Jade Warrior: Breathing the Storm

0 236

Datum izida: 1992
Založba: Red Hot Records
Produkcija: Jade Warrior
Dolžina: 49:15
Zvrst: new age/ambient/progressive rock
Ocena: 8/10

Leta 1990 je privržence dolgoživih progrockovskih ikon Jade Warrior razžalostila novica o smrti originalnega kitarista Tonya Duhiga. Edini preostali član, flavtist/klaviaturist/tolkalist Jon Field, je na pomoč poklical kitarista Colina Hensona ter basista Davea Sturta, ki sta dokaj uspešno zapolnila veliko vrzel, ki je zazijala po Duhigovi smrti. Rezultat skupnega sodelovanja omenjene trojice je bil album »Breathing the Storm« iz leta 1992 na katerem bi moral sodelovati tudi Duhig, če ga prej ne bi prehitela smrt. Na njem so Jade Warrior tudi s pomočjo sodobnejše produkcije modernizirali svojo nevsakdanjo, eterično mešanico ambientalne glasbe, new agea ter svetovne glasbe z občasnimi simfoničnimi progrockovskimi trenutki.

Sintetizatorske teksture iz osemdesetih so popolnoma izginile ter se umaknile v korist valujočim simfoničnimi aranžmajem, medtem ko je kombinacija flavte in kitare ustvarjala prelestne harmonije, ki so poslušalca v trenutku popeljale na čudovito in sprostitveno ambientalno potovanje. Med najboljše trenutke na albumu spada »Over Ice and Water«, kateri je prava ambientalna mojstrovina. Ljubitelji simfonike na svoj račun pridejo na »Gift of Wings«, ki je prepojen z lebdečo atmosfero, medtem ko je »Memory of the Deep«, ki vsebuje nekatere elemente svetovne glasbe ter na sintetizatorju ustvarjene zborovske harmonije, prava paša za vse nepoboljšljive romantike in ljubitelje ‘kozmičnih potovanj v oddaljene dežele’.

Na začetku devetdesetih so Jade Warrior z nadvse solidnim »Breathing the Storm« doživljali manjšo zvočno renesanso. Njihov izrazito nekomercialni pristop je pomenil, da so bili ves čas na robu preživetja, a so se skozi devetdeseta začuda pretolkli še z enim studijskim projektom, »Distant Echoes« (1993), ter dvema neizdanima albumoma iz sedemdesetih, »Eclipse« ter »Fifth Element« (oba izdana leta 1998), katera bi morala iziti že leta 1973.

avtor: Peter Podbrežnik

seznam skladb:
1. Gaia (3:41)
2. Breathing The Storm (7:03)
3. Over Ice and Water (6:30)
4. Gift of Wings (2:33)
5. Songs of the Air (2:23)
6. Memory of the Deep (10:09)
7. Reflecting Stars (3:01)
8. Asa no Kiri (4:39)
9. Circle of Wisdom (8:40)

Jade Warrior
Jon Field – flavta, klaviature, tolkala
Dave Sturt – bas kitara, klaviature, tolkala, programiranje
Colin Henson – kitara, klaviature

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki