Iron Maiden: The History of Iron Maiden – Part 2: Live After Death (2DVD)

0 99

Založba: EMI Records
Datum izida: 4. 2. 2008
Dolžina: 188.09 min
Zvrst: Heavy Metal
Ocena: 10/10


Avgusta 1984 so se Iron Maiden odpravili na njihovo najambicioznejšo in najdaljšo turnejo dotedaj. Turneja World Slavery je v slabem letu dni štela 193 koncertov v stotih različnih mestih. Skupno so Iron Maiden zaigrali preko milijonu oboževalcem po vsem svetu. 14. marca jih je turneja pripeljala v legendarno Long Beach Areno v Los Angeles, kjer so odigrali štiri zaporedne koncerte, vsakič pred nabito polno dvorano, ki je pokala po šivih. World Slavery danes ne pomeni le ene najbolj fenomenalnih turnej katerekoli glasbene skupine vseh časov, ki se je v zgodovino zapisala z brezhibno vokalno ter inštrumentalno izvedbo, teatralnim pristopom in spektakularno scenografijo zasnovano okrog egipčanske tematike albuma Powerslave. Leta 1985 je splavila tudi koncertno ploščo Live After Death, posneto v omenjeni Long Beach Areni, ki še danes velja za morda celo najboljši live album vseh časov, ki je bil nekoliko kasneje izdan tudi na VHS formatu.

Skoraj 25 let pozneje pa je Live After Death vendarle dočakal tudi izdajo na DVDju, kot je že v navadi pri Iron Maiden tudi tokrat na dveh ploščkih. Prvi DVD se ponaša z originalnim posnetkom koncerta, ki je nastal v štirih zaporednih nočeh, od 14. do 18. marca 1985. Kaj hitro je jasno tudi zakaj je Live After Death tako pomemben in fantastičen izdelek. Noben video ali avdio zapis ne ujame strasti, neuničljive energije in spektakla Iron Maiden tako dobro kot prav Live After Death. Vse od prvih trenutkov koncerta z znamenitim Churchillovim govorom, izrečenim 4.junija 1940 ob začetku prve prave zračne bitke, Battle of Britain, ki se prevesi v rušilno Aces High pa do bombastičnega zaključka s Sanctuary Iron Maiden v skladbo za skladbo zlijejo srce in dušo. Ekipa ja bila v svoji najboljši postavi leta 1985 na vrhuncu. Bruce Dickinson uro in pol koncerta odpoje na najvišjem in nivoju in dokaže iz kakšnega testa je eden najboljših vokalistov na svetu. Bruce pa seveda ni zastonj tudi eden največjih frontmanov heavy metala kar dokaže z mladostniško energijo, nenehnim tekanjem sem ter tja, ter pristno komunikacijo z razprodano dvorano. Inštrumentalna četverica je na vrhuncu svoje moči in zlahka se ti med inštrumentalnim delom epske Rime of the Ancient Mariner orosi oko. Kvaliteta video zapisa je v primerjavi z VHS izdajo nekoliko izboljšana, a ne gre pričakovati kvalitete video zapisa novejših DVD izdaj kot sta Rock in Rio ali Death on the Road. Kljub temu pa rahlo izpran posnetek še doda k “vintage” občutku osemdesetih. Neprecenljivo! Delo kamer je odlično, saj se dovolj dobro posveti vsakemu članu posebej, pohvalen pa je edit, saj ne skače s kamere na kamero, kar je precej moteče pri Rock in Rio DVDju. Za avdiofile je zvočni posnetek pravi blagor za ušesa. V prijetnem, lepo oblikovanem meniji lahko izbiramo med dvema zvočnima zapisoma – originalnim stereo mixom legendarnega Martina Bircha ali 5.1 remixom Kevina Shirleya. Tukaj je na izbiri posameznikova preferenca, a oba zapisa imata svoje čare. Martin Birch ni zastonj živa producentska legenda, Shirleyev prostorski remix pa te postavi naravnost v sredo Long Beach Arene. Kultne egipčanske scenografije iz osemdesetih ni potrebno posebej omenjati, a nikakor ne morem mimo šestega Devičnika, Eddieja, ki se pojavi v najmogočnejši podobi do sedaj, mumiji, ki se ji približa morda le Eddie tankist.

Pravo zakladnico pa Iron Maiden entuzijastu predstavlja drugi DVD na katerem se skriva dolgo in težko pričakovano nadaljevanje The History of Iron Maiden. Drugi del dokumentarne serije se osredotoči na snemanje album Powerslave, turnejo World Slavery in snemanje live plošče Live After Death. Že prvi del serije velja gotovo za enega najboljših glasbenih dokumentarcev, drugi del pa ga celo preseže. Iron Maiden se predstavijo v veliko bolj človeški luči, Bruce in Nicko pa natreseta nekaj nepozabnih anekdot. Uro dolg dokumentarec je intimna predstavitev vseh članov in spremljevalne ekipe ter v 60 minut ujet neizbrisen pečat, ki so ga Iron Maiden pustili v osemdesetih. The History of Iron Maiden ujame fante v najtežjih trenutkih leto dni trajajoče turneje, a obenem ponudi obilo trenutkov, ki povzročajo trebušne krče. Če želite izvedeti zgodbo o izgubljenem Eddieju, ‘Arryjevi misiji in odštekane Nickove dogodivščine je The History of Iron Maiden Part 2 pravi naslov za vas.

Posebno mesto na drugem ploščku ima tudi enourni dokumentarec Behind the Iron Curtain, ki spremlja Iron Maiden na njihovi turneji po državah za železno zaveso. Poljaki in Čehi dokažejo, da so stereotipi o njih resnični, dodanih je še nekaj komadov, nepozabno pa je igranje Smoke on the Water na neki poroki. Rock in Rio ’85 ponudi 8 komadov, ki so jih Maidni leta 1985 zaigrali na prvem Rock in Rio festivalu pred še vedno svojo največjo publiko do sedaj – 350000 norimi južnoameričani. Ello’ Texas v petnajstih minutah ponudi kratek, a izčrpen intervju z Brucem in Harrisom, nenazdanje pa je tu še obvezna galerija ter videospota za Aces High in 2 Minutes to Midnight.

Skupaj 240 minut trajanja je več kot dober razlog, da Live After Death najde mesto na vaši polici, na polici slehernega Iron Maiden pa je več kot obvezen. S turnejo Somewhere Back in Time bomo lahko na srečo tudi tisti, ki smo ob izdaji Powerslave-a in turneje World Slavery še srali v plenice doživeli kanček magije, ki je Live After Death.

Avtor: Rok Klemše


Seznam materiala:
DVD 1.:
1. Intro
2. Aces High
3. 2 Minutes To Midnight
4. Trooper
5. Revelations
6. Flight Of Icarus
7. Rime Of Ancient Mariner
8. Powerslave
9. Number Of Beast
10. Hallowed Be Thy Name
11. Iron Maiden
12. Run To The Hills
13. Running Free
14. Sanctuary

DVD 2.:
1. History Of Iron Maiden
2. Behind the Iron Curtain
3. Rock in Rio 85
4. ‘Ello Texas
5. Aces High
6. 2 Minutes To Midnight
7. Tour Programme Gallery
9. On the Road
10. In the Studio
11. Artwork Gallery
12. Nuts And Bolts

Zasedba:
Bruce Dickinson – vokal
Adrian Smith – kitara
Dave Murray – kitara
Steve Harris – bas kitara
Nicko McBrain – bobni


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki