Clutch predstavili knjigo slabih odločitev v razprodani zagrebški Tvornici

Ameriška zasedba Clutch že drugič razprodala koncert v Zagrebu

0 326
Lokacija: Tvornica Kulture, Zagreb, Hrvaša
Datum: nedelja, 9. 12. 2018

Ameriški rockerji Clutch v zadnjih letih uživajo izjemno popularnost. Z novo turnejo, ki se je ponovno ustavila v hrvaški prestolnici, je skupini uspelo že drugič zapored razprodati dvorano Tvornica kulture, ki prejme okoli 1000 ljudi. Clutch na turneji niso bili sami, spremljali so jih  nemški The Picturebooks ter francoski The Inspector Cluzo.

Kot prvi so se na pol prazni dvorani predstavila The Inspector Cluzo. Francoski duo sprva ni niti pretirano obetal, a z vsako skladbo so postajali bolj zanimivi. Duo je navdušil z zabavno kombinacijo rocka, funka in swinga. Z vsako skladbo sta ponudila nekaj drugačnega. Obenem pa sta zabavala s smešnimi nagovori. Vokalist se je občasno poslužil precej visokega vokala, s čimer je spominjal celo malo na The Mars Volta. V enem izmed nagovorov se je zahvalil svoji ženi, ki je skrbela za kmetijo doma, da je lahko on odšel na turnejo po Evropi, kar je bil le en izmed mnogih komičnih vložkov skupine. Kar je pravzaprav manjkalo, je bila bas kitara za bolj poln zvok. A sam nastop s komičnimi vložki pa je bil resnično vreden ogleda. The Inspector Cluzo je ena izmed tistih skupin, ki nepoznavalca lahko prijetno preseneti, da jim tudi kasneje posveti več pozornosti.

Sledil je še en duo. Nemški The Picturebooks je pristopil bolj surovo. Vsaj tako je bilo vidno iz strani bobnarja, ki je po bobnih udrihal na čase tudi z golimi rokami, kar je delalo zvočno sliko toliko močnejšo. Basista ponovno ni bilo, pravzaprav niti ni bil potreben. Duo je serviral bolj enostavni blues rock, pri katerem ni šlo za presežke. Vsekakor je bilo prisotne veliko edinstvenosti s strani bobnarja, ki je dodatno pomoč dobival še iz mešalne mize. A pri kitari je delovalo, da gre bolj za preverjen recept. Je bil pa pri The Picturebooks boljši odziv publike, tako da se je tudi dvojcu videlo, da uživa.

Sledilo več kot pol ure premora za zvezde večera. Dvorana Tvornice se je napolnila do zadnjega kotička. Po dolgem čakanju se je na odru pojavil četverec iz mesteca Maryland, ki je naznanil, da si želi žura. In tako so padale novitete z letošnjega albuma Book of Bad Decisions. Seveda je skupina v repertoar ponudila tudi kakšno starejšo skladbo. Odigrane so bile poznane skladbe, kot so Earth Rocker, The Mob Goes Wild, Electric Worry idr. Precejšen poudarek je bil na zadnji treh albumih, s katerimi je skupina tudi precej pridobila na popularnost.

Forma skupine je zadovoljiva. Vsekakor najbolj izstopajoč član je Neil Fallon, vokalist zasedbe, ki je poprijel tudi za kitaro ali orglice. Karizmatični vokalist se je izkazal kot dober animator. S svojimi gibi in šaljivostjo pa je dal vedet, da mu je nastopanje v živo v užitek. Ostali člani pa nekako niso prišli do izraza. Še najbolje je s svojim dobrim igranjem izstopal bobnar, medtem ko sta bila kitarist in basist bolj statična. Je pa treba priznati, da je bilo odigrano vse korektno, tako da na koncu statičnost niti ni tako motila. Ne glede na to opazko, je publika skozi cel koncert norela. Sprednje vrste so se odzvale tudi z moshpitom, kar je precej nepričakovano za takšno skupino.

Clutch so večinoma postregli z bolj poskočnimi skladbami, vmes pa se je pojavila tudi kakšna počasnejša, kot je Spacegrass, s katero se skupina dotika tudi psihedeličnega rocka. Sicer pa je izstopal južnjaški rock, kot se za Clutch tudi spodobi. Da je vse skupaj bolj raznoliko pa Clutch vpletejo še blues rock in hard rock elemente. Po dobri uri se je skupina poslovila z X-Ray Visions, po nekajminutni pavzi  pa so se Clutch vrnili odigrati še dve skladbi. Pričakovalo bi se lahko še kaj več, a Clutch niso več rosno mladi, tako da se je bilo treba zadovoljiti z manj kot 90-minutnim repertoarjem.

Koncert je bil nedvomno uspešen. Clutch so skupaj z The Picturebooks in The Inspector Cluzo na mrzel nedeljski večer z nepozabnim koncertom ogreli srca številnim privržencem tršega rocka. Clutch so s koncertom potrdili, da so v živo zelo kvalitetna skupina ter nekaj posebnega.

Fotografije: Tina Rus

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki