Dejan Berden : Fluid (2CD)

0 370

Založba: Samozaložba
Leto izida: 2012
Trajanje albuma: 119:35
Ocena: 10 / 10 

Album »Fluid« (sodeč po naslovnici bi kdo mislil, da gre za reklamo za novo mineralno vodo), ki mi je povsem nepričakovano prišel v roke tik pred intervjujem z zasedbo džeZZva, sem sprejel z velikim veseljem in glede na to, da veljam za absolutnega glasbenega laika kar se klasične glasbe tiče svojevrsten izziv, kako smiselno izbrati in zapisati nekaj besed ob občutjih, ki jih vzbuja njegova glasba.

Stvarnik albuma “Fluid” je Dejan Berden, siceršnji klaviaturist zasedbe džeZZVa, ki je absolutni glasbeni unikat. Prekmurski pianist in profesor glasbe namreč ne velja le za izjemno plodovitega skladatelja in aranžerja (tudi producenta), pač pa tudi za glasbenega vizionarja posebne sorte. Na slovenski glasbeni sceni je zelo iskan. V karieri je tako vpisal sodelovanja s premnogimi dobro znanimi slovesnkimi izvajalci. Med drugimi so to: Vasko Atanasovski, Marko Črnčec, Jure Ivanušič, Lačni Franz, Ethnotrip, Patetico, Siti hlapci, Jure Tori, avantgardno usekani projekt Od Franclna možgani,… sodelovanja pa sežejo vse tja do imen Alfi Nipič in Edvin Fliser. Čeprav je Dejan mož, ki ostaja pri svojih akcijah raje tih ter skromno »neviden« in deluje »iz ozadja«, se pravi se pojavlja navadno pri glasbenih projektih kot studijski glasbenik ali pomočnik pri oblikovanju aranžmajev (soaranžer), pa se lahko kot samostojni glasbeni virtuoz pohvali z izredno bero samostojnih studijskih izdelkov, med katerimi je tudi dvojni CD »Fluid«, ki je strogo zapisan improvizaciji na klavirju. Čeprav je ta album izšel že leta 2012, razkriva tisk knjižice fizične oblike CD-ja letnik 2016. Torej gre bodisi za ponatis ali pa nasploh prvo izdajo albuma v fizični obliki.

Ko govorimo o Dejanu Berdenu, so vsekakor mehkoba, pretanjenost in rahločutnost, s katerimi je oborožen ta tankočutni glasbenik, glavni aduti njegove igre ter izrazne prepričljivosti, obenem pa se ob tem nikakor ne sme spregledati njegove izjemne oboroženosti s kilometrino izkušenj, ki generira izjemno imenitnost vse udejanjene finomehanike in detajlov njegove klavirske igre. Glasbo, ki jo ponuja album »Fluid«, je Dejan posnel v vsega treh snemanjih. Sliši se zelo rutinsko, pa vendar je Dejan v vseh dolgih letih igranja postal tudi neverjetno zverziran glasbenik. Med avgustom in novembrom 2011 je Dejan stopil v snemalni studio vsega trikrat in posnel šestnajst zahtevnih kompozicij, mi pa smo tako dobili skoraj dve uri instrumentalne glasbe svojevrstnih avtorskih klavirskih improvizacij.

Prav v letih pred formacijo zasedbe džeZZva so Dejana prsti posebej intenzivno srbeli in v letih 2010, 2011, 2012 in 2013 ga je kar razganjalo od kipečega navdiha. Posledica tega je bila serija posnetih in izdanih samostojnih albumov, na katerih se Dejan preizkuša v popolnem avanturizmu solističnih eskapad, ki ga ponuja čisti purizem klavirske igre.

Kot že pove samo ime, je album »Fluid« na dveh CD-jih v osnovni viziji in ideji predan glasbenikovi komunikaciji z vodnim okoljem. Gre za odziv umetnika ob stiku z vodo v vseh njenih oblikah in učinkovanjih na okolje. Lahko gre zgolj za usedlino, brbotanje, odsev ali brzice, kakor je tudi naslov posameznim kompozicijam. Kakšna občutja izzove brbotanje, odsev in/ali brzica v glasbeniku in kako bo te odzive kodiral, prevedel v jezik glasbe? Ali se bo uspešno vživel v ta stanja ali ne? To je največja uganka in hkrati dražjlivost tovrstnih dokumentov kot je »Fluid«. Vsaka skladba je torej povezana z vodo. Tako prevaja svoja občutja skozi jezik samobitne igre na klavirju tudi Dejan. Vseskozi je popolnoma pri stvari, absolutno predan in vživet, strastno kipeč! Pri tem je zanimivo, da navkljub kompleksni naravi kompozicije v celokupnih identitetah delujejo poslušalcu vseskozi blizu in poslušljivo, večinoma pa deluje album celo tako, da lahko ob njem polno zameditirate ali celo zaspite. Najbolj se vas bo dotaknil, če boste znali za hip odklopiti zavest in z glasbo “zalebdeti in zaplavati”.  

Skozi leta je mož razvil povsem samosvoj glasbeni izraz neverjetno pretkane zmesi klasične glasbe, jazza, svetovne glasbe, nad vsem tem pa je neprikrit tudi melos tradicionalnega ljudskega folk ličila prekmurskih ravnic. Torej je jasno, da zaznamuje ta izdelek tudi melos nenehno koprneče melanholije, kar je zaznavno tudi v glasbi skupine džeZZva. Skozi skoraj 120 minut glasbe so ti elementi oziroma gradniki jazza, klasične in svetovne glasbe Berdenovega umetniškega karakterja različno razmeščeni in se skozi igro različno razgaljajo in izražajo (odsevajo). Ob tem pa je jasna ena stvar in ta je zelo pomebna. Album »Fluid« je do zob oborožen z občutkom spontanosti ter nepričakovanega razvoja dogodkov. Čeprav je okvir kompozicij postavljen, se te v igri razvijajo tako, kot bi komaj šele nastajale in rasle izpod umetnikove nenehno iskrive navdahnjenosti, pri čemer se album posledično šibi od gošče improvizacijskih eskapad, ki so seveda največja draž oziroma izziv slehernemu glasbenemu gurmanu pri konzumaciji albuma »Fluid«.

Navkljub izjemnim talentom in neverjetni artistični pronicljivosti, ki se lahko postavlja z absolutnim unikatom v sami jazzovski ekspresiji, ostaja Dejan Berden v svojih ciljih skromen. Njegov mlajši kolega (nič manj izjemen) Marko Črnčec je denimo zagnal uspešno mednarodno kariero, za kar nosi tudi Dejan izreden potencial. Pa vendar Dejan za svoja dejanja ne išče in ne zahteva senzacije in jih zato ne obeša na veliki zvon. Tako ostaja njegovo ime na slovenskem glasbenem prizorišču večkrat celo krivično prezrto. 

Široki um, ne le glasbeno večplastne obtesanosti umetnika, kot jo beleži Berdenova glasba na teh dveh ploščkih, pač pa zlasti občutek za nenehno odprtost in navduševanje nad eksperimentiranjem, za katerega nikdar ne veš kam te bo odpeljal, napeljujeta na to, da si Dejana ni težko predstavljati v družbi velikanov takšne obrti, kot sta med drugim npr John Zorn ali pokojni Frank Zappa. Med omenjenima legendama avantgardne provokacije je sicer ekstremen izrazni razkorak, vendar pa je prav tako nedefinirano brezkončno glasbeno obzorje resnicoljubnega in svobodoljubnega purizma vseh pustolovščin klavirske igre Dejana Berdena, ki je v prvi vrsti mož razpoloženjske glasbe.

Ob poslušanju senzacionalnih klavirskih improvizacij albuma »Fluid«, vas bo pograbila sla po globljem odkrivanju avtorske glasbe Dejana Berdena. Ostaja nebrušeni diamant ter ena najbolje varovanih skrivnosti slovenskega glasbenega univerzuma.

avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb: 
CD1.: 
1. Botanika
2. Žajfnica
3. Ples
4. Vrtinec
5. Vodni pulz
6. Usedlina 
7. Vodni pulz 2
8. Odsev 

CD2.: 
1. Panonska fantazija
2. Neurbana pesem
3. Pulzar
4. Ples 2
5. Brbotanje
6. Strunanje
7. Brzice
8. Odsev 2 

Glasbeniki:
Dejan Berden – klavir

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki