In potem se je vse začelo… izšel je prvenec ŽEN na vinilu!

0 47

Domača založba Moonlee Records je v ponedeljek, 11. maja 2020, izdala debitanski album hrvaških post-rock/indie/dream pop amazonk ŽEN na vinilu ter na ta način obeležila 10. obletnico delovanja benda.

“Iskrenost je posebna,” pojejo ŽEN na debitantskem albumu ‘I onda je sve počelo.Hrvaške feministične LGBTQ+ post-rock/indie/dream pop amazonke že od začetka ustvarjajo glasbo, ki temelji na odkritosrčnosti, ranljivosti in avtentičnosti. V ponedeljek, 11. maja 2020, ob 10. obletnici delovanja in 7. obletnici prve izdaje, so ŽEN ob podpori založb Moonlee Records, Unrecords (AT) in Vox Project (FR) svoj prvi album natisnile na najbolj pristen glasbeni format – vinil. 

‘I onda je sve počelo’ je nemudoma ujel pozornost tako regionalnih kritikov kot poslušalcev. “En najbolj všečnih, če ne kar najboljši album leta,” so zapisali pri TPortalu. “Eva, Sara in Ivona res ustvarjajo nekaj enkratnega,” so bili prepričani pri With Love, the Underground. Njihov večplasten glasbeni izraz, v katerem kombinirajo fine kitarske melodije, medzvezdne sintovske izbruhe in eterične shoegazerske vokale, včasih spomni na spokojno valovanje vodne gladine. Na trenutke, ko v ospredje stopita gosta kitarska distorzija in gromovito bobnanje, pa zveni kot bi te odnesel cunami. Zasanjana in ganljiva atmosfera albuma, preplet nostalgije, hrepenenja in upanja, je utelešena v evokativnem naslovu pesmi ‘Šuma, mačka, Gospođa i prozor’ (Gozd, mačka, gospa, okno), psihedelični odi naravi, živalim in občutljivim ljudem. To je minimalistični eksperimentalni pop za fene Tortoise, Stereolab, Warpaint in sorodnih bendov!  

Leta 2015 so ŽEN izdale drugi album ‘Jantar, kasneje so se pridružile založbi Moonlee Records, kmalu pa je sledil vrhunski album Sunčani ljudi (2017). V zadnjih letih so odigrale številne koncerte po celi Evropi, si prislužile pohvale priznanih glasbenih eminenc, kot sta Anthony Fantano (The Needle Drop) in Kevin Cole (KEXP), in postale ena bolj zaželenih alternativnih kitarskih zasedb iz Balkana. 

Download Bandcamp
Stream:
Spotify
Apple Music
Deezer
Tidal
Google Music
Amazon


Žen – “I onda je sve počelo” (naslovnica)
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki