Mednarodno uveljavljeni slovenski basist Tilen Hudrap (U.D.O.) v ekskluzivnem intervjuju za ‘Primorske novice’

0 527

V sobotni številki Primorskih novic je objavljen ekskluzivni in poglobljeni intervju z mednarodno uveljavljenim slovenskim ‘heavy metal’ basistom Tilnom Hudrapom (U.D.O.).

Profesionalni intervju, ki se razteza na dveh straneh sobotne priloge Primorskih novic, izdanih 22. 8. 2020, je s Tilnom Hudrapom opravila novinarka Nataša Fajon, fotografije, ki ga dopolnjujejo, pa je prispeval – ne boste verjeli, prav RockLine.

Mnogi sanjajo, da bodo nekoč stali na odru tako kot njihovi veliki vzorniki, ki so spisali svetovno Biblijo heavy metala, le redkim izbrancem pa danes to tudi uspe. Za to je potrebna izjemna srčnost, predanost, marljivost, odrekanje, vztrajnost, kljubovalnost in jeklena volja. Ni dovolj, da izstopaš s talentom, ali da si zelo dober, niti vrhunski, pač pa moraš biti najboljši med najboljšimi, pa še potem je vprašanje, ali bodo tvoje sanje postale stvarnost. Vse to je zgodba o nezlomljivi srčnosti slovenskega baskitarskega asa in heroja iz Raven na Koroškem, ki je na področju glasbe v svetovnem merilu dosegel tisto, kar je uspelo slovenskim športnim gladiatorjem: košarkarjema Luki Dončiču in Goranu Dragiču, hokejistu Anžetu Kopitarju ter kolesarju Primožu Rogliču. Vrednost takšnega dosežka ni nič manjša.

Tilen je od leta 2013 opravil številne svetovne turneje z ikonskimi skupinami heavy metala, ki so na svetovnem zemljevidu zapustile trajno sled, in se vpisal tako na več studijskih albumov, kot tudi en koncertni album. Zadnji studijski album, ki ga je posnel do tega dne, je aktualni album zasedbe U.D.O., z naslovom “We Are One” (RockLine recenzija TUKAJ), ki je nastal ob sodelovanju z državnim orkestrom nemške vojske in je izšel sredi letošnjega julija.

Tilen se je v relativno kratkem času uveljavil kot basist svetovno priznanih in cenjenih glasbenih akterjev, ki v marsičem veljajo za vizionarske skupine, saj so s svojo glasbo vplivale na razvoj različnih vej žanra heavy metal glasbe. Sem sodijo ameriške San Francisco Bay Area thrash metal legende Testament in Vicious Rumors, nizozemski pionirji progresivnega death metala Pestilence in kultni nemški predstavniki tevtonskega thrash metala Paradox. Jeseni leta 2018 pa se je Tilen Hudrap priključil nemški heavy metal zasedbi U.D.O. Slednje od leta 1987 dalje vodi ena najvplivnejših vokalnih ikon svetovnega metala, edinstveni Udo Dirkschneider, ki je z nemškimi velikani metala Accept skozi osemdeseta spisal orjaški kos povesti o metalu, njegov specifični vokalni pristop pa je ena od ultimativnih definicij, ki laiku ponuja  takojšen uvid v to, kako zveni vokal brezmadežne ‘heavy metal’ karizme.

O pomenu in veličini tega, za slovensko glasbeno kulturo izjemnega dosežka, priča tudi dejstvo, da Tilen na poti do svojega uspeha ni imel prav nobene prednosti pred glasbeniki drugih držav sveta, zlasti tistih z neprimerno višjim številom prebivalstva, kot ga ima Slovenija. Ruske, ukrajinske, poljske glasbenike ali glasbenike območja drugih držav bivše Jugoslavije, ki jim je kaj takšnega uspelo, je namreč mogoče prešteti na prste ene roke. Karikirano. Nemška skupina bo svojega novega člana najprej iskala v Nemčiji, britanska v Britaniji, ameriška pa v ZDA. Šele potem pridejo drugi na vrsto, četudi so mnogokrat znatno bolj talentirani.

Kaj vse je povedal in razkril eden izmed peščice svetovno najbolj “vročih” in zaželenih svetovnih heavy metal basistov ta hip, lahko preberete TUKAJ.


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki