Groundbreaker : Groundbreaker

0 137

založba: Frontiers Music Srl.
datum izida: 14.09.2018
produkcija: Alessandro Del Vecchio
dolžina albuma: 43:58
ocena: 8.5 / 10


Ni kaj. Eden najbolj markantnih vokalistov kar so jih dala osemdeseta in dejansko vokal, ki je s svojo karizmo in ekspresijo prispeval bistvene temelje k AOR glasbi ter njeni takratni popularizaciji, se tudi v letošnjem letu postavlja z novim albumom. Ne enim, kar dvema. To je Steve Overland, vokalist legendarnih britanskih AOR imenitnežev FM, s katerimi je sicer tudi letos izdal novi studijski album, a to še ni vse. Pred časom sta združila moči z izjemnim švedskim multi-instrumentalistom, komponistom ter producentom Robertom Sallom (Work Of Art, W.E.T.). Tako je nastal projekt Groundbreaker, ki je uspel še v istem letu izdati istoimenski studijski prvenec. Seveda stojijo v ozadju nastanka tega projekta apetiti, pa tudi samo navdušenje italijanske založbe Frotntiers Records, ki je tako »kriva« za ta nov, a neverjetno privlačni »melodičnorockovski« (retro AOR) teater.

Kdor pozna FM, projekt Shadowman ali Overlandovo solo kariero, obenem pa je domač s »skandinavsko šolo« v pristopanju do AOR revitalizma (Work Of Art, Houston) natanko ve, kaj lahko pričakuje od albuma »Grondbreaker«. Steve je vokalist, ki nikdar niti za milimeter ne izstopi iz svoje kože. Poseduje tisto neverjetno soul in pop mehkobo, ki je od nekdaj veljala za enega ključnih elementov, bistvenih za definicijo stroge artistične prepoznavnosti vseh albumov, na katerih je prepeval, vključno s studijskimi izdelki zasedbe FM. To pomeni, da je Robert Sall, ki je bil večinoma zadolžen za stvaritev kompozicij, pri čemer nista stala križem rok ne Overland in ne Frontiersova deklica za vse Alessandro Del Vecchio, investiral potencialne ideje za novi Work Of Art album, pač v Groundbreaker. Da. »Groundbreaker« je najlaže označiti, kot vrste Work Of Art album, a z vokalom zasedbe FM.

»Groundbreaker« so torej neverjetno spravljivi pri pečanju z retro AOR retoriko. Aranžmaji skladb so torej  najbliže zasedbam Work of Art, tudi FM osemdesetih, pa projektu Shadowman, niso pa kitare tako »našpičene« ko pri W.E.T., kaj šele Eclipse. »Groundbreaker« je izredno spretno skomponiran album. Pravzaprav izredno spretno »prepisan« ter prepakiran. Brezhibno recikliran. Ne odkriva tople vode, ne prinaša originalnosti, stoji pa neverjetno kredibilno za vsem, kar ponuja. Od briljantne produkcije, ultramelodične nalezljivosti, zapeljivih visoko vibrantnih vzdušij, ki dosegajo vrhunce v spevnih refrenih, do spretno pritaknjenih modulacij ter izpiljenih mid-eight pasaž. Pregrinjala sintetizatorskih zaves zvočijo osemdeseta, njihov dialog s kitaro je mojstrsko »uravnotežen« ter učinkovito (kontrastno) barva skladbe.  Vokalni napevi so pretanjeno harmonizrani s srednje intoniranimi zborovskimi napevi. Vse kar potrebuje v novih časih pravi retrozvočni AOR album. Na albumu je enajst skladb, vendar pa med njimi ni opaznega kakovostnega kolebanja, pač pa stojijo v tem oziru, enakovredno druga ob drugi. Favorite boste poiskali sami.

Kot povedano. Izredno zgleden in simpatičen album, pravega retro AOR zvoka, ki pa bo dosegel ozko nišo ljubiteljev melodičnega rocka, kar pomeni, da, ko govorimo o tem žanru danes, pravzaprav vstopamo v »podzemlje« rock’n’rolla. Album bodo obvezno preverili tudi »preživeli« ljubitelji velike pop estetike v rock’n’rollu, to je AOR pionirstva skupin na čelu z Journey, Boston, Foreigner, Asia, Survivor in/ali Night Ranger.

avtor: Aleš Podbrežnik


seznam skladb:
1.    Over My Shoulder
2.    Will It Make You Love Me
3.    Eighteen ‘Til I Die
4.    Only Time Will Tell
5.    Tonight
6.    Standing Up For Love
7.    Something Worth Fighting For
8.    The Sound Of A Broken Heart
9.    The First Time
10.    The Days Of Our Life
11.    The Way It Goes

zasedba:
Steve Overland – vokal
Robert Sall – kitara
Nalley Pahlsson – bas kitara
Herman Furin – bobni

sodelujoči glasbenik:
Alessandro Del Vecchio – klaviature

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki