King Crimson predstavljajo izgubljeno skladbo iz albuma “Thrak”

copyright: King Crimson/DGM Live
0 83

King Crimson, katerih šef Robert Fripp in njegova nič manj ekscentrična partnerica Toyah, že lep čas vznemirjata javnost s serijo čudaških videospotov, so na svoj You Tube kanal naložili skladbo “Did We Make the Album?”. Prisluhnete ji lahko spodaj.

Gre za objavo v novi seriji You Tube osvežitev skupine, ki so jo King Crimson poimenovali v tipično svojem slogu: “grmeči ponedeljki” (Stormy Mondays).

“Did We Make the Album?”, ki meri v dolžino slabih enajst minut, je “izgubljena” skladba, posneta v času snemanja albuma “Thrak”, kar pomeni, da sega njeno rojstvo v čas prve polovice devetdesetih. Sedaj je končno dočakala tudi svojo prvo pravo uradno predstavitev.

Deluje kot izgubljena glasbena podlaga za poljubni western film, odpira pa jo skuštrano tuleči groove Levinove bas kitare, pod katerim se odpira površje tal . Temu se pridruži ekscentrični format krivenčenja našobljenih zvokov kitare Adriana Belewa, ter tista obvezna začimba brez katere ne moremo govoriti o King Crimson, to je nova svojevrstna paleta ‘soundscape’ ezoterike s strani Roberta Frippa. Znotraj skladbe se na svojih tolkalskih rekvizitih kremenito ‘raztelovadita’ Bill Bruford ter Pat Mastelotto, medtem ko dostavlja Trey Gunn na Warr bas kitari strašljivo zvočno šelestenje ob katerem se ježijo dlake.

Skratka, izjemen odstrel v edinstveno karizmo in kemijo King Crimson formata dvojni trojček (“3+3”), ki je ustvaril svojevrstno glasbeno podobo albumu “Thrak” (1995).

Tudi ta skladba je bila posneta v studiu Petra Gabriela Real World, in sicer oktobra 1994. Pri tem je zanimivo kako so King Crimson – v tistem času oddaljeni 25. let od svojega prvenca-, poustvarili zvočno krajino, ki je s peresno lahkoto evocirala starožitno zvočnost Mellotrona, le da novi zvoki prihajajo iz zvočnih zlogov tulečega zavijanja kitar Adriana Belewa, ter že pregovorne “Frippertronike”, ki je seveda nosilna nomenklatura glasbene favne in flore vse raznolikosti King Crimson sveta.

Pred nekaj dnevi je skupina objavila na taistem You Tube kanalu svoj album “Discipline” v novem zvočnem miksu. Album “Discipline”, ki je izšel leta 1981, spremlja na You Tube kanalu skupine tudi dodatna skladba, ki je dolga dobrih enajst minut. Gre za skrajšan miks albuma, ki je sestavljen iz vseh točk albuma in ga spremlja razkošje doslej neslišanih, alternativnih zvočnih struktur in avantgardnih glasbenih prijemov, ki so nastajali v času snemanja albuma, a jih skupina ni uporabila. Tudi temu miksu lahko prisluhnete spodaj.

#KingCrimson​
#RobertFripp


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki