Dva koncerta Rogerja Watersa na Poljskem odpovedana zavoljo njegovih stališč do ukrajinske krize

Live Nation 2022
0 168

Roger Waters, ikonski britanski rocker in glasbeni vizionar najbolj znan po svojem delu s Pink Floyd kot tudi samostojni karieri, na svoji novi “This Is Not A Drill” koncertni turneji, ki je napovedana za prihodnje leto v Evropi, na Poljskem ne bo nastopil.

Po poročanju BBC-ja, je glavni razlog za to Watersovo stališče glede trenutne situacije v Ukrajini. Waters bi moral nastopiti v aprilu 2023 na dveh koncertih v Krakovu, ki tako ne bosta izpeljana.

V odprtem pismu, ki ga je Waters naslovil na prvo damo Ukrajine Oleno Zelensko, je sloviti rocker mdr. navedel, da so ekstremni nacionalisti v Ukrajini potisnili njeno državo na pot uničujoče vojne, medtem ko je njenega moža in ukrajinskega predsednika Volodymyrja Zelenskega obtožil, da ni izpolnil predvolilnih obljub o vzpostavitvi miru v Donbaški regiji. Waters v pismu ni nikjer omenjal ruske odgovornosti za vojno.

V tvitu je gospa Zelenska odvrnila Watersu, da je ruska invazija na Ukrajino tista, ki uničuje mesta in civiliste, pri čemer je še dodala: “Roger Waters, vašo zahtevo za mir bi morali nasloviti na predsednika druge države.”

Ta tema ni zaobšla Łukasza Wantucha, mestnega svetnika Krakova, ki je pohitel s pozivom prebivalcem mesta naj bojkotirajo oba Watersova koncerta napovedana v mestu. Še več. Wantuch je vložil predlog za glasovanje o resoluciji v kateri bo Waters razglašen za nezaželeno osebo mesta Krakov. Glasovanje o tem bo izpeljano 28. 9. 2022. Poljska je namreč čvrsta zaveznica Ukrajine vse od začetka ukrajinske krize.

“Upoštevajoč zločinski napad Rusije na Ukrajino ter naraščajoče število vseh drugih zločinov, ki prihajajo na plan in so jih izvedli in jih izvajajo ruski vojaki, smo svetniki zgroženi nad stališči in izjavami gospoda Watersa v zvezi z rusko invazijo na Ukrajino,” je navedeno v Wantuchovem predlogu.

V svojem odgovoru je bil Waters kratek in jedrnat: “Hej Łukasz Wantuch, pusti otroke pri miru,” pri čemer se je skliceval na del besedila Pink Floyd hita Another Brick in the Wall pt. 2.

Koncertni promotor Live Nation Poland ni podal nobenega uradnega stališča v zvezi z odpovedjo obeh koncertov.

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki