Preminil je Malcolm Dome – eden pionirjev rock in metal novinarstva!

MALCOLM DOME (Arhiv)
0 58

Malcolm Dome, rojen leta 1955, eden izmed pionirjev kar se tiče glasbenega novinarstva v žanrih rocka in metala, je pred dnevi, točneje 29. 10. 2021, preminil v 66 letu starosti.

Njegova kariera je bila raznolika in živopisana! V poznih sedemdesetih je pričel z objavo člankov v revijah Record Mirror ter Metal Fury, preden se je leta 1981 priključil novo ustanovljeni glasbeni reviji ‘Kerrang!’.

Leta 1981 je objavil svojo prvo knjigo “Encyclopedia Metallica”, naslov knjige pa je navdahnil eno izmed skupin (imena ni treba omenjati), da je povzela po njej svoje ime. Malcome Dome je tudi avtor skovanke ‘thrash metal’, do česar je prišel povsem nenadejano, ko je leta 1984 opisoval Anthrax skladbo Metal Thrashing Mad. Leta 1988 je ustanovil rock revijo RAW.

V začetku devetdesetih Malcolm Dome je bil urednik revije “Metal Forces”, nekaj časa je sodeloval tudi z revijo o filmskih grozljivkah Terror, potem pa se je vrnil k reviji “Kerrang!”. Ko je bila leta 1998 ustanovljena revija Classic Rock, je Dome pričel pisati za sestrsko revijo Metal Hammer magazine, od leta 2009 dalje pa je pričel objavljati prispevke tudi v revijo “Prog”.

Dome se je udejstvoval tudi na radijskih valovih, kjer je bil vseskozi aktiven na postaji Total Rock Radio, ki je pričel z delovanjem leta 1997 pod imenom Rock Radio Network. Radio je spremenil svoje ime v Total Rock leta 2000.

Leta 2014 je pričel sodelovati s TeamRock, kot urednik arhiva novega elektronskega medija in prispeval k temeljem, ki so vodili do ustanovitve portala Louder.

Malcolm Dome je avtor mnogih knjig, ki vključujejo mdr. tudi imena AC/DC, Led Zeppelin in Metalica. Nekatere med njimi je napisal kot soavtor, v družbi Jerryja Ewinga, sicer urednika revije Prog.

Prispevek Malcolma Doma je še posebej pomemben pri krepitvi NWOBHM gibanja, pa tudi malo kasnejše ameriške thrash metalske invazije. Njegovi prispevki, številni intervjuji in nasploh udejstvovanja, so nenehno navdihovali nove in nove metalske skupine. V glasbenih krogih, nasploh metalskih, je bilo ime Malcolma Doma izjemno cenjeno in spoštovano.

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki