Robbie Williams – kralj zabave z vrhunskim spektaklom uročil puljsko Areno! (2023)

foto: ALEŠ PODBREŽNIK 2023
0 3,123

Robbie Williams (predskupina: Lufthaus)
četrtek, 27. 6. 2023
Pulj (Pula) / Arena Pula / Hrvaška


Robbie Williams se je ob koncu letošnjega junija podal na poletni del turneje v prid obhajanja svojih prvih 25. let delovanja. Vsled tega jubileja je možakar še v lanskem septembru izdal posebno kompilacijo predelanih hitov imenovano “XXV”. Gre za znova posnete hite, ki se ponašajo tudi z dodatnimi orkestracijami. Deset let potem, ko je popolnoma nabasal maksimirski stadion, je Robbie uspel razprodati dva zaporedna koncerta v puljski Areni, kar pomeni skupaj 20.000 ljudi (10.000/dan) – no verjetno pa je ušel še kakšen tisočak čez.

RockLine se je podal na prvega izmed obeh koncertov. In imel kaj videti in slišati. V dveh urah in dvajsetih minutah, je znameniti britanski pop rock zvezdnik potrdil, da gre za enega najbolj prepričljivih odrskih zabavljačev. Karizma, ki jo poseduje je izjemna, prav tako pa iskriv, radoživ in hudomušen karakter, ki so spremljali njegovo izredno dobro razpoloženje tega večera v Pulju.

Uvod je pripadel predstavitvi tria Lufthaus. Le tega je soustanovil prav Williams s pajdašema Timom Metcalfom in Flynnom Francisom. Navdahnjen nad acid glasbo in tehno sempliranjem devetdesetih ter duhom mesta Berlin. Vendar sta se na odru zadrževala v tem obdobju je Metcalfe in Francis, ki sta predstavljala glasbo tria. Čvrsti elektronski beat ob podpori projekcij, te lahko popelje v vrsto transa. Vendar pa je bil tokrat cilj obiska povsem drug, zato vrtenje gumbov in plesni koraki na takšno glasbeno zvrst tokrat niso kdove kako vžigali.

Ob pol deseti uri pa je šlo zares. Prizorišče se povsem zatemni. V začetku pa so vidne le silhuete nastopajočih na modrem ozadju. Williams seveda v središču. Vskok v prvi hit Let Me Entertain You in Arena popolnoma oživi. Kar osemnajstčlanska ekipa na odru. Z Robbiejem vred. Šest plesalk, tri spremljevalne vokalistke, pihalna sekcija v formatu tria in seveda dva kitarista, pa basist, bobnar in klaviaturist – znameniti Guy Chambers, ki je zaslužen mdr. tudi za produkcijo in aranžiranje kompilacije “XXV”).

Iz odra speljan tudi deset metrski ‘cat walk’ v publiko, ki ga je Robbie obkrožen z dekleti ves večer učinkovito izkoriščal. Vokal mu odlično služi, o tem ni nobenega dvoma. No, preden se dotaknemo podrobneje same glasbe, ki jo je predstavil, pa je vredno izpostaviti, da so posebnost njegovega koncerta dejansko rituali intenzivne komunikacije s publiko. Ne le v času ko se igra živa glasba, pač pa tudi med prekinitvami, ki jih Robbie preklemano spretno izkorišča za kar konkretne nagovore množici. Tega večera je pravzaprav povedal o sebi tako rekoč vse. Večkrat je namignil kako mu vsa ta zvesta publika, ki ga spremlja in podpira (tudi na tokratnem koncertu v Pulju), ogromno pomeni. Takoj za njegovo družino. Predvsem pa je zabaval v delih, kjer je izpustil iz verige svoj slikoviti smisel za črni humor, ki je ob nič manj slikovitih grimasah karizmatičnega glasbenika, kupoval publiko še bolj intenzivno. Ti debatni krožki Robbieja s publiko, v katerih se zvezdnik brez težav prelevi tudi v stand up komika, vzamejo celotnemu koncertnemu večeru vsaj dobrih dvajset minut, če ne več. In so obvezni sestavni del njegovih koncertnih spektaklov, saj je postane iztržek same dramaturgije in teatralnosti dogodka preprosto težko opisljiv.

Zvok pa briljanten. Eksekucija brezgrajna. Arena se je znova izkazala za perfekten izbor kar se akustike in pretanjenih zvočnih karakteristik tiče. Orjaška platna v ozadju, z dvema monitorjema levo in desno, ki sta Williamsa približala na ped tudi tistim, ki so koncert spremljali z bolj oddaljenih položajev. Komadi pospremljeni na projekcijskih platnih mdr. tudi z biografskim popotovanjem skozi prehojeno kariero 25. let. Se pa 49. letnik ni pozabil zahvaliti za svojo odskočno desko Take That za katere pravi, da je pripravljen kadarkoli pristopiti poleg, v kolikor se skupina kani znova združiti. Tako je izvedel Take That klasiko The Flood, prav tako pa ni pozabil na svoje brit pop prijatelje, ko se je z ekipo lotil izvedbe Oasis klasike Don’t Look Back In Anger.

Med komadom Candy je razmetal med publiko serijo majic, proti koncu te skladbe, pa je nebo preplavil pravi metež pisanih trakov, ki so ‘deževali’ na tla puljske Arene. Zvezdnik je v drugi polovici koncerta uspel priklicati celo dež, a je k sreči ostalo le pri nekaj debelih kapljah, s katerimi se prav nihče ni obremenjeval. Še najmanj Robbie, ki je tudi v tem času brezbrižno divjal po ‘cat walku’.

Publika ga je nosila na rokah. Come Undone, Strong, Feel, Love My Life, … Da ne omenjam Angels s katero je sklenil nastop v obveznem dodatku. Neverjetno, ko prepeva s teboj 10.000 glava množica verze enovito sredi rimskega amfiteatra, pred teboj pa je še ena takšna nora in posebna noč. Le kaj vse je rojilo Williamsu po glavi v prvem izmed dveh večerov v Istri? Eno je gotovo. Puljske Arene definitivno ne bo pozabil do konca svojih dni. Med izvedbo ‘broadwayske’ Kids ni bilo na odru Kylie Minogue, sta se mu pa pridružili v izvedbi dueta dve izmed njegovih spremljevalnih pevk.

Kako zaokrožiti vtise? Robbie Williams je tega večera potrdil, da so dnevi in leta, ko je veljal za srboritega poredneža in golobradega pobalina, kamor so sodili nepozabni momenti ekscentričnega razkazovanja svojih intimnih delov, za njim, da je previharil viharje, zle demone, ki so ga vsa leta preganjali in da se v letu 2023 ponaša z nastopi, ki sevajo izredno zrelost, sproščenost in zadovoljstvo. Recimo točneje notranjo izpolnjenost. Lepo je kantavtorja videti v formi, ki seva takšno moč. Vokalno, vibracijsko in kljub vsemu blišču, ki ga prinašajo njegovi spektakularni šovi, izkazuje glasbenik dostopnost, ljudskost in v svojih obširnih izpovedih, celo skromnost. Robbie se je kar težko poslovil tega večera. Za finale je še enkrat združil publiko v eno ter z njo odpel ‘a capella’ venček uspešnic. Koncertne turneje ostajajo za Williamsa torej velika uspešnica tudi v letu 2023, priljubljenost pa mu nikakor ne usiha! Bi si človek pri skorajšnjem Abrahamu sploh želel še kaj več?

Avtor: Edita Klemen & Aleš Podbrežnik
Fotografije: Aleš Podbrežnik

Setlista:
1. Hey Wow Yeah Yeah
2. Let Me Entertain You
3. Land of 1000 Dances (orig. Chris Kenner)
4. Monsoon
5. Strong
6. Come Undone
7. Could It Be Magic (orig. Barry Manilow)
8. Don’t Look Back in Anger (orig. Oasis)
9. The Flood (orig. Take That)
10. Love My Life
11. Candy
12. Feel
13. Kids
14. Rock DJ
—dodatek—
15. No Regrets
16. She’s the One (orig. World Party)
17. Angels
18. Let Me Entertain You / Strong / Come Undone / Feel / Angels / Candy (‘a capella’ medley)


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki