Riverside: Lost ‘N’ Found – Live in Tilburg

0 76

Založba: Insideout Records
Datum izida: 10. 12. 2020
Dolžina albuma: 103.52 min
Zvrst: Progressive Rock
Ocena: 10/10


Riverside danes skoraj ne potrebujejo uvodne predstavitve. Progresivnorockovska atrakacija, ki je izven naših meja dobro znana in zelo cenjena, se je ob koncu lanskega leta odločila ponatisniti svoj koncertni dokument, ki izvira iz nastopa skupine 18. 10. 2015 v nizozemskem Tilburgu. Do tega ponovnega natisa in izida je bil namreč ta dokument dostopen le članom fan kluba skupine ter tistim, ki so ujeli skupino na kakšnem koncertu in ga takrat kupili na mizi z njihovimi spominki. Torej, 11. 12. 2020 je koncert iz Tilburga ponovno izšel pri založbi Insideout Music in je tako dostopen vsem ljubiteljem tovrstne glasbe. In več. Koncert je prvič dostopen tudi na DVD-ju, ki ga lahko nabavite tudi »v svežnju« z dvojnim CD-jem.

Gre za utrinek iz »Towards the Blue Horizon« turneje, na kateri je skupina predstavljala svoj takrat aktualni in skupno šesti studijski album »Love, Fear and Time Machine« (2015, RockLine recenzija). V dobri uri in tričetrt minut igralnega časa je material korektno razporejen, pri čemer se je skupina vsaj z eno skladbo dotaknila vseh studijskih albumov, s poudarkom na »Love, Fear and Time Machine« in »Shrine of New Generation Slaves« (2013, RockLine recenzija).

To je tudi eden zadnjih koncertni nastopov skupine v postavi z originalnim in ustanovnim članom Piotrom Grudzinskim, ki je nekaj mesecev kasneje preminil za posledicami srčnega zastoja. Pisal se je 21. 2. 2016. Le dan prej si je kitarist še ogledal v Varšavi nastop skupine The Winery Dogs. Kakorkoli obračamo in gledamo v preteklost, časa ne moremo speljati v vzvratno smer in z odhodom Grudzinskega, se je za vselej sklenila era klasičnih Riverside. Prav ta koncertni dokument je fantastični dokaz kako sijajno je funkcionirala postava skupine v navezi Grudzinski-Duda-Kozierdski-Lapaj.

Grudzinski je slovel po svojevrstnem slogu in zvoku, ki ga je uteleševalo njegovo igranje kitare. Kitarist s svojevrstnim artističnim karakterjem. Z njim je rasla glasba Riverside, ki je tako vsrkavala glasbenikov eklekticizem, kar je botrovalo rojstvu popolno samoniklega artističnega značaja skupine.  »Lost N’ Found – Live In Tilburg 2015« je fascinantna koncertna zgodba, ki nagovarja v izvedbi brezgrajno in na briljanten način zaobjema domet edinstvene magije, ki jo je lahko pričarala takratna postava Riverside. Na tem izdelku ni sekunde in ni trenutka, za katerega bi bilo potrebno goljufati s kakšnimi dodatnimi nasnemavanji in naknadno uporabljati studijsko kozmetiko zvočnih olepšav. Uigranost, podoživetost, kemija, in eksekucija kvarteta funkcionira vseskozi na izjemnem, recimo kar najvišjem nivoju. Vzdušja so intenzivirana in grabijo v razvitem pompu in teatru, skozi naježeno melanholijo in koprnenje ter kreacijo magije, ki te odpelje v svojevrstni svet, kakršen se rodi le, ko ga zgradijo Riverside. Točneje, ki so jo lahko Riverside zgradili s Piotrom v postavi. Rivderside so od nekdaj moč ekspresije svojega artizma izkazovali, kot mojstri kreacije  intenzivnih vzdušij. In več. Skozi sosledja mnogih prevratov, so ta magnetizem potencirali in skozi dano skladbo stopnjevali. Skupina je lahko izjemno nasršena in brezkompromisno, kot je to nakazano npr. v Hyperactive, ali pa fascinira z mehkobo in ganljivo sofisticiranostjo ter milino, kar poudarja npr. v The Depth of Self Delusion. Predvsem pa fascinirajo Riverside v točkah, kjer je potrebno razkazati več atmosferičnih karakterjev, kot je to v Under the Pillow. Skratka. Težko je izpostavljati točke. Ko dodaš k vsej tej koncertni zgodbi še zadnjo tretjino tega nastopa, ki vključuje fascinantni in preko 18 minut trajajoči ep Escalator Shrine, tega pa v dodatku nasledi bombonček s prvenca »Out of Myself« z naslovom The Same River, je jasno, da mora ta koncertni album preprosto nadobvezno krasiti glasbeno zbirko vsakega ljubitelja skupine.  

Greh bi bil, da ta album, ki je bil doslej na voljo le članom fan kluba in se je prodajal le na turnejah skupine, ostane nedostopen preostalim glasbenim masam sveta. Zaokrožuje ero skupine, ki se je za vselej sklenila. Riverside so se po tragediji rodili znova. V novi esenci in kreativnosti, pa ne prenehajo navduševati in razveseljevati svojih privržencev. To dokazuje izvrsten novi album »Wasteland« (2018, RockLine recenzija). Zato je jasno, da je to skupina, ki bo v prihodnje dostavila še mnogo vrhunskih stvaritev. A »Lost N’ Found – Live in Tilburg 2015« je trenutek, ko je zvezda repatica zasijala z vso intenziteto in v svojem sijaju večnosti ostala žareče zarisana v brezkončnih širjavah neba in vesolja. Ta koncertni dokument je vaša vstopna točka, s katero navežete stik z magijo glasbenega univerzuma in ujamete rep žarečega kometa.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
CD 1.:
01. Lost (07:56)
02. Feel Like Falling (05:36)
03. Hyperactive (05:29)
04. Conceiving You (05:04)
05. Panic Room (05:43)
06. Under The Pillow (06:48)
07. The Depth Of Self-Delusion (07:32)
08. Saturate Me (07:22)
CD 2.:
01. Egoist Hedonist (07:22)
02. We Got Used To Us (05:37)
03. Escalator Shrine (20:25)
04. The Same River (13:03)
05. Found (05:48)

Zasedba:
Mariusz Duda – vokal, bas kitara, akustična kitara, ukulele
Piotr Grudzinski – kitara
Michal Lapaj – klaviaure, Hammond orgle
Piotr Kozieradzki – bobni


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki