ŠKM banda z novim singlom “Prekesen” v iskanju brezčasnosti

ŠKM Banda 2021
0 26

Beltinški kvartet ŠKM banda je za glasbene sladokusce vse prej kot neznanka. Po dvajsetih letih delovanja, petih odlično sprejetih ploščah in fluidnem gnetenju svoje edinstvene glasbene realnosti, se Prekmurci vračajo s svežim materialom.

“Prekesen” (“Prepozen”) je 12-minutni videosingle, ki med drugim obeležuje 20. obletnico obstoja zasedbe ŠKM banda. V ospredje še zmeraj postavlja igriv preplet kitarskih šumov in mogočnih zvočnih zidov, ki jih gradi in ruši v intimnem vzdušju domačih VHS posnetkov. 

Komad je na voljo tudi na KAPA Records Bandcampu in na vseh pretočnih digitalnih platformah. 

Njihova svojstvena vizija eklektičnega in igrivega post jazza se na začetku simbolično vrne v igrivo preteklost. Zrcalo odraščanja postavlja preplet dveh kitar, basa in bobna, ki se tekom skladbe razpleta v vedno bolj samozavestno in izdelano sliko. Svojo glasbo tako ŠKM banda postavlja v različen čas in prostor. Za brezčasnost pa ni nikoli »prekesno«.

Z novim singlom tako še vedno velja nenapisano pravilo: ŠKM banda je bend, ki ga vzljubiš na prvi posluh.

ŠKM bando gradijo štirje nepogrešljivi členi: Iztok Koren, Jernej Koren, Mitja Sušec in Jernej Sobočan. Gre za zasedbo, ki se počuti doma tako na odrih Cankarjevega doma kot v klubskih okoljih. Beltinčani so na glasbeni sceni aktivni od leta 2000. Od prvenca Patentat (2005) so izdali štiri studijske plošče (Šamar Janka, Rdeči, Panontikon, Nouvi sad) ter “live” ploščo Izštekani. Z vsako od njih so odkrivali nova zvočna polja ter nove pristope do ustvarjanja glasbe.

S svojo post jazzovsko raziskovalno noto so se tekom ustvarjanja približali neofolku kot post rocku, jazzu in funku. ŠKM banda ostajajo unikum domačega prostora, ki v živo praviloma zvenijo še boljše kot na studijskih izdelkih, s fragmenti različnih žanrov pa nas popeljejo v njihov lasten sanjski svet.


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki