni del je zaznamoval tudi prihod starešine rocka in rolla ‘sedme sile’ na Slovenskem oziroma možakarja čigar ime je nerazdružljivo povezano s kariero skupine še iz začetka devetdesetih let, to je čislanega Dragana Buliča, ki je poskrbel za razkošno najavo prihoda skupine na oder.

Dogodek je bil pokazatelj, da slovenska hard rock publika na Chateau še zdaleč ni pozabila. Skupina je pripravila maratonski set sestavljen iz dveh delov ter vmesno pavzo. Dobrih 300 obiskovalcev je prišlo na svoj račun. Prvo kot prvo, že zavoljo samega dejstva, da je novi material ohranil briljanten stik z preteklim opusom skupine, ki velja danes na slovenskih tleh za kultnega, nadalje pa zlasti po odlično ohranjenem vokalu Matjaža Ograjenška, ki je med nastopom briljiral v vsem svojem izvedbenem sijaju ter vseskozi izžareval izvrstno razpoloženje. Karizmatični in simpatični vokalist je hipoma prevzel publiko, zlasti prve vrste pa so se posebej silovito odzivale na njegove nagovore in spodbujanja. Novi komadi odlično grabijo, kar je neposreden dokaz o temu, kako je pomembna ustvarjalna naveza na relaciji Hranjec – Ograjenšek. Muzikalnost, z odličnim občutkom za gradacijo pompa, ki kulminira v nalezljivih refrenskih napevih, se prevaja v tej kreativni navezi že od nekdaj. In ta kemija ostaja ohranjena. Kot bi bili v letih, ko je bil glam metal na vrhuncu (seveda če si zamižal in k temu priklical kakšno klasiko skupine devetdesetih). Jedro in bistvo kreativne esence, ki definira Chateau je torej zadržano in preneseno v sedanjost. V novo rojstvo skupine. V prvem delu je skupina predstavila tudi ‘osveženo’ verzijo svojega največjega hita Mlinar na Muri, ki se nahaja tudi na novi plošči in je po novem embalažiran v rockersko znatno bolj divjih vodah – to pomeni bolj pospešenem ritmu ter izpostavljenem kitarskem fraziranju. Album “Chateau 2023” je bil pravzaprav odigran v celoti. Z izjemo ene skladbe.

Drugi del pa je bil obilno založen z najbolj znanimi skladbami klasičnih dni skupine. In tu se je publika še posebej vnela. To je bilo pričakovano. Gremo v nebo, Nocoj najlepša si, obvezna Lola (s hudomušnim vložkom stand up komedije Matjaža vezanega na Salome), pa Tanja, Odpelji me v raj, Avantura. Skratka klasika za klasiko, ki so (ob aktivnostih Šank rock) držale kvišku slovenski hard rock skozi devetdeseta. Izvedba teh točk je vzdrževal izjemen nostalgični naboj in narekoval tisti občutek, ko si si rekel: “Naj ta noč traja od tod do večnosti.” Tu je seveda Objemi me. Komad, ki velja za klasiko rocka na slovenskem, komad za katerega veš da je. Vedno je. ‘Tam nekje’. A obenem je to komad, ki ga več let nisi poslušal (zavoljo vrste časovnih razlogov) in z vsem tem odlašal tako dolgo, da se na koncu zgodi to, da ti ga Chateau po mnogih, mnogih letih naposled odigrajo na odru. Noro. Kako močan komad. Takrat se tega zaveš. Ko v živo zgrabi toliko intenzivneje. Tokratna izvedba te odlične balade, je bila posebna tudi po tem, da je bila izvedena v duetu s posebnih gostom Omarjem Naberjem. Ni manjkala seveda niti Mlinar na Muri v klasični izvedbi (vzeti iz istoimenskega albuma – 1994), pretežno pa skladbe (po pričakovanju) iz albumov “Objemi me” (1992) in “Avantura” (1993). Bend je v sklepnem delu dodal še dve “Do konca” (danes lahko rečemo) klasiki Vse kar ljubim ter naslovno skladbo, s tem pa se je tudi praznovanje ob izidu novega Chateau albuma sklenilo.

Bend se je vrnil za dodatek. Zagrizeni feni, bi pričakovali kak komad iz studijskega prvenca “Tvoje oči” (1990), prav tako pa je bend zaobšel album “Brez tebe” (1996). Namesto tega so Chateau še enkrat izvedli ‘novega Mlinarja na Muri’, odlično novo Pesmi nove, pesmi stare ter eno najmočnejših balad slovenskega rocka klasične ere – to je Objemi me. S tem so želeli dostaviti publiki maksimalni odklop. In to je skupini tudi uspelo.

Še ena pomembna opazka. V publiki se je nahajal konkreten delež deklet, prav tako na bend niso pozabile gospe, ki so bile skupini privržene že v devetdesetih – kot najstnice. Od tod ni težko sklepati – in to je dokazal tudi koncert v Orto baru, da so Chateau bili vsa ta leta močno pogrešani, a da se jih obenem ni prijela nikakršna rja. In če te po vseh teh letih obiskujejo dekleta in gospe, ohranjaš mladost. Sicer je bilo slišanih nekaj kiksov v Orto baru, a to je normalno, ko se prerodiš v novo življenje ter zajemaš znova svež veter v svoja jadra! Bend bo to hitro posaniral ter nadgradil na seriji prihajajočih nastopov, je pa nekaj jasno. Ne le na podlagi močnih skladb, hitov in zimzelenov iz zlate ere devetdesetih, ki držijo skupino kvišku, pač pa tudi zavoljo močnih točk sveže izdanega albuma “Chateau 2023”, ostaja jasno, da izžarevajo Chateau nov zagon ter novo željo po dokazovanju in kreiranju nove glasbe. Kot da vseh teh 43. let, ki so pretekla od studijskega prvenca do danes, nikdar ne bi bilo.

Avtor: Edita Klemen & Aleš Podbrežnik
Fotografije: Aleš Podbrežnik

Setlista:
1. Pesmi nove, pesmi stare
2. Daleč od srca
3. Zvezde vedo
4. S solzami v raj
5. Varala si me
6. Mlinar na Muri 2023
7. Mogoče nekoč
8. Ljubi in sovraži
9. Ko se šampanjec hladi
—drugi del—
10. Gremo v nebo
11. Nocoj najlepša si
12. Lola
13. Tanja
14. Odpelji me v raj
15. Avantura
16. Zaradi tebe
17. Objemi me (ft. Omar Naber)
19. Mlinar na Muri (klasična verzija 1994)
20. Zapleši z mano
21. Vse kar ljubim
22. Do konca
—dodatek—
23. Mlinar na Muri 2023
24. Pesmi nove, pesmi stare
25. Objemi me


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki