Fosilni najdbi dveh kačjerepov poimenovani po Deep Purple in Meshuggah bobnarjih ter risarju albumskih naslovnic!

foto: ALEŠ PODBREŽNIK 2019
0 116

Deep Purple bobnar Ian Paice in Meshuggah bobnar Tomas Haake sta nova glasbenika, ki ju je doletela čast, da so znanstveniki po njunih imenih poimenovali dve novi fosilni najdbi kačjerepov, ki so sta bila najdena v 428 milijonih starih (silurskih) skladih na švedskem otoku Gotland. To sta vrsti: Ophiopetagno paicei in Muldaster haakei.

“Analiza fosilov velikosti zrna prahu ter podajanje v kompleksnost evolucijskih meril sistematskega določanja vrst, pelje lahko občasno v pravo nočno moro,” pravi Dr. Ben Thuy iz naravoslovnega muzeja v Luksemburgu, sicer vodilnega avtorja nove študije. “Glasba Deep Purple in Meshuggah nam je med raziskavo resnično pomagala odgnati vso ‘nakopičeno soparo’, nas držala v navdihu ter tudi to, da smo ohranjali mirnost.”, dodala Thuy.

Na vprašanje zakaj so znanstveniki izbrali poimenovanje po tih dveh glasbenikih, je Prof. Mats E. Eriksson iz univerze v Lundu, sicer soavtor študije, pojasnil: “Ian Paice iz zasedbe Deep Purple in Tomas Haake iz zasedbe Meshuggah veljata za dva izmed najbolj kreativnih in vplivnih bobnarjev vseh časov.”

Obenem pa je bobnar tudi Dr. Thuy, ki k temu dodaja: “Medtem, ko smo spravljali skupaj našo študijo, sem posnel bobne za prihajajoči novi album luksemburških metalcev Sleeper’s Guilt, zato je bil tak izbor, s katerim sem počastil oba svoja bobnarska idola, tako rekoč samoumeven.”

Kdor med vami je pazljivo prebral imeni obeh fosilov, je gotovo dobil asociacijo na mojstra slikanja naslovnic številnih rock in metal albumov Joe Petagna.

“Joe ima za seboj konkretno zgodovino vključevanja zooloških objektov v svoje slikarije, prav tako pa je prispeval mnogo skic in slik k mojim predhodnim fosilnim odkritjem,” pravi Prof. Eriksson in dodaja: “S poimenovanjem fosila po Joe Petagnu, smo tako ali drugače predolgo odlašali.”

Petagno pravi ob tem: “V mojih najbolj divjih sanjah (in teh ni malo), si nikdar ne bi upal pomisliti, da bo kdaj kakšen izmed fosilov poimenovan po meni, še posebej ne po vrsti kačjerepa starega več kot 400 milijonov let. Zelo sem počaščen.”

V lanskem oktobru je odkritje čudaškega fosila ‘jeguljaste’ oblike, ki se je zvijalo po oceanih izpred 469 milijonov let (najdeno v bližini ene od ruskih rek) dobilo poimenovanje po Black Sabbath kitaristu Tonyju Iommiju (Drepanoistodus iommii), prav tako pa sta bili lanskoletni najdbi novih vrst fosilnih kačjerepov poimenovani po članih skupin Rotting Christ in Gojira.

“To mi omogoča, da lahko združujem dve moji veliki strasti, ki me spremljata skozi življenje in sta: narava/znanost in glasba/umetnost,” pravi prof. Eriksson in dodaja: “Po mojem skromnem mnenju, lepše od tega ne gre.”

Cel znanstveni članek lahko preberete TUKAJ.

Na fotografiji: Bobnar Ian Paice, med nastopom Deep Purple 1. 12. 2019 v avstrijskem Celovcu (RockLine fotoarhiv 2006-2022, vse pravice pridržane). Celotno RockLine recenzijo tega koncerta lahko preberete TUKAJ!


Skica iz znanstvene objave na kateri se nahaja primerjava sistematskih znakov recentne (živeče) vrste kačjerepa vrste Ophiopholis aculeata z obema izumrlima (fosilnima) vrstama kačjerepov Ophiopetagno paicei in Muldaster haakei.
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki