Simply Red in rondo uspešnic sredi čarobnih zidin puljske Arene! (2023)

foto: ALEŠ PODBREŽNIK 2023
0 2,318

Simply Red
sreda, 21. 6. 2023
Pulj (Pula) / Arena / Hrvaška


Simply Red, britanski velikani soul popa, so v okviru svoje promocijske turneje v prid podpori najnovejšemu studijskemu albumu “Time”, obiskali tudi starorimski amfiteater – točneje puljsko Areno. Čudoviti ambient, ki slovi tudi po zelo dobrih zvočnih karakteristikah je bil razprodan.

Skupina, ki slovi po številnih prestižnih nagradah, preko 50 milijonov prodanih plošč, kopici izdanih hitov, ki so prodrli med najboljših deset britanske lestvice, medtem ko velja album “Stars” za enega najbolje prodajanih albumov na tleh Velike Britanije vseh časov, je po ponovni združitvi v začetku leta 2015, prispela v Pulj v nespremenjeni postavi z izjemo novega klaviaturista Garyja Sanctuaryja, ki se je v karieri mdr. kalil pri imenih kot mdr. Michael McDonald, George Benson, Chaka Khan, Maxi Priest, Aztec Camera, Beverley Craven in Terence Trent D’Arby.

Fokus ostaja seveda na karizmatičnemu Micku Hucknallu, brez katerega si Simply Red ne bi mogli predstavljati. V ekipi mu izmed glasbenikov, ki so sodelovali v skupini od osemdesetih še danes dela družbo zvesti saksofonist Ian Kirkham z vsega eno leto krajšim stažem, medtem ko se pretanjeni basist Steve Lewinson, prekaljeni kitarist Kenji Suzuki ter tolkalist, pozavnist in trobentač Kevin Robinson, polagoma približujejo trem dekadam delovanja v skupini. Današnjo postavo skupine zaokroža bobnar Roman Roth, ki se je Simply Red priključil ob reaktivaciji skupine leta 2015.

Skratka – garnizon fantastičnih glasbenikov, ki obkrožajo Hucknalla tudi na zrela leta delovanja skupine, prinašajo na oder perfektno eksekucijo glasbenega materiala. V skladu s preteklimi izkušnjami. Granitno perfekcijo. V zvočno izvedbenem smislu seveda. Tudi v Pulju ni bilo nič drugače.

Najprej pa se za hip ustavimo še pri predskupini. Ko je publika še polnila puljsko Areno je za dobro razpoloženje poskrbela Marina Mårtensson. Kantavtorica slovensko – švedskega porekla, sicer članica aktualne inkarnacije kultnih Laibach, ki je v družbi zvočnega čarovnika Maria Babojelića, predstavila svoj glasbeni material. Njen v vsem zanimivi vokalni ekspoze se je odlično vpel v pastele zvočnega manipuliranja za kar je skrbel Babojelić največkrat s kitaro a speljano preko sintetizatorjev in drugih efektov, ki so gradili svojevrstno zvočno kuliso. V vsem zelo lep in smel nastop, četudi v artističnem smislu ne najbolj v sozvočju z glavnimi zvezdami večera.

Simply Red so (po pričakovanju) odprli nastop s prvim singlom najnovejšega, mimogrede odličnega studijskega albuma “Time”, to je slikovito spevnim in nalezljivim singlom Better With You. Publika v hipu oživi. Sploh, ko mu sledi prvi hit single albuma “Stars”, to je Thrill Me.

Bend je v hipu vzpostavil odlično zvočno kuliso, ki je delovala brezgrajno. Hucknall z vokalom standarden, ekipa pa izredna. Večkrat so si fantje v instrumentalnih pasažah ali izhodih privoščili nekaj igrivih fines, s čimer so seveda odločneje naznanjali tudi svojo jazzovsko podkovanost, vsekakor pa so bile med koncertom oči uprte v Hucknalla in njegovo soul vibracijo. Ko smo pri vibracijah – odlična energija. Od začetka, do konca koncerta. Bend se je rutinirano in profesionalno pregrizel skozi rondo velikih hitov kariere, kjer niso izostali Stars, Something Got Me Started, Your Mirror, Come To My Aid, ter seveda predelave izvirnikov, ki so Hucknallu in tovarišiji prav tako prinesle lep sveženj šelestečih zelencev: Holding Back The Years, Night Nurse, Ain’t That a Lot of Love in It’s Only Love Doing Its Thing. Izjemna razmestitev zvočnih gradnikov in neverjetna preciznost ekipe. Ob karizmatičnem Hucknallu seveda. V slehernem trenutku. V izhodu pa Fairground. Eden najbolj razvpitih hitov kariere skupine.

Tokrat je bilo prizorišče posejano s sedišči. A publika ni dolgo zdržala v sedečih položajih. Že kmalu med Night Nurse so polagoma pričeli vstajati prav vsi v parterju. In tako je ostalo. Pravzaprav je v oziru čustvenih reakcij vsa reč postajala iz minute v minuto koncerta vse bolj intenzivirana. Ko je bend pričel z izvedbo Stars je kemično učinkovanje med publiko in bendom prešlo v zenit in ni popuščalo vse do konca omenjene Fairground.

Sledi (skoraj neopazno) obvezni dodatek z Money So Tight (To Mention), kjer se je skupini primerila konkretna nevšečnost. Prav v samem zaključku skladbe. V izhodnem delu. Zato mnogi niso točno doumeli, ali je to preprosto trik izvajalca, ali je res prišlo do izpada elektrike. Žal slednje. Crknilo je namreč glavno ozvočenje. Hucknall ni skrival slabe volje. Nekajkrat je jezno zamahnil z roko, ko je mencal in stopical po odru, obenem pa miril publiko naj ostane strpna. Kar lep čas so se tehniki smukali zdaj z enega, zdaj na drugi konec odra, da bi odkrili kaj za vraga je ponagajalo. Trajalo je resnično dlje, kot bi človek pričakoval. Točno tik v zadnjih izhodnih trenutkih regularnega dela koncerta.

Potem ko se je elektrika vrnila, skupina ni ponavljala hita Money’s To Tight (To Mention), saj se je nesrečna reč pripetila v samih izdihljajih skladbe. Hucknall je pred nadaljevanjem moral nekaj povedati. Tako je pribil, da se kaj takšnega skupini ni primerilo od njenega newyorškega koncerta leta 1986. Če verjamete seveda. Mick je pač moral nekaj povedati, da se odkupi publiki. Simply Red so v dodatku prisotne hitro spravili nazaj na prave obrate, ko so se lotili sprva priredbe Tine Turner Nutbush City Limits, pri čemer se Hucknall ob zaključku ni pozabil čustveno prikloniti znameniti pevki, ki je preminila konec letošnjega maja. Sledi zaključek. V povsem romantičnem vzdušju. Nemara ste sami uganili. Z izvedbo še ene priredbe oziroma hita If You Don’t Know Me By Now, ki v izvirniku pripada zasedbi Harold Melvin & the Blue Notes in je skupina na poletnem delu Time turneje 2023 do nastopa v Pulju še ni izvajala v živo. Pravi ‘stiskavac’ torej. Za veliki finale v katerem so Simply Red še enkrat potrdili vso svojo veličino ene zvočno in izvedbeno najbolj pretanjenih zasedb našega časa.

Koncerni nastop se je obrnil hipoma. Res pa je da je trajal z dodatkom vred vsega uro in dvajset minut. Simply Red so nas z rondojem uspešnic zazibali v vrsto hipnoze, ki jo je nekoliko pokvaril le pripetljaj z ozvočenjem, kar pa v končnem seštevku nikakor ni skazilo intenzivnih občutij, ki jih je zapustilo edinstveno izkustvo druženja s to skupino v režiji petkove soul pop vročice. Za povrhu sredi magične puljske Arene.

Besedilo: Edita Klemen & Aleš Podbrežnik
Fotografije: Aleš Podbrežnik

Setlista:
1. Better With You
2. Thrill Me
3. Fake
4. Night Nurse (orig. Gregory Isaacs)
5. Shades 22
6. Holding Back the Years (orig. The Frantic Elevators)
7. It’s Only Love Doing Its Thing (orig. Barry White)
8. Your Mirror
9. Stars
10. Sunrise
11. Just Like You
12. Come to My Aid
13. Ain’t That a Lot of Love (orig. Homer Banks)
14. Thinking of You
15. Something Got Me Started
16. Fairground
—dodatek—
17. Money’s Too Tight (To Mention) (orig. The Valentine Brothers)
18. Nutbush City Limits (orig. Ike & Tina Turner)
19. If You Don’t Know Me By Now (orig. Harold Melvin & the Blue Notes)


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki