Rocket Man izstrelil Stožice na koncertni zemljevid! (2011)

0 63

Lokacija: Ljubljana / Arena Stožice / Slovenija
Datum: petek, 11.11.2011


Veliko je bilo napisanega in izgovorjenega okoli koncerta Eltona Johna, ki se je v petek, na zanimivo datumsko kombinacijo 11.11.11 vendarle zgodil. Ko je bil Greatest Hits Tour 2011 v juliju v Izoli dokončno odpovedan in prestavljen v ljubljansko Areno Stožice, je najbrž marsikdo med nami vsaj malo podvomil, da bo do tega velikega dogodka sploh kdaj prišlo. Grenke rane odpovedanih velikih koncertov na slovenskih tleh so še kako žive in boleče, dvom eventualnih obiskovalcev pa še vedno zelo prisoten. Izkazalo se je, da je bil veliki koncert vendarle zadetek v polno, kajti Arena je poleg velikega glasbenega ustvarjalca in izjemnega klavirskega virtuoza Sir Eltona Johna gostila tudi okoli 8.500 dobrega koncertnega vzdušja lačnih obiskovalcev.

Točno ob 21.00 uri, ko je kar precejšen del obiskovalcev še iskal svoj sedež, sta se kot predskupina predstavila 2Cellos, duet dveh vrhunskih čelistov: Luka Šulića, ki je bil rojen v Mariboru in Zagrebčana Stjepana Hauzera. Svoj nastop sta začela v velikem slogu s priredbo skladbe Michaela Jacksona Smooth Criminal, s katerim sta preko Youtube kanala v trenutku postala svetovno znana. Da sta resnično velika mojstra svojih inštrumentov, sta dokazala tudi s priredbami With Or Without You (U2), Welcome To the Jungle (Guns N’Roses) in Smels Like Ten Spirits (Nirvana) – in požela huronski aplavz publike, ki se je nekoliko zadržano (morda tudi zaradi strahu pred naslednjim akustičnim spodrsljajem dvorane), a vendarle začela ogrevati za glavno zvezdo večera.

Brez odmora so se ob uvodnih taktih Saturday Night’s Alright (For Fighting) čelistoma na odru pridružili še ostali člani benda in seveda Sir Elton John, ki se je samozavestno usedel za svoj klavir, ki sicer ni bil slavni milijon dolarjev vredni piano, na katerem koncertira v Las Vegasu, pač pa njegov resnično do popolnosti zloščen Winifred.

Za to turnejo je Elton sestavil lep izbor skladb iz svojega širokega glasbenega repertoarja. Občasno sicer kakšno skladbo zamenja z drugo, toda osnovni repertoar ostaja isti in zelo jasno pokaže vso širino njegovega glasbenega ustvarjanja – od bluesa, rock’n’rolla, popa, nežnih balad do filmske glasbe, s katero je tokrat zaključil skoraj triurno nastopanje.

Občinstvo je prvič nagovoril pred tretjo skladbo Levon in ob tem izpostavil briljantnost dveh čelistov, ki sta sodelovala pri več kot polovici skladb. Eltonova odločitev, da ju povabi na turnejo, je bila brez dvoma zadetek v polno, kajti zvok čela je skladbam dajal dodatno toplino in polnost, na trenutke se je celo zazdelo, da mora nekje biti skrit še kakšen orkester. Poleg dveh čelistov so v bendu sodelovali sami vrhunski glasbeniki: bobnar Nigel Olsson (nemara se ga še kdo med vami spominja tudi, kot bobnarja v postavi Uriah Heep), kitarist Davey Johnston (z Eltonom sodelujeta že od zgodnjih sedemdesetih let), basist Bob Birch, tolkalist John Mahon, klaviaturist Kim Bullard in pa štiri temnopolte vokalistke. Prvo pravo navdušenje publike so poželi ob igranju skladbe Madman Across the Water, v kateri si je Elton privoščil ustvarjalno klavirsko preigravanje, perfektno ujeto v komuniciranje z ostalimi člani benda, ki so mu sledili brez napake. Eltonovi prsti so čutno poplesavali po črno belih tipkah, odgovarjali pa so mu subtilni zvoki kitare, perkusij in seveda čel. Tako se v vsej svoji veličini pokaže ustvarjalnost in genialnost takšnega kalibra, kot je Elton in takrat postane kristalno in čisto jasno, zakaj je v glasbenem smislu takšen velikan.

Drugi vrhunec večera je bil seveda Candle In The Wind. Le kdo te skladbe ne pozna? Originalna pesem je bila posvečena Marilyn Monroe in je bila sprva mišljena kot B stran singla, toda priredba iste skladbe, ki jo je Elton zaigral na pogrebu Princese Diane, je postala najbolje prodajani single vseh časov. Te priredbe Elton sicer ne igra več, toda več kot zadovoljni smo bili tudi z originalom. Naslednje daljše preigravanje je sledilo z Rocket Man, katerega preigravanje je prav tako raztegnil na več kot 10 minut. Nekje na sredini koncerta smo bili priča tudi trem skladbam z novega albuma The Union, ki ga je Elton posnel skupaj z Leonom Russellom – Hey Ahab, Gone To Shiloh in Monkey Suit. Sledila je zanimiva interpretacija skladbe Sacrifice, kjer je s petjem tudi publika glasno sodelovala.  Sprva morda malce boječa, zadržana, celo komorna publika v parterju pa se je ob ritmih Are You Ready For Love dobesedno katapultirala iz svojih sedežev in se zgrnila direktno pod oder, kjer je poplesavala ob ritmih Bennie And the Jets, The Bitch Is Back in žur se je končno lahko začel. Elton seveda ni mogel iz svoje kože in kljub častitljivim 64 letom splezal na klavir in malce posedel na njem.  Crocodile Rock je zaključil uradni del večera in Elton ne bi bil Elton, če si ne bi vzel nekaj časa za svoje oboževalce, katerim je z odra skoraj 10 minut delil avtograme.

Za slovo nam je zaigral še enega svojih prvih največjih hitov Your Song in nato še skladbi iz filma Levji kralj Circle of Life/Can You Feel the Love Tonight. Slednja mu je prinesla tudi Oscarja za najboljšo filmsko skladbo.

Elton John je eden tistih izvajalcev, ki neznansko uživa v muziciranju in kateremu nastopi v živo predstavljajo bistveno več kot le rutina. V tem pogledu publiki ponudi ogromno. Energija, ki prihaja z odra, je magična, prijetna, igriva, lahkotna, lahko bi celo rekli ljubeča. Zadošča preprost oder, kjer seveda kraljuje klavir in kjer se v ozadju vrtijo preproste animacije iz sedemdesetih let. Vse ostalo so Elton in glasbeniki, ki nam z lahkoto pričarajo izjemno glasbeno doživetje. Tudi zato so skladbe, ki so nastale že pred tridesetimi, celo štiridesetimi leti, lahko zvenele presenetljivo sveže in aktualno, celo bolj kot marsikaj napisanega v zadnjem času. Poleg izjemnega obvladovanja črno belih tipk pa Elton premore tudi vokal, kateremu leta ne pridejo do živega. Pri 26 skladbah ni zatajil niti enkrat, niti za sekundo. Impozantno!

Ne nazadnje velja omeniti tudi prerojeno Areno Stožice. Z velikim zadovoljstvom smo bili priča, da je ognjeni krst potem, ko so bili izvedeni akustični popravki, prestala z odliko. Končno lahko brez skrbi zapišemo, da se je zapisala na zemljevid srednje velikih glasbenih prizorišč. Tudi po zaslugi organizatorja koncerta, Simple Events, ki je vztrajal pri izvedbi in izpeljal dogodek v velikem slogu. Želimo si le, da bo imel tudi v bodoče dovolj poguma in v akustično olepšano ljubljansko lepotico pripeljal še koga izmed svetovnih glasbenih velikanov.

avtor: Urban Bolta
fotografije: Nina Grad

Setlista:
1. Saturday Night’s Alright (For Fighting)
2. I’m Still Standing 
3. Levon
4. Madman Across the Water
5. Holiday Inn
6. Tiny Dancer 
7. Philadelphia Freedom 
8. Goodbye Yellow Brick Road
9. Candle In the Wind 
10. Rocket Man 
11. I Guess That’s Why They Call It the Blues 
12. Hey Ahab 
13. Gone To Shiloh 
14. Monkey Suit
15. Sacrifice 
16. Honky Cat 
17. Sad Songs (Say So Much)
18. Daniel
19. Sorry Seems To Be the Hardest Word 
20. Don’t Let the Sun Go Down on Me 
21. Are You Ready For Love 
22. Bennie And the Jets 
23. The Bitch Is Back 
24. Crocodile Rock
—dodatek—
25. Your Song
26. Circle of Life/Can You Feel The Love Tonight


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki