Gary Rossington (Lynyrd Skynyrd) 4. 12. 1951 – 5. 3. 2023

Gary Rossington © Getty Images
1 133

Gary Rossington, zadnji originalni član south rock ikon Lynyrd Skynyrd, je preminil v starosti 71. let. Novico je potrdila skupina preko uradnega FaceBook profila (spodaj se nahaja izvirnik).

Gary Rossington se je rodil na Floridi in mestu Jacksonville 4. 12. 1951, leta 1964 pa je soustanovil Lynyrd Syknyrd skupaj z Ronniejem Van Zantom, Bobom Burnsom, Allenom Collinsom in Larryjem Junstromom. Skupna se je izvorno imenovala My Backyard, v začetku leta 1970 pa so se preimenovali v Lynyrd Skynyrd. Sledila je izdaja serije klasičnih albumov od “Pronounced ‘Lĕh-‘nérd ‘Skin-‘nérd” (1973) do “Street Survivors” (1977).  

Vsega tri dni pred izidom albuma “Street Survivors”, je bil Rossington soudeleženec v letalski nesreči, ki je zahtevala življenja njegovih Lynyrd Skynyrd tovarišev: Ronnieja Van Zanta in Steva Gainesa, obenem pa je v tej tragediji nastradala tudi spremljevalna vokalistka Cassie Gaines (sestra Steva Gainesa), menedžer turneje Dean Kilpatrick, pilot letala Walter McCreary in kopilot John Gray. Gary Rossington je nesrečo preživel.

Leta 1979 je Gary Rossington v družbi Lynyrd Skynyrd kitarista Allena Collinsa, ustanovil skupino Rossington Collins Band, a se je leta 1987 pridružil reformaciji Lynyrd Skynyrd za združitveno turnejo, čemur se je pridružil na mestu vokalista brat pokojnega Ronnieja Van Zanta, Johnny Van Zant.

V zadnjih letih delovanja skupine Lynyrd Skynyrd, je bil Gary Rossington prisiljen izpustiti več koncertov zavoljo šibkega zdravja. Leta 2015 je doživel srčno kap, leta 2021 pa je uspešno prestal kirurški poseg na srcu. Že oktobra istega leta se je svojim tovarišem pridružil na odrih, ko so Lynyrd Skynyrd napovedali svojo poslovilno turnejo.

Po smrti kitarista Allena Collinsa leta 1990, bobnarja Boba Burnsa leta 2015 in basista Larryja Junstroma leta 2019, je ostal Rossington zadnji še živeči član originalne postave Lynyrd Skynyrd.


1 Comment
  1. Matija says

    Žalostno. Lynyrd Skynyrd so povsem na vrhu moje lestvice bandov, ki jih želim videti v živo, pa mi doslej ni uspelo. Pred točno 20 leti sem imel vstopnico zanje, ko bi morali biti posebni gostje Deep Purple v Pordenonu. V bistvu sem predvsem zaradi njih kupil karte. Žal je prav takrat Gary moral na nujno operacijo na srcu, in so Skynyrdi odpovedali nastop. Zanimivo, že takrat so se mi zdeli starčki, pa jih je Gary imel manj kot jaz zdaj.

    Kasneje pa jih nekako ni več prineslo v mojo bližino. Vprašanje, kaj bo zdaj z bandom, čeprav je seveda čisto možno, da bodo nadaljevali, čeprav nimajo več nobenega originalnega člana. Je pa morda zdaj celo večja možnost, da obiščejo staro celino.

    Vsekakor pa ob takih trenutkih pomislim, da bom morda moral za nekaj časa iti v Ameriko, če bom hotel videti v živo Heart, REO Speedwagon in Loverboy.

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki