Mark Lanegan (Sreaming Trees, Queens of the Stone Age) 25. 11. 1964 – 22. 2. 2022

image credit: Steve Gullick
0 99

Mark Lanegan, seattelski kantavtor, znan mdr. po sodelovanju s Screaming Trees in Queens of the Stone Age ter glasbenik, ki je odigral integralno vlogo v razvoju grunge scene skozi osemdeseta in devetdeseta na pacifiškem severozahodu, je preminil v torek 22. 2. 2022, na svojem domu v irskem mestu Killarney. Lanegan je bil star 57 let. Vzrok njegove smrti ni znan.

Mark William Lanegan, se je rodil 25. 11. 1964 v mestu Ellensburg (zvezna ameriška država Washington). Čeprav mu sodelovanje s Screaming Trees, Queens of the Stone Age ter Gutter Twins (naveza z Gregom Dullijem iz zasedbe Afghan Whigs) nikdar ni prinesla zaslužene slave, kot nekaterim njegovim sodobnikom grunge scene, mdr. članom zasedb Nirvana in Soundgarden, je Mark Lanegan pritegnil svetovno glasbeno javnost zavoljo svojega globoko karizmatičnega, ki je lahko popeljal poslušalca do šelestečih višavjih, kot tudi do brezmejnih brezen žalosti in obupa.

So-ustanovitelje skupine Screaming Trees je spoznal v srednji šoli, skupina pa je že leta 1986 izdala studijski prvenec, ki je prinašal nekakšno mešanico psihadeličnega hard rocka. Skozi čas je skupina razvijala in nadgrajevala svojo artistično estetiko v kateri so si jezna in devastirana besedila strumno podajala roke s hrumečo in plastovito naravo kitarske zvočnosti, kar je skupini sčasoma prineslo reputacijo zgodnjih fuzionistov heavy metala s punkom, polagoma s tem pa vzpostavitev temeljenega kamna za formacijo grungea. Svoje glasbeno vizionarstvo je skupina skozi prvo polovico devetdesetih javnosti približala s skladbami, kot mdr. Nearly Lost You, Bed Of Roses, Dollar Bill in All I Know.

Mark Lanegan je svojo samostojno glasbeno pot začrtal s studijskim prvencem “The Winding Sheet”, ki je izšel leta 1990. Na tem albumu sta kot posebna gosta sodelovala tudi Kurt Cobain in Krist Novoselic iz zasedbe Nirvana. Leta 1996 so Screaming Trees po desetih letih delovanja in izidu sedmega albuma “Dust” prešli v mirovanje, potem pa leta 2000 dokončno razpadli. Njihovi zadnji posnetki, ki so nastali v poznih devetdesetih, so izšli leta 2011 na kompilaciji “Last Words: Final Recordings”. Lanegan je v karieri sicer nanizal kar dvanajst samostojnih studijskih albumov, zadnji med njimi “Straight Songs Of Sorrow”, pa je izšel leta 2020.

V začetku novega milenija, se je Lanegan priključil Queens Of The Stone Age, s katerimi si je v letih 2002 in 2003 izboril dve Grammy nominaciji. Prispeval je vokale z QOTSA albuma “Rated R” (2000) in “Songs For The Deaf” (2002).  V tistem času je sodeloval tudi s pevko Isobel Campbell (Belle & Sebastian), s katero sta izdala najprej EP “Time Is Just the Same” (2004), temu pa sta sledila v letih 2008 in 2010 še dva studijska albuma. Med mnogimi kasnejšimi Laneganovimi sodelovanji velja izpostaviti tudi posnetke z britanskimi zvezdami alternativnega rocka, kot sta PJ Harvey in Tinariwen – skupino afriških blues nomadov iz Malijske puščave.

Lanegan je dolga leta trpel za odvisnostjo od drog, do česar je zelo odkrito spregovoril tudi v svoji knjigi, ki je izšla leta 2020 z naslovom “Sing Backwards and Weep: A Memoir”. V njej je mdr. izpostavil, da mu je nekdanja Cobainova družica Courtney Love, prav v času po Cobainovi smrti, močno pomagala, da sprejme odločitev in se vključi v program odvajanja od drog.


 

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki