No Rules in Muškat Hamburg – brez pravil v Murski Soboti (2010)

foto: URBAN BOLTA 2010
0 110

Lokacija: Murska Sobota / MIKK / Slovenija
Datum: torek, 14.12.2010


Letošnji november in december v Mladinskem informativnem in kulturnem klubu Murska Sobota (MIKKu) potekata zelo intenzivno, saj klub praznuje 15-letnico delovanja. Osrednji prekmurski center dogajanja, kjer mladina lahko kakovostno preživlja svoj prosti čas, je tako v predprazničnem obdobju še dodatno obogatil svoj kulturni program, tako da lahko v njem prav vsak najde kaj zase – od kitarskih in bobnarskih delavnic, različnih ostalih delavnic vse do pestrega nabora koncertov različnih glasbenih žanrov. Eden izmed njih se je zgodil na najmrzlejši petkov večer v celem decembru, ko sta nastopili zasedbi Muškat Hamburg in No Rules.

Tega večera je MIKK obiskal znan sindrom, značilen predvsem za koncerte na Primorskem ali v Italiji.. govorim o poznem začetku dogajanja, verjetno v želji po še kakšnemu dodatnemu obiskovalcu oziroma boljšemu obisku dogodka. V tem oziru je večer izjemno razočaral, saj se je dalo obiskovalce prešteti na prste dveh ali treh rok. Površinski razlog so bile ekstremne vremenske razmere – močno sneženje in sibirski mraz tega dne sta verjetno marsikoga odvrnila od obiska koncerta, drugi, resnejši razlog pa je precej globlji in tiči v sami bednosti slovenske rock scene, saj mladina dandanes posluša samo še tisto, kar ji na pladnju servirajo razni komercialni televizijski programi in ji raziskovanje glasbe ne predstavlja nikakršnega izziva. Če sem pošten, tudi sam o nastopajočih dveh bandih pred najavo koncerta nisem vedel skorajda nič, vedar je bil to kvečjemu še dodaten motiv, da se prav zato oglasim in si privoščim še en rock’n’roll večer v družbi kvalitetnih glasbenikov.

MUŠKAT HAMBURG
Prvi so (šele ob pol polnoči!!) oder zavzeli Muškat Hamburg, relativno dolgostažna skupina, delujoča na relaciji Maribor – Gornja Radgona. Že poldrugo desetletje nabirajoče se glasbene izkušnje zna kvintet še kako dobro prenesti na oder, saj je bil njihov nastop izveden profesionalno in “z jajci”, o čemer lahko razne najstniške punkrock “atrakcije” samo sanjajo. Brezkompromisna postavitev na odru, odlična odrska igra, ki sloni predvsem na karizmatičnemu basistu Silvu in norčavemu vokalistu Madam Fuckerju ter obvladovanje koncerta od začetka do konca so lastnosti, ki so nekaterim pač položene že v zibelko. Energičnemu nastopu niso Štajerci kljub popolnoma samevajočemu klubu prav nič stopili na prste, zaradi česar si zaslužijo vso hvalo. Muškat Hamburg so v dobro uro dolgem setu predstavili retrospektiven pregled svoje kariere in (me) navdušili s svojim križanjem punk napevov in razglašenih kitar z rock’n’roll ritem sekcijo. Kratki, udarni komadi so zgrajeni po istem kopitu, a so še kako dober sadež, ko zaživijo v odrski izvedbi štajerskih glasbenikov. Navite kitarske linije in nikoli popustljiv ekspresen tempo skrbijo za hitrejše kroženje krvi po žilah, skrajno melodične kitare in vokalne harmonije v refrenih pa za atraktivnost njihovih komadov, piko na i pa doda zdrava doza zafrkancije pri sami izvedbi. Pozitiven pristop do glasbe, žilica za ustvarjanje avtorskih del z razpoznavnim stilom in suveren nastop so potrdilni razlogi za tezo, ki sem jo ujel na ušesa v času izdaje njihovega albuma “Umri Pokončno” (2007), da so Muškat Hamburg zlato jajce v slovenski punk sceni.

NO RULES
Nosilci večera so bili No Rules, zasedba iz Tuzle, ki svojo vizijo blues-rocka preigrava že vse od leta 1999. V dobro desetletje dolgem stažu so No Rules izdali tri albume, odigrali številne koncerte v regiji, med drugim oddelali tudi že nekaj nastopov v naši deželici, za vrhunec svoje dosedanje kariere pa Bošnjaki verjetno štejejo sarajevski nastop, ko so petnajst tisoč glavo publiko ogrevali pred nastopom legendarnih Deep Purplov. No Rules so stopali po nežnejših, vendar prav nič manj energičnih ritmih kot predhodniki na odru. Po vzoru starejših vzornikov Partibrejkers nas je glasba simpatičnih Bošnjakov popeljala globoko v svet čistokrvnih blues riffov z občasnimi skoki v funkerske in rockerske vode, podkrepljene z verzi v domačem bosanskem jeziku. Blestela je kitarska naveza vodje zasedbe Gorana Čampare in solo kitarista Dražena Mulaosmanovića, ki je z domiselnimi kitarskimi rešitvami in virtuoznostjo nase opozorila v daljših inštrumentalnih delih. V stilu starih dobrih ZZ Top so imeli No Rules naštudiranih celo nekaj koreografskih vložkov, k sami odrski predstavi pa je z vživetim igranjem največ prispeval tehnično odlično podkovani kitarist Mladen. V repertuarju so prednjačile skladbe iz albuma “Homesick Blues”, izdanega letošnjo jesen. Med nastopom so me No Rules mestoma spominjali na naš Don Mentony Band, vendar z eno bistveno razliko, saj skladbe Bošnjakov temeljijo na razgibanih inštrumentalnih kompozicijah, ki se tekom igranja razvijajo in držijo poslušalca ujetega v svoji dinamičnosti. Tudi No Rules so tega večera blesteli in dokazali, da bi si zaslužili mnogo več medijske podpore, kot so jo deležni.

Naj ob koncu še dodam, da izbor dveh zasedb iz popolnoma različnega testa ni bil naključen, saj Muškat Hamburg in No Rules med seboj prijateljujejo, zato so bili Bošnjaki na tokratnem koncertu v Sloveniji pravzaprav gostje štajersko-prleške naveze. Obe skupini sta kljub poraznemu obisku dali od sebe vse, redki prisotni pa smo lahko uživali v intimnem vzdušju in se na lastna ušesa prepričali, kaj pomeni delati in igrati glasbo s srcem.

avtor: Urban Bolta
fotografije: Urban Bolta

Setlista Muškat Hamburg:
1. Banda prihajam domov
2. Manijak
3. Tukaj si sam
4. W-T woman
5. Punči nocoj
6. Odpri oči
7. Nekega lepega dne
8. Jacuzzi man
9. Kongo
10. Ona
11. Ne daj se motit
12. Rupurut
13. Nicht hin
14. Vse sem si zaslužo
15. Delaj & papaj


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki