Helstar na glorificiranju kaosa v Gala hali! (2010)

0 24

Nastopajoči: Eliminator, Metalsteel, Helstar
Lokacija: Ljubljana / Gala hala (Metelkova) / Slovenija
Datum: 13. 12. 2010


“Old school speed” metalci iz Teksasa Helstar znova delujejo na polno! Če je še pred tremi leti odjeknila sleherna novička o regeneraciji in oživljanju skupine, kot izpolnjevanje najbolj blodnih želja, pa je zasedba svoj status ponovno delujočih živih metal legend utrdila potem, ko je izdala povratniški album “The King Of Hell” (2008), ga zabelila z evropsko turnejo, letos pa potrdila poln delavni zagon z novim albumom in še eno evropsko turnejo.

Da so Helstar tako rade volje prišli znova v Slovenijo po lanskoletnem majskem obisku Kranja, se imamo v veliki meri zahvaliti odkritemu prijateljevanju pevca Jamesa Rivere z medvoško zasedbo Metalsteel. Naj spomnimo na skupno oblikovanje več kot uspešnega “cover” benda Sabbath Judas Sabbath, kjer spremlja Rivero na vokalu celotna Metalsteel zasedba. Z nekaj nastopi Sabbath Judas Sabbath širom Evrope, so se vezi okrepile, Helstar pa so postali med novo generacijo slovenskih metalcev, pravzaprav že kar obvezni sestavni del inventarja, ki sodi pod dosje slovenskega metalskega utripa.

Da pa reč le ne bi šla preveč gladko za Helstar, se je pripetilo, to da so morali pred nastopom skupine v Ljubljani, fantje na poti iz nemškega Münchna v slovensko prestolnico, pustiti v eni izmed Münchenskih bolnišnic basista Jerryja Abarca. Šlo je za vprašanje življenja ali smrti. Kadar se razlije slepič, ni več prostora za šalo.

Decilence, nedavno preimenovani iz Eliminator, doma iz Celja, so dobili priložnost, da predstavijo prvi na odru svojo novo prenovljeno glasbeno podobo. Kvartet se vrti v rangu oživljanja stare thrash/speed metal šole. Tehnično je odlično podkovan, tudi izvedbeno ni kaj mnogo pogrešati. Seveda so fantje na začetku, zato morajo nabrati ustrezno kilometrino. Nemara njihov izraz  v grobem odlično okarakterizirata izvedeni priredbi zasedb Judas Priest in Forbidden. Agresivno, režeče in jezno. Vokal ihtavo zaletav, a melodičen in v vsem kompatibilen. Prepričljivo z občutkom, da skupina ve kaj počne in kaj hoče. Upajmo, da zraste iz te skupine nekaj velikega v prihodnje.

Drugi na oder so stopili Metalsteel. Fantje in punca imajo v žepu nov album. Četrti po vrsti, ki so ga pravzaprav v celoti predstavili publiki. Čuti se, da je skupina šla skozi obdobje pravih koncertnih nastopov, na različnih lokacijah, preživljala jih je v različnih koncertnih pogojih, pred očmi različne publike. Vezi so zrasle. Zasedba je odlično uigrana. To potrjujeta zlasti odlično in neverjetno samozavestno Benijevo petje, nadgrajene harmonije vokalnih spremljav, kot tudi konkretiziran medsebojni dialog Benijeve in Rokove kitare. Nove skladbe delujejo znova bolj togotno, agresivno. Metalsteel ohranjajo v njih želeni občutek melodičnosti, ki izhaja iz tradicionalnih vrednot heavy metala, kateremu ostajajo zvesti. Za balado Topla je smrt, je stopil s kompanjoni po dolgem času na oder znova prvi pevec skupine Alex, znan kot “frontman” Negligence. Zasedba izda uradno svoj novi album tik pred novim letom, svečani trenutek pa bo obeležila s predstavitveno žurko v Kranju, dne 23.12.2010. Metalsteel gredo naprej in navzgor. To je pač dejstvo.

Helstar so pač Helstar. Ne glede na to, da Jerryja ni bilo na odru, so Rivera, ter kitarski dvojec Trevino/Barragan z izredno formo in izkušenostjo starih prekaljenih lisjakov zamotili prisotne, da ti niso preveč razmišljali o manjkajoči bas kitari na odru. Zasedba je predstavila na tem nastopu tudi novega bobnarja Mikeya Lewisa, ki je s svojo superiorno tehniko in veščino držal skupaj zasedbo, da si le stežka zaznal kakšen kiks med špilom. Zasedba je na debelo predstavila odličen novi studijski album “Glory To Chaos” (2010), ki se pridno drži zapuščine klasičnih Helstar albumov. Tako udarijo fantje naravnost z novo skladbo Angels Fall To Hell, ki se prelije v (še eno novo) Pandemonium. Rivera je v odlični formi. Prenos moči iz srednjih leg v visoke od najvišjih, je deloval brezhibno. Vokalna artikulacija brez hibe. Na polno! Mož poseduje izredno karizmo, po gestikulacijah se čuti, da se je James naučil marsikaj koristnega od njegove ekselence, pokojnega Ronnie James Dia. In karakteristike? Predstavljajte si, da bi si Dio želel zveneti, kot Rob Halford. Ali obratnio, Halford kot Dio. Tako nekako bi dobili približek vokalne interpretacije Jamesa Rivere. Mož je po Wicked Disposition nekoliko ustavil konje, si vzel čas za premor, razložil publiki, zakaj so danes le štirje Helsar mušketirji na odru, priznal da je Slovenija v kratkem času postala njegov drugi dom, potem pa napovedal izvedbo Scorpions priredbe Animal Magnetism iz istoimenske plošče te čislane nemške hard rock zasedbe. Kot se šika. V celoti “Helstarovsko”. Od glave do pete. Kdor skladbe ni poznal, je definitivno dobil občutek, da gre za svež avtorski komad zasedbe, tako odlično in pristno “Helstar” preobleko nosi. Rifanje Trevina in Barragana nosi v tej priredbi resnični dotik prirojenega občutka delikatnosti, ki postavlja pojavo Helstar na posebno mesto na thrash/speed metal planetu. Skladba je vključena prav tako na novi album “Glory To Chaos”. Dobite pa jo le na CDju in to le na verziji za evropski trg. Kot dodatno pesem ploščka. Rivera je z vokalno predstavo osupnil enkrat več v novi Bone Crusher, ki je delovala v živi izvedbi, še posebej impozantno in rušilno. Izmed novih so usekali fantje še skladbi Alma Negra ter Monarch The Bloodshed.

Sicer pa so se zvrstile tudi The King Of Hell, Rhapsody In Black, Baptised In Blood, Evil Reign, The King Is Dead, The Plague Called Man, Digital Nightmares in v zaključku seveda Run With The Pack. Za  to skladbo je stopil na oder tudi Metalsteel basist Matej Sušnik. Slednji je bil izbran s strani skupine, da pomaga pripeljati preostanek evropskega dela Helstar turneje do konca. Ostali so še štirje koncerti, Jerry pa mora seveda po operaciji mirovati. Matej je znan kot čudežni basist, saj pri svojih komaj triindvajsetih letih že trka na vrata vrhunskih basistov, pred katerimi se lahko obeta res svetleča kariera. Seveda je vse odvisno od poguma in da ti pohvale ne “udarijo preveč v glavo”. To je gotovo velika čast ne le za basista, pač pa tudi velika potrditev za slovenski heavy metal, ki je tako prejel priznanje, da premore izredne glasbenike in izredne skupine, ki so ujele korak s časom, kar se tiče razvojne podobe in dometa svetovnega metala za leto 2010.

Helstar so odigrali nov fenomenalen koncert. Obisk je bil sicer skromen. Kakih osemdeset ljudi. Verjamem da so žepi v tem času precej prazni. Vseeno, pa se je maloštevilni publiki trgalo. Rivera je s svojo predstavo in karizmo, kot s peresno lahkoto povlekel nase publiko in jo vrtel okoli prsta. Larry Barragan in Rob Trevino sta navduševala z bravuroznim obvladovanjem kitar, preciznostjo, izrednim trzanjem in v splošnem z neverjetno uigranostjo medsebojnega odrskega zaznavanja. Mikey Lewis je več kot upravičil vlogo novega Helstar bobnarja.

Preprosto. Helstar ostajajo močna odrska figura, enkratne esence. Poznala se je odsotnost Jerryja, kar je “škililo” na plan zlasti v srednje hitrih pasažah skladb, pa vseeno. “Glory To Chaos” je doživel fantastično predstavitev v Ljubljani in vsi, ki dajo kaj na kvaliteto in avtorski unikat, so si po koncertu priskrbeli svoj izvod nove Helstar zgoščenke. Magična lekcija heavy metala izpod žgočega teksaškega sonca, skovanega po vzoru najpristnejšega porekla! Servirajte razbeljeno!

Avtor: Aleš Podbrežnik
Fotografije: Aleš Podbrežnik


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki