Fortune: The Gun’s Still Smokin’ Live

0 91

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 7. 8. 2020
Dolžina albuma: 51.22 min
Zvrst: AOR
Ocena: 7.5/10


Fortune so kultna ameriška AOR zasedba, ki je v letu 1985 izdala en studijski album in izginila iz obzorja. Eden in edini, ki je med ljubitelji tega danes arhaičnega žanra, sicer zelo čislan, pa tudi iskan. Recimo da gre za eno (naj)boljših plošč, izdanih s strani skupine, ki ji ni nikdar uspel veliki met in je ostala do danes precej prezrta. Poznajo jo bolj , kot ne le resnični poznavalci radiju prijaznega rocka osemdesetih. No taisti Fortune so v lanskem letu izdali svoj drugi studijski album. Da pravilno berete. Konec aprila 2019 je izšel pri založbi Frontiers Music Srl.

Še več. Vsega en dan za izidom albuma »II« (RockLine recenzija TUKAJ), je v lombardskem kraju Trezzo Sull’ Adda pri Milanu potekal prvi dan vsakoletnega festivala Frontiers Rock, na seznamu prvega dne pa so se med nastopajočimi pojavili tudi Fortune, ki jim je bil dodeljenih 50 minut zabavanja publike.

Po pričakovanju so Fortune sestavili repertoar iz obeh albumov in tako odigrali resnično enega redkih nastopov, kar pa se stare evropske celine tiče, nasploh edinega. Šlo je za ekskluzivo in kdor je nemara tam bil, je danes lahko srečen človek, ker je videl na odru kultno AOR zasedo, ki je zelo verjetno ne bo nikoli več v Evropo.

Bend je odigral na nivoju. Glede na to, da je skupaj pravzaprav zelo malo nastopal, so njegovi člani seveda v krepostnem svežnju let, ki so minevala, nabirali izkušnje v drugih glasbenih projektih. Glavno vprašanje je bilo kako bo zvozil zadevo vokal. Vokal Larryja Greenea je specifika sama po sebi in daje glasbi Fortune poseben pečat, posebno naravo. V studiu to vse lepo pridno vpija vodo, no na odru pa so se pokazale nekatere hibe zlasti v tem, da izraža vokal premalo avtoritete in razvija malo premalo moči, da bi nekako nadvladal pečatne in karizmatične rife, ki so mu tako drug za drugim jemali primat. Zlasti se to pozna v višjih legah, kjer je njegov vokal še posebej stanjšan. Že takoj v uvodni Thrill Of It All, bombastični klasiki iz studijskega prvenca. Sicer je zanimivo to, da dosega zvok tega koncerta zgolj nivo solidne ‘bootleg’ izdaje, kar pa tudi za druge tovrstne izdaje, ki so že izšle pri Frontiers Music Srl, iz istega prizorišča niti ne preseneča. Sam prostor se ne more ravno pohvaliti s preveč dobro akustiko. Večkrat se primeri, da v zvoku »kradejo« instrumenti drug drugemu prostor. Nenadoma »zabolšči« iz zvoka bas linija, nekje na drugem delu iste skladbe prekrijejo sintetizatorji kitarske fraze. Skratka, zvočna slika je občutno nihajoča. Ne glede na to da s tega album »Fortune« in »II« izšla v razmiku 34. let sta si zelo podobna. Stilsko in aranžersko. To pomeni da so tudi ideje na albumu »II« že zelo stare in bile ustvarjene dolgo tega.

Integracije skladbe Through The Fire, ki jo je Larry Greene prispeval za glasbeno podlago filma »Top Gun« s Tomo Cruiseom v glavni vlogi, je seveda svojevrstna poslastica tega dokumenta, ki pa z integracijo v repertoarju niti ne preseneča prav mnogo, kajti bend se je oprijel prav vsake bilke, da bi lahko s tem izdelkom opozoril kdo in kaj so pravzaprav Fortune. Preprosto. Predolgo jih ni bilo prav nikjer.  Larry Greene in Roger Scott Craig, ki ga v današnji postavi Fortune ni, sta v tem vmesnem obdobju ustvarjala mdr. s skupino Harlan Cage.

Kakorkoli. »The Gun’s Still Smokin’ Live« je v vseh ozirih posrečen dokument. Pravzaprav gre za lep spomin za vse, ki so bili tega večera na festivalu. Ti bodo ta dokument pograbili z obema rokama, kar pa se Slovenije tiče, pa se bo pri Kopru po mojzesovsko razklalo Adrijansko morje na polovico, če se najde kdo, ki bo bral ali celo prebral to recenzijo (do njenega konca).

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1.  Thrill Of It All
2.  Don’t Say You Love Me
3.  Bad Blood
4.  What A Fool I’ve Been
5.  Through The Fire
6.  Deep In The Heart Of The Night
7.  The Heart Is A Lonely Hunter
8.  Shelter Of The Night
9.  Dearborn Station
10. Freedom Road

Zasedba:
L.A. Greene – vokal
Richard Fortune -kitara, spremljevalni vokal
Mark Nilan – klaviature
Ricky Rat – bas kitara
Mick Fortune – bobni


Fortune – “Freedom Road” (uradni koncertni video)
Fortune – “Thrill Of It All” (uradni koncertni video)
Fortune – ”The Gun’s Still Smokin’ Live” (naslovnica)
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki