Siddharta tresli Stožice tri ure in pol ter spisali novo povest slovenske rock zgodovine (2023)

foto: ALEŠ PODBREŽNIK 2023
0 50,571

Nastopajoči: Siddharta
Datum: sobota, 18. 11. 2023
Lokacija: Ljubljana / Arena Stožice / Slovenija


Siddharta! V razprodani Areni Stožice in s tri ure in pol dolgim špilom, oddelanim na nivoju, ki se lahko kosa s koncertno ceremonijo največjih in najbogatejših svetovnih zvezd rocka in metala, so Siddharta postavili na slovenski rock sceni še en zgodovinski mejnik, ki ne bo ostal pozabljen.

Siddharta je slovenska rock zasedba z žigom, ki druži večinski DNA Slovencev v eno. Podobno, kot je to uspelo denimo Vladu Kreslinu v sferi kantavtorske glasbe, s(m)o Slovenci kar se rocka tiče vzeli Siddharto za svojo. Je skupina vseh nas. Esenco slovenstva na čelu s slovenskim jezikom je skorajda nemogoče bolj posrečeno združiti s poanto rocka in metala, kot je to uspelo Siddharti. Zato upravičeno zavzemajo tron slovenske rock glasbe.

Bend je želel preizkusiti samega sebe na novem špilu megalomanske produkcije ter hkrati obeležiti 20 let, ki so se urno odvrtela od prelomnega trenutka njihove kariere, ko so zavzeli leta 2003 bežigrajski stadion. Obenem je šlo za neke vrste ‘reset’, recimo ‘restart’, saj je bend na tak način potegnil črto nad aktivnostmi zadnjega obdobja, obenem pa se navezal na tisti nepozabni bežigrajski nastop, po katerem smo ga vsi vzeli za svojega. Nastop v Areni Stožice je bila temu pika na ‘i’ in sklepno dejanje nekega poglavja kariere. Zato je na moč dobrodošlo izkoristil iztek letošnjega leta za to, da se pojavi na enem izmed največjih koncertnih prizorišč na Slovenskem, se epohalno poda na avanturo najbolj bistvenih in nepozabnih trenutkov svoje kariere ter jih zaokroži v tri in pol urni spektakel, na katerem pa je predstavil premierno tudi že širi povsem nove avtorske skladbe (na čelu s singlom Prepovedana). Hkrati je ta nastop že pomenil, da se skupina pripravlja na vstop v leto 2024, ko izide nov studijski album, s čimer odpirajo Siddharta novo poglavje svoje prelepe glasbene kariere.

Že razgledi ob prihodu na samo prizorišče so namigovali na to, da bo tokratni nastop Siddharte izzival profesionalni pristop največjih svetovnih izvajalcev. Na vseh organizacijskih ravneh. Mize z uradno prodajo spominkov so se nahajale že pred vhodom v dvorano, potem pa so bile konkretno posejane tudi v dvorani. Vsak obiskovalec je ob nakupu vstopnice ob prihodu na prizorišče prejel še zapestnico z utripajočo lučko. Gremo dalje. V notranjost arene. Orjaški oder, s krožnim catwalkom, ki je z leve in desne obkrožal ‘zlati ring’ (s peščico izbranih – najbolj gorečih privržencev), osupljiva kombinacija nezadržnih salv pirotehnike in razkošne odrske razsvetljave, v ozadju dodana orjaška projekcijska platna. Vseskozi aktivna igra luči in soja žarometov. Razprodano prizorišče nabito z evforijo in emocijami. Vedel si, da je danes samo danes. In ta danes samo enkrat. Ne pa tudi nikoli več. Le da bo takrat drugače. Zato si tu preprosto moral biti.

Bend je igral brez predaha. Brez premora. Na repertoarju je bilo 30. točk, od tega 28. odigranih skladb. Rondo, ki ti ga dostavi le slovenski rock izvajalec z veljavo. Izmed kvote največjih. Če ne kar največji. Repertoar so Siddharta obtežili s klasikami prvih treh studijskih albumov kar je šlo pričakovati, saj je s tem skupina skušala povezati nastop na bežigrajskem nastopu z nastopom v Areni kar se da intenzivno. Seveda pa so repertoar zapolnjevali tudi trenutki kasnejših albumov, pri čemer je bend znatno presenetil z integracijo Disco deluxe, vzeto iz albuma “Petrolea”. Upajmo da bo v prihodnje presenečal večkrat s še kakšno skladbo vzeto iz krivično prezrtega “Petrolea” albuma.

Skozi leta je skupina tako dozorela v artističnem smislu, da pristopa do izvedbe nekaterih točk adaptirano, dodaja nekatere vložke ki jih izvirniki ne posedujejo in si privošči celo momente solo improvizacij. Najbolj zanimivi so bili trenutki, ki so bili predstavljeni premierno. Štiri nove skladbe. Vse medsebojno zelo drugačne, pri čemer se je še posebej vtisnila v spomin skladba Na nebu, v kateri je za violino v vlogi posebne gostje poprijela hčerka basista Janija Haceta Izabela. Razgibana skladba polna prevratov je namreč namignila, da bo prinesel novi album tudi trenutke, ki bodo privržence in glasbeno javnost konkretno presenetili. In nenazadnje, ko že iščemo ‘popestritve’, sta med izvedbo klasike Platina na oder priplesala tudi Anja Möderndorfer in Miha Krušič.

In vendar…. Nad vsem tem delom eseja, ki je močno racionalen…. Kaj je dejansko poanta vsega? Od tu dalje (mi) bo znova pričelo zmanjkovati ustreznih besed opisovanja, ker stopajo v ospredje čutila, instinkti,… Vibracija in energija, ki jo poganja? Odklop (ratia). Tu je torej tisti žur. Tista iskrena energija, ki se je ne da ubesediti. Po to je skupina prišla in prišla je z namenom da vse to tudi deli. Z občinstvom. Karizmatični Tomi M. je skozi leta postal veliki vrač v tem kako hipnotizirati publiko in jo povleči nase. Z nekaj gromkimi vzpodbudami je celotno areno pridobil v hipu na svojo stran. A štelo je tisto več. Ne vsa odrska krama in šara, ki je sicer vzbujala tudi strahospoštovanje. Bistvo je seveda glasba. Akcija. Vsak ton, vsak verz, vsaka fraza. Enovito. V slogu neprebojnosti na ravni najbolj zagrizene hokejske ekipe. Vsi za enega in obratno. Prav to je tisti moment izjemne fascinacije, s katerim te prevzame Siddharta. Ko čutiš kako velika družina so ti fantje in kako se te vezi medsebojnega zaupanja, spoštovanja in ljubezni prosto prenašajo v prostor. Da prosto prevzamejo publiko. Da postane ta s skupino tudi sama orjaška družina. Tega večera nisi srečal obiskovalca, ki bi bil ravnodušen, malodušen, ki bi slučajno kakorkoli tarnal, negodoval. Ves negativizem se je tega večera v hipu prelevil v nič. Povsod pa so se prosto širili smeh, pozitivizem, spoštovanje, spravljivost,… In v tem si začutil izjemno složnost. Tako je to, ko se Slovenci združijo v eno. In Siddharta je tisti ključ, ki odpira srca.

Fantje so igrali kot v transu. Dali so vse od sebe. Najboljše kar zmorejo. Treh ur in pol, kot da jih ni bilo nikdar in nikoli. Bil je le koncert tako intenzivnih občutij, da čas in prostor izgineta iz horizonta. Ne obstajata več. Ostane le večnost vibracije univerzuma, ki ga diktira glasbeni jezik. V unikat imenovan Siddharta. V vsem sijaju.

Ko se je bend nekako približeval finalu regularnega dela, je Tomi najprej posvetil izvedbo skladbe Siddharta svoji hčerki, ki je prav na dan koncerta v Stožicah praznovala svoj 12. rojstni dan. Temu je sledila Vojna idej – edina točka vzeta iz blago spregledanega, a odličnega albuma “Saga” (2009), sledi pa eden izmed svojevrstnih vrhuncev Le mavrica, kjer si je dal duška na pročelju catwalka Jani Hace z izjemno, podaljšano solo točko na bas kitari. Po čustveni predstavitvi članov skupine sklene regularni del koncerta “Infra” točka Piknik, kjer se na catwalk odpravijo vsi člani, pri čemer poprime Tomaž za bas kitaro, Boštjan tolkala, Jani za kitaro.

A druženja še ni bilo konec. Dva razkošna dodatka je navrglo v nadaljevanju še pol ure nastopa. Nastopa, ki ga spišejo največji. Siddharta je v Stožice prišla, videla in zmagala. S silo, strastjo in ihto je stresla temelje dvorane, pri tem pa ji je zvesto stala ob strani predana publika, ki je enovito dihala s fanti. Kot eno telo. Lepo je vedeti, da takšno druženje s skupino zagotovo ni bilo zadnje, je pa vredno imeti na umu, da bo za prihodnji tak koncert Siddharta zagotovo poiskala nove vzvode za postavitev novih mejnikov. Če potegnemo sklep pod črto: “Nepozabno in edinstveno!”

Avtor: Edita Klemen & Aleš Podbrežnik
Fotografije: Aleš Podbrežnik & Edita Klemen (zadnjih osem fotografij)

Setlista:
1. Intro
2. Rh-
3. T.H.O.R.
4. B Machina
5. Pot v X
6. Prepovedana (nova skladba)
7. Klinik
8. Disco deluxe
9. Bonsai (ft. Martin Janežič – Buco)
10. Platina
11. Lej lej lej
12. Jaz
13. Samo edini
14. 1 minuta (nova skladba)
15. Japan
16. Napoj
17. Et tu
18. Rave
19. Na nebu (ft. Izabela Hace na violini, nova skladba)
20. Siddharta
21. Vojna idej
22. Le mavrica (ft. Martin Janežič – Buco, plus solo bas kitara)
23. Piknik (ft. Martin Janežič – Buco)
—dodatek I.—
24. Volk Q ovce
25. NGRMGMT (nova skladba)
26. Na soncu
27. Medrevesa
—dodatek II.—
28. Ledena
29. Ring
30. Orion Lady


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki