Devin Townsend z internetom v vesolje

0 234

Lokacija: internet
Datum: sobota, 05.09.2020

  V času, ko se normalnemu glasbenemu ljubitelju že kar malo kolca po kvalitetnih koncertnih doživetjih, glasbeni navdušenci pa z glavo butajo ob steno in se s solzami v očeh spominjajo vseh preteklih koncertnih doživetij, so koncerti v pretočni obliki prek interneta postali standard. Razumljivo. Zaslužek s koncertov je glavni vir prihodkov večine glasbenih skupin na svetu in pol leta prepovedi koncertiranja se na računih konkretno pozna.

  Devina Townsenda pozorno spremlja večina Rockline ekipe; tudi osebno je bil prav njegov koncert, decembra na Dunaju, sploh zadnji koncert, ki sem ga obiskal pred to Covid-19 norijo. In če lahko mirne duše rečemo, da je vsak Devinov koncert unikatno doživetje, pa so njegovi posebni koncerti, med katere uvrščamo Retinal Circus, pa nastop v Royal Albert Hall ter v rimskem amfiteatru v bolgarskem Plovdivu, prava avdio-vizualna poslastica. In verjeli ali ne, sinočnji koncert z lahkoto uvrstim med te, ta posebne!

  Po končanem prvem delu Empath turneje, je deloholični kanadčan napovedal, da bo drugi del turneje bolj prvinski, z manjšo zasedbo, obenem pa tudi trši, saj bo preigraval svoj celotni repertoar, vključno s skladbami iz obdobja Strapping Young Lad, katerih se je v zadnjih slabih desetih letih popolnoma izogibal in jih pospravil ter zaklenil nekam globoko v svoj osebni glasbeni arhiv. A očitno si je, v tej novi post-DTP glasbeni epohi, drznil odkleniti tudi te, najbolj skrite duri svojega ustvarjanja.

  Za tokratno turnejo, na kateri bo moral z ekipo nastopiti tudi na festivalu Metaldays, je ob sebi zbral zanimivo druščino – ritem kitarista Wesa Haucha z bogato death metal kilometrino, basista Liama Wilsona, ki je poleg vseh ostalih projektov kar 17 let drgnil bas pri The Dillinger Escape Plan ter bobnarja in YouTube senzacijo Samusa Pulicellija poznanega tudi kot 66Samus, ki svoje poslušalce navdušuje tako s tehniko kot tudi z natančnostjo.

  Res je, to ni bil prvi pretočni koncert v zadnjega pol leta, ga pa uvrščam na seznam posebnih Devinovih koncertov, ker je spet šel izven okvirjev in naredil nastop, kot ga še ni bilo v tem formatu. Vsak član je namreč svoj del posnel v svojem kraju, v studiu na zelenem ozadju, snemalo pa ga je po več kamer (tudi do osem!). Posnetki so bili nato zmontirani v enoten nastop in s pomočjo digitalne računalniške obdelave, v enkratno okolje. Vsak član je namreč svoj instrument igral na ogromnih črnih platformah, ki so se vrtele oz del njih (ustvarjanje gravitacije?) ter lebdele v vesolju. In tudi svetlobni efekti so bili taki, kot da bi video režiral sam J.J. Abrams. Kako leto nazaj sem se pošalil, da če obstaja glasbenik, ki bi lahko imel koncert v vesolju, bi bil to Devin in leto kasneje – voila – koncert v vesolju! Pa čeprav le navideznem.

  Seznam skladb za ta koncert je bil izbran s strani oboževalcev za nastop na Bloodstock festivalu. In ker obljuba dela dolg, se je na seznamu znašlo kar nekaj SYL klasik. Že v samem štartu z Velvet Kevorkian in All Hail the New Flesh in z zaključnim Detoxom, pa še kako vmes. Seveda ni manjkalo tudi uspešnic iz njegove DT/DTB/DTP kariere in verjeli ali ne, še z eno novo vrhunsko Deadhead interpretacijo. Morda preseneča le vključitev precej nežne Spirits Will Collide.

  Da pa je imel koncert pridih koncerta v živo, je poskrbel Devin sam z video oglašanjem v živo. Namreč, kot da ne bi bil že tako duhovit na samem koncertu, je še hujše izjave objavljal v vmesnih oglašanjih med premori oz z raznimi kretnjami, napisi in risbami med samim koncertom, ko se je pojavljal v sliki v spodnjem desnem kotu ekrana. Med drugim je risal gorile in slone me Spirits Will Collide (če ste videli videspot, vam bo jasno zakaj), nakazanim onaniranjem samega sebe med solažami, napisi Miss U Anneke med Supercrush! in Kingdom, pa tudi z napisi s katerimi je pozdravljal svoje kolege iz Strapping Young Lad in Devin Townsend Project. V studiu je imel celo DTP klaviaturista Mike St. Jeana, ki ga je prepričal, da je med klaviaturskim solom med Stormbending v živo na ekranu igral “air-synth”.

  Z gotovostjo lahko zatrdim, da je Devin postavil nove standarde pretočnih koncertov. Sicer je sam tudi potrdil, da zadeva ni bila poceni in je bila posledično tudi višja cena za ogled. Je pa nakazal, da obstaja možnost izdaje tega nastopa na DVD/Blu-ray v prihodnosti, kot tudi napovedal še vsaj dva pretočna koncerta – prvi že konec oktobra, drugi pa konec decembra. Za zaključek lahko rečem le, da upam, da se snidemo prihodnje leto v Tolminu. Če pa že to mora biti naša nova realnost pa “bring it on!”.

Setlista:
1. Velvet Kevorkian (SYL)
2. All Hail the New Flesh (SYL)
3. By Your Command
4. Almost Again (SYL)
5. Juular (DTP)
6. March of the Poozers
7. Supercrush! (DTP)
8. Hyperdrive
9. Stormbending (DTP)
10. Deadhead (DTB)
11. Aftermath (SYL)
12. Love? (SYL)
13. Spirits Will Collide
14. Kingdom
15. Detox (SYL)
opomba: SYL – Strapping Young Lad, DTB – Devin Townsend Band, DTP – Devin Townsend Project


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki