Majesty, Warkings in Victorius povzdignili kult powermetala v Grazu!

0 14,737

Nastopajoči: Majesty, Warkings, Victorius
Lokacija: Graz (Gradec) / Explosiv / Avstrija
Datum: sobota, 26.10.2019


No tako. Glede na obči upad mehkejših in melodično dostopnejših zvrsti v metalskem univerzumu, smo lahko sploh še veseli, da prirogovilijo od časa do časa v bližino Slovenije častilci letečih zmajev, Thora in uročenih mečev. Majesty, nemški posnemovalci mogočnih Manowar, so uspeli sestaviti datume nove headlinerske turneje, na katero so v vlogi posebnih gostov povabili vse bolj vročo novo kičmetalsko senzacijo Warkings ter garaške rojake iz Leipziga Victorius.  S postankom v graškem klubu Explosiv obetala se je prava maša zadušnica sodobnim dognanjem in dometom power metala.

Victorius, nemški povermetalci, ki so tu nastopili 28. 1. 2017 pred Grave Digger (RockLine recenzija koncerta TUKAJ), ali na dan, ko je Slovenija na moč elegantno speljala bronasto kolajno favorizirani Hrvaški na SP v rokometu, so torej odprli večerno rajanje v graškem Explosivu. Prvi se je usidral v fokusu vidnega polja vokalist David Baßin. Zaradi nove poblanžerane pričeske in kratko postriženega lasišča, ob čemer bi človek hipoma pomislil, da je sam samcati Jan Vetter aka Farin Urlaub prestopil iz Die Ärzte branit barve power metala. Tudi kliše vžiga, če si srčen in predan. Verjeti moraš vanj. In Victorius to preprosto morajo verjeti. Čuti se, da veliko igrajo. Da niso več zelenci. Zelo samozavestno obvladujejo oder. Skupina je morala nedavno odkriti, da pri mulariji, ki preživlja dneve ob nažiganju arkadnih iger, vžiga lišp in kič (na meji parodije), nad umetnikovo kreativnostjo. Tako je z EP-jem  »Dinosaur Warfare – Legend of the Power Saurus«, izdanim 2018 za Massacre Records, vnesla v svoj izgled  nekaj Dragonforce in Gloryhammer grotesknosti (lahko bi vpel še naše Space Unicorn of Fire, da bo mera polna). A ko pomisliš, da v teh sferah občasno kolobarijo tudi (začasno zamrznjeni) Edguy, gre pač za trend, v katerem se po novem preizkušajo tudi Victorius. Bend je  pretežno izvajal komade z EP-ja (Dinosaur Warfare, Lazer Tooth Tiger, Legend of the Power Saurus, Razorblade Raptor), poleg pa dodal povsem novi komad, s prihajajočega novega albuma »Space Ninjas from Hell«, ki je bil obilneje založen s klaviaturami in pompom. Komad Super Sonic Samurai. Korekten nastop kvinteta, ki ga ob Baßinu, zapolnjujejo še Dirk Scharsich (kitara), Florian Zack (kitara), Andreas Dockhom (bas kitara) in Frank Koppe (bobni).

O tem, kar smo razpredali v gornjem odstavku pa je naslednja skupina, to je Warkings, že prava perfekcionistka. Kvartet. Vsak član, katerega resničnost je zavita v misterij, je skoraj nujna. Ta zaživi na odru v obliki »alter ega«. Recimo raje, da so si fantje nadeli vloge, ki pobirajo trike iz vse povsod. Od antike do Vikingov, pa vse tja v sfere domišljijskega sveta. Torej. Pevec se imenuje Tribune, basist je Viking, kitarist Crusader, bobnar pa Spartan. Zabava na vidiku. Definitivno. Varovanci založbe Napalm Records so povili prvenec »Reborn« in že naslovnica nagovarja mačistično Manowarsko. Vendar pa zveni bend prej germansko-skandinavsko, ko govorimo o power metalu. Torej k temu dodaš bolj tisti pristop, kot ga imajo Dream Evil ali Firewind,… Bend je nasnetem uvodu vskočil v popadljivo Never Surrender, nalezljivega refrena, pri čemer je presenetil ne le zelo dober zvok, pač pa tudi zelo dobra uigranosti skupine. Nasploh Crusader na kitari, ki je prepričal že z odlično uvodno solažo ter rifažo. Bend so podpirale nasnete klaviature med nastopom, vokalist Tribune pa poseduje čist a dovolj dominantno prodoren vokal, ki spominja na Georga Neuhauserja iz zasedbe Serenity. Heh. To dejansko tudi je Georg. Fantje so se v štiridesetih minutah kar dobro naznojili, predvsem delovali zelo zabavno in duhovito, obenem pa ta moment dobro opravičevali z zelo kakovostno izvedbo materiala. To je nagradila tudi publika, ki jo je bend korenito podžgal. Bolj, ko je šel nastop h koncu, bolj je bila publika notri.

Bomo videli, do kam bodo segli Warkings v prihodnje, a imajo dober potencial, s katerim lahko izzivajo tudi kakšne Powerwolf (prav tako pod okriljem Napalm Records), ki so postali ob pogrevanju klišeja in skrbnim odrskim kičerajem, do tega dne že veliki. Bendu ni kaj očitati. Zadevo so izpeljali profesionalno in zelo suvereno. Gre za izkušene figure, za katerimi se »skrivajo« zelo dobri glasbeniki. Zanimivo, da je vse bolj pogosti trik ta, da skupina daje več pozornosti na svojo odrsko pojavo kot na komponiranje. Zlasti novopečeni metalci najmlajših generacij postajajo vse bolj osredotočeni najprej na pojavo. Šele potem pride sama glasbena substanca, če pride. Narod se torej prihaja v prvi vrti sprostit in zabavat na koncerte. In Warkings so dostavili natanko to. Zadevi se je mogoče do solz narežati. Bend je nanizal še Hephaistos, Battle Cry, Give ’em War, Fire Falling Down, Sparta in  Gladiator. Aha! Vso veselico je popestril še prihod Švicarke Melisse Bonny na oder. To je strupena growlerka, ki je sodelovala v komadu Sparta. Punca poje sicer pri zasedbi Rage Of Light, pomaga pa tudi na koncertih zasedbe Serenity.

Majesty so kot zadnji stopili na oder, da predstavijo novi album »Legends«. Bend se ni skozi leta spremenil niti za ped. Vokalist Tarek Maghary mož, ki organizira famozni Keep It True festival, ostaja vodilni lik. Bend zveni »Manowarsko«, tudi oblači se precej podobno. Ješči Tarek je »nagrabil« nekaj kilogramčkov, o tem ni dvoma, pa tudi kar se tiče vokalne natančnosti tega večera ni ravno briljiral. Na trenutke je ostajal rahlo prenizko, zlasti v pompoznih refrenskih napevih. A ne povsod. Samo občasno. Za četrt tona. Sicer pa odličen zvok in zelo dobra uigranost. A ko vidiš en komad, vidiš skorajda vse. Ljubitelji Majesty so uživali, se pa ni bilo mogoče otresti občutka, da so Warkings rahlo ukradli šov glavnemu nosilcu. Šundra je bilo namreč manj s strani publike kot med nastopom Warkings.  Dobro uro dolg šov, v katerem so zares uživali le pravi ljubitelji skupine. Sicer delujejo do tega dne dodobra uhojeni in izkušeni Majesty le kanček preveč znošeno in tudi (zlasti na odru) preveč enolično ter preveč rutinirano. Ali pa preprosto, nekoliko odbija pretiravanje v vztrajanju ponavljanja enih in istih fraz in odrskih trikov. Kot kaže je tega večera v Grazu, nekako zmagala zabava z Warkings, ki so priredili vrhunec powermetalskega žgečkanja.

avtor: Denis Paradiž
fotografije: Denis Paradiž
(besedilo uredil: Aleš Podbrežnik)

Setlista Majesty:
1. Hail to Majesty
2. Burn the Bridges
3. Rebels of Our Time
4. Metal Law
5. Words of Silence
6. Hellforces
7. Die Like Kings
8. We Are Legends
9. Thunder Rider
10. Stand as One
11. Heavy Metal Battlecry

Setlista Warkings:
1. The Last Battle
2. Never Surrender
3. Hephaistos
4. Battle Cry
5. Give ’em War
6. Fire Falling Down
7. Sparta
8. Gladiator

Setlista Victorius:
1. Dinosaur Warfare
2. Legend of the Power Saurus
3. Empire of the Dragonking
4. Blood Alliance
5. Super Sonic Samurai
6. Lazer Tooth Tiger
7. Metalheart
8. Silent Symphony
9. Razorblade Raptor


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki