Incantation in tektonski lom doktrine death metala pod vznožjem Snežnika (2023)

foto: ALEŠ PODBREŽNIK 2023
0 570

Incantation (predskupina: Cryptic Terror)
Ilirska Bistrica / MKNŽ (Mladinski klub Nade Žagar) / Slovenija
ponedeljek 17. 7. 2023


Incantation veljajo danes za legende death metala. Gre tako rekoč za eno pionirskih zasedb te žanrske veje metala. Pripadniki newyorške veje death metala, kamor sodijo njihovi generacijskih vrstniki Mortician, Immolation in Suffocation, so v prvem generacijskem valu korenito pripomogli k dvigu brutalizacije metala ter doseganju izpovednih ekstremov, kakršnih svet do tedaj še ni slišal. Bend, ki ga moraš preprosto ceniti. Po kultnem opusu, po kljubovalni pozi, ki ne pozna in ne prizna kompromisov po prilagajanju. Preprosto je. Že skoraj 35. let. Incantation so sicer naši stari znanci in so v Sloveniji že nastopali. A tokratni obisk zloglasne brutalne horde, točneje kvarteta, ki mu poveljuje neuničljivi glasbeni vizionar, pogonski motor, vokalist in kitarist John McEntee, je bil dejansko nekaj posebnega. Skupina se je namreč zglasila v znamenitem ilirskobistriškem klubu MKNŽ. In to z odličnim repertoarjem, ki je slikovito zaobjel skoraj 35. let delovanja skupine (celotno setlisto koncerta najdete na dnu te koncertne recenzije).

Kako so Incantation danes cenjena in zaželena v krogih ljubiteljev ekstremnih vsebin metala, je potrdil tudi izredno dober obisk kultnega klubskega prizorišča, ki že ob pogledu na vhod seva nek biblični značaj, ko se ozreš po leksikonu slovenskega klubovskega podzemlja. Tako ni bilo težko najti ducat obiskovalcev, ki so prišli tako iz Italije, kot tudi Hrvaške (nek hudo opiti death metalski zanesenjak in dušebrižni generator alkoholnih derivatov, ki se je obešal po meni že v ‘drobovju’ kluba in mi krulil v uho, je prisegal da je prispel celo iz Slavonije). Da o Slovencih ne govorimo. No, da bo ta večer res zapisan poklonu gospodarju pekla, pa je doprinesel še en dogodek. Na poti proti MKNŽ-ju je nekaj kilometrov pred Ilirsko Bistrico (iz smeri Ribnice) sam ‘blesteči’ Lucifer zahteval svoj davek. Manjša goriška škvadra, ki je potovala proti MKNŽ-ju je namreč zrušila mlajšo košuto in jo darovala gospodarju muh.

Prestavimo se v MKNŽ. Z ogrevanjem publike so pričeli lokalni veljaki Cryptic Terror. Skupina ustanovljena leta 2016, ki je uspela v lanskem letu izdali koncertni demo (»Demo ’21«) posnet prav v MKNŽ-ju, je prinesla izredno smelo, in glede na lik ter delo samih zvezd večera, tudi zelo kompatibilno izbiro. Kvartet je v dobre pol ure razgibaval obiskovalce z avtorskim materialom (Bistrc ’91, On to the Fire, Relentless Christianization, Štala, Internal Organ Grinder, Dance Of The Rotten). Nekje na sredini koncerta se je skupina odločila izvesti tudi priredbo švedskih death metalcev Unleashed (Before The Creation). So zelo prvinski in surovi ter v svoji viziji črpajo navdih iz stare šole. Bend je definitivno prepričal, kar je potrdil tudi odziv zlasti v drugi polovici koncerta, ko se je lep ducat obiskovalcev odločil ‘potelovaditi’ tudi tako, da izdatneje razmiga vratna vretenca (navadno se na takšnih koncertih telovadi z dviganjem pol-litrskih pločevink). Fantje so torej ognjeviti. Čuti pa se, da jim manjka več koncertov. Več kilometrine. Bojda je svoj davek prispevala sama nestanovitnost, kot posledica iskanja stabilnosti postave. Uradni PR je skupino namreč predstavil, kot da je že večkrat razpadla in se sestavila nazaj. Po tej plati bi si človek mislil, da obstajajo Cryptic Terror še iz osemdesetih. No, dovolj nakladanja. Upajmo, da se je ekipa ujela, skalibrirala in da dobi zalet in zagon v smislu komponiranja materiala za studijski prvenec. Potrebuje pa definitivno več koncertnih izkušenj.

Incantation so pripravili v uri in petnajstminutnem nastopu pravi nevihtni tornado, ki je dodobra prečistil sluhovode in resetiral prisotne na prvinsko vibracijo individualnih poslanstev. Zveni sicer pretirano filozofsko, a predstavljajte si, da vstopate v ogenj purifikacije. McEntee ima ob sebi tri ‘žrebce’, ki ne igrajo le vrhunsko, pač pa tudi izjemno vešče izpolnjujejo naloge svojega vodje. Odličen growl vokal s strani Johna McEntee-ja. S tistim resnično starošolskim vzvodom, ki je ponesel točke naravnost v brezbolno naročje zlovešče blasfemije in se spogledal s prostranim kraljestvom samega peklenščka. In vsa ta izredna dostopnost, ki jo je seval veliko vodja z ekipo. Na nek način izpolnjenost ob pogledu na trumo vnetih Incantation privržencev, ki so noreli v pravem ‘ekonom loncu’ kluba, je bila le pika na ‘i’ izjemno dobri uigranosti ter izvedbeni pronicljivosti. Profesionalno in z občutkom večne predanosti v stvar za katero ti bije srce. To je metal. Tu ni računic. Si ali nisi. Pripravljen krvaveti iz ušes? Dejansko.

Najnovejši bobnar Charles Koryn (tudi z Ascended Dead in Skeletal Remains) je pravo odkritje in je s svojo tehnično nabrušenostjo in izpiljenostjo, kot tudi zagonom (mož se je rodil v času, ko so imeli Incantation zunaj drugi studijski album) ob podpori aktivnih bas linij Dana Vadima Vona – sicer kitarista aktualne Morbid Angel postave, nadgrajeval izvedbo materiala z dodatno dozo uničujočega napalma. Zlasti v počasnejših pasažah se je iskril njegov vložek, bodisi s slikovitimi rollingi, bodisi z domiselnim vpletanjem uničujočega dvojnega bas boben pedala. Kot solo kitarist pomaga McEntee-ju od leta 2020 dalje Luke Shively (soustanovitelj blackened thrash metalcev Dismemberment), ki je bil pred tem lepo bero let koncertni basist skupine Incantation. Vse to pomeni, da McEntee dejansko lahko sproščeno uživa na novih koncertnih turnejah, saj ima ob sebi res odlično ekipo. In tako je dejansko tudi bilo v Ilirski Bistrici. Brezmilostna sparina oziroma vsa ta silovita teža prevretega zraka, ki mu ni botrovalo prav nobeno ‘čupanje’ na prizorišču, ni prišla McEnteeju in tovarišiji do živega in Incantation so koncert tudi po tej plati zvozili z veliko profesionalno odliko. Gotovo je svoje dodala podivjana publika, ki je polnokrvno uživala in se predajala silovitim detonacijam, ki so grmele iz najtemačnejših globin apokaliptičnih brezen okulta stare šole death metala oziroma brezgrajne blasfemične zadušnice legendarnega benda. Že samo sodelovanje privržencev, je dodatno podžigalo skupino, ki je v celokupnem seštevku tako dostavila res odličen nastop.

Incantation so izvedli tega večera tudi povsem novo skladbo Concordat (The Pact) I, s čimer so naznanili tudi skorajšnji izid novega studijskega albuma »Unholy Deification«, ki je napovedan za 25. 8. 2023 pri Relapse Records! Nov komad se je odlično vpel v koncertni repertoar.

Druženje z Incantation in to v Ilirski Bistrici in legendarnem MKNŽ-ju, sodi med tiste, na nek način nepozabne koncertne dogodke, ki jih izkusiš na svoji dolgi poti obiskovanja najrazličnejših možnih koncertov. Glede na to, da slovi ta klub že od časov ‘Odisejevih popotovanj’ za neprebojno alternativnorockovsko utrdbo, se očitno po novem nagiba tudi k povabilu metalskim skupinam, da ga te obiščejo. Tako je 8. 8. 2023 napovedan prihod britanskih black/speed metalcev Midnight, ob podpori nabrušenih škotskih metalskih upov (podobne žanrske veje) Hellripper. Zelo, zelo verjetno se znova srečamo kmalu v MKNŽ-ju.

Avtor: Aleš Podbrežnik
Fotografije: Aleš Podbrežnik

Incantation setlista:
1. Carrion Prophecy
2. Deliverance of Horrific Prophecies
3. Disciples of Blasphemous Reprisal
4. Lead to Desolation
5. Desecration (Of the Heavenly Graceful)
6. Concordat (The Pact) I
7. Blasphemous Cremation
8. Once Holy Throne
9. The Ibex Moon
10. Impending Diabolical Conquest
11. Profanation
12. Siege Hive


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki