Nastop zasedbe HELP! v Koloseju (2017)

0 177

Lokacija: Ljubljana / Kolosej / Slovenija
Datum: 03.01.2017


V ljubljanskem Koloseju je premierno predvajanje odličnega dokumentarnega filma o najpomembnejši glasbeni skupini vseh časov z naslovom ‘The Beatles – Eight Days a Week’ s kratkim nastopom pospremila mednarodna zasedba HELP! A Beatles Tribute Band. Imenitni ‘tribute to’ The Beatles band, ki je skorajda v nenehnem koncertnem pogonu, medtem ko marljivo obuja zapuščino legendarnih ‘Hroščev’ iz Liverpoola, je svoj kratek, vendar nadvse zanimiv nastop, odprl z dvema ‘filmskima’ klasikama: »A Hard Day’s Night« ter »Help!«.

Mednarodni band, katerega tvorijo Američan Ernie Mendillo (pri HELP! Paul McCartney) ter “naše gore listi’, kitarist Matic Pelcel (pri HELP! John Lennon), kitarist Žiga Stanonik (pri HELP! George Harrison) in bobnar Gašper Oblak (pri HELP! Ringo Starr), ki so, mimogrede, izvrstni glasbeniki, je nato navdušil ‘medgeneracijsko’ publiko, ki se je zbrala na sila nenavadnem koncertnem prizorišču z »I Want To Hold Your Hand«. Četverica ima izvrstno naštudirane inštrumentalne prvine posameznih The Beatles klasik, medtem ko so vokalne harmonije sicer kakovostne, vendar v višjih legah občasno nekoliko ‘zaškripajo’. Prav tako glasovna sorodnost Mendilla z vokalom Paula McCartneya ni ravno briljantna, saj je pri tem celo nekoliko prepričljivejši Matic Pelcel, ki sicer opravlja vokalno (in vizualno) vlogo Johna Lennona.

Izvajanje klasik iz časov ‘beatlomanije’ se je uspešno nadaljevalo z »Eight Days A Week«, kar je tudi naslov prej omenjenega dokumentarnega filma o koncertnih turnejah nepozabne četverice. HELP! so se tokrat odločili izvajati izključno The Beatles klasike iz najbolj vročega obdobja ‘beatlomanije’, se pravi iz prve polovice šestdesetih, kar pomeni, da je bila izvedba ljubezenskih zimzelenov kot sta »Can’t Buy Me Love« in »She Loves You« nekako samoumevna. Tovrstni odločitvi pri naboru osmih izvedb je bržkone botrovalo to, da so svoj nastop želeli uskladiti z dokumentarcem, ki je osredotočen na koncertne turneje najbolj slovite skupine vseh časov. Zadnjo koncertno turnejo so Beatli namreč izvedli leta 1966, medtem ko se je njihov nepozabni in hkrati poslovilni nastop na strehi korporacije Apple zgodil leta 1969. Za širjenje pozitivne atmosfere sredi Koloseja je poskrbela tudi posrečena verzija »I Feel Fine«.

Maloštevilna publika je štela približno dvesto duš, zaključek HELP! nastopa z energično izvedbo skladbe »Twist And Shout« pa je pospremila z dolgim, povsem zasluženim aplavzom, nato pa se odpravila na ogled dokumentarnega filma o koncertnih turnejah legendarne četverice iz Liverpoola. HELP! so s svojim kratkim, vendar srčnim nastopom, poskrbeli za odlično razpoloženje pred predvanjanem dokumentarnega filma, katerega si morajo oboževalci nepozabnih ‘Hroščev’ preprosto nujno ogledati, saj tako podrobnega prereza njihovih koncertnih pustolovščin do sedaj še ni bilo na velikem platnu.

avtor: Peter Podbrežnik
fotografije: Aleš Podbrežnik

Setlista:
1. A Hard Day’s Night
2. Help!
3. I Want To Hold Your Hand
4. Eight Days A Week 
5. Can’t Buy Me Love
6. She Loves You
7. I Feel Fine
8. Twist And Shout


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki