Saxon: Inspirations

0 212

Založba: Silver Lining Music/Militia Guard
Datum izida: 19. 3. 2021
Produkcija: Biff Byford
Zvrst: Heavy Metal
Ocena: 8.0/10


Saxon. Neverjetno. Bolj stari bolj uporni in bolj trmasti. Zelo namreč čudi, da je njihov zadnji studijski album izšel leta 2018, njegovega naslednika pa še ni zunaj. Saxon namreč kot po pravilu izdajajo v zadnjih dveh dekadah nove studijske albume v dvoletnih presledkih. Sploh od »The Inner Sanctum« (2007) dalje. Sedaj pa novega albuma kar ni in ni. V siju »milega« sarkazma, je to v primeru Saxon, že kar skrb vzbujajoče. No, namesto tega se je bend odločil izdati albumsko zbirko enajstih skladb, ki so predelave, bodisi izvirnikov skupin, ki so Saxon navdihovale, oziroma so jih fantje v svojih najstniških letih vneto poslušali.

Izbira skladb ne preseneča. Tisti, ki se mu vsaj malo sanja o Saxon, bi lahko v hipu od enajstih poizkusov, zadel več kot polovico komadov te kompilacije. Dejansko sta edini resnični presenečenji priredbi Hold the Line (izvirnik Toto) in See My Frineds (izvirnik The Kinks), medtem, ko so recimo The Beatles, The Jimi Hendrix Experience, The Rolling Stones, Led Zeppelin, Deep Purple, sploh pa kakšni AC/DC, Motörhead, Black Sabbath in Thin Lizzy, ko govorimo o Saxon, bržkone kar naravna in samodejna izbira. Predelave maloprej naštetih štirih zasedb so skupini tipa Saxon pisane na kožo, saj se tudi na avtorskem materialu zgodnje ere (osemdeseta), čuti največ njihovega vpliva.

Bend je seveda zadeve – kar je nujno, odigral v svoji maniri. Nemara bi Saxon lahko plasirali več izvirnih potegavščin in manevrov s katerimi bi dosegli večjo dozo duhovitosti na dano priredbo, tako pa kompilacija niti ne preseneča mnogo. Saj je material preigran zelo »staro šolsko«. Tu sta dve skladbi, ki sta se skupini v prilagajanju v »Saxon šablono sloga in zvoka« posebej dobro posrečili in po tej plati izstopata. Prva je Paperback Writer (orig. The Beatles), druga pa Stone Free (orig. The Jimi Hendrix Experience). Adaptaciji izpadeta odlično. Kljub temu, pa bi skupini položil na srce, da se v prihodnje ne loteva več preigravanja Toto. Včasih s silo in grobostjo postoriš več škode, kot koristi. Raje naj se lotijo kakšnih Electric Light Orchestra, če jim ne zadošča višja rockerska zasnova vplivnih zasedb, ki jih na kompilaciji ni, pa bi bile prej pričakovane, npr.: The Who, Cheap Trick, Blue Oyster Cult ali Budgie.

Sicer pa je tale album pisan na kožo najbolj zakrknjenim in okorelim privržencem skupine, ki zgrabijo od Saxon vse, kar jim pride na doseg rok. Biff je na vokalu odličen. Ja in nevarno je to zapisati, pri njegovi skoraj 45. letni karieri. A se drži. Ponekod je njegov vokal harmoniziran z linijami, kar vzbuja odličen kontrast in prinaša višji odklon od izvirnika. To je zelo dobro izpeljano v eni najbolj posrečenih predelav Evil Woman (izvirnik Black Sabbath), ali/in Bomber (izvirnik Motörhead). Drugje pa osupne vokalna ohranjenost z odlično izpeljanimi Immigrant Song ter Speed King, ki sta v vokalnem oziru na tem albumu gotovo težja zalogaja (kar se raztegljivosti vokalnega ranga tiče). Tudi kar se adaptacij v metriki tiče, je stari vokalni lisjak to nalogo fenomenalno opravil.

Produkcija, slog in pristop so zelo starošolski. Produkcija je podobna Biffovemu lanskoletnemu solo albumu. Ne čudi. Producent albuma je Biff. Človek bi pričakoval žgočo rifovsko navito fraziranje, neusmiljen stampedo dvojne bas boben bule, pa vendar so Saxon pristopili tokrat raje zelo »staro šolsko«. Otvoritvi Paint it Black (orig. The Rolling Stones) bi večji izplen decibelov še kako koristil, vendar so se Saxon odločili, kot malo prej omenjeno, za bolj klasičen pristop, ki pa npr. v primeru predelave te skladbe nikakor ne vznemirja ali navdušuje. Sploh s tistim »ciganskim« napevom proti koncu deluje prej pootročeno.

To je to. Ta zbirka je vmesna točka, do novega albuma in če se ne bi primerila ta situacija, ki jo prenašamo že več kot leto, je vprašanje, če bi do nje sploh prišlo in ne bi držali danes v rokah novega albuma skupine. Na zadnji strani ovitka vinilnega formata je odtisnjena namreč letnica 2020, čeprav je datum uradnega izida 19. 3. 2021. Torej gre za napako, ali pa so bili vinili natisnjeni že davno tega v lanskem letu. Torej je jasno, da sta bend in založba, kar ni novost, prilagajala aktivnosti vezane na Covid-19 sceno. Novi album je v nastajanju in to je glavno. Verjetno pa ga ne bomo dočakali prej kot v začetku prihodnjega leta. Tačas bodo privrženci skupine torej lahko po mili volji kratili ure, dneve in mesece čakanja ob poslušanju vsebine kompilacije »Inspirations«. Izid le te ni obveza, niti ne nuja, je pa vsaj za ljubitelje skupine, dobrodošla priložnost, da razširijo svojo – že sedaj zelo ‘težko’-, zbirko glasbenih dokumentov skupine Saxon.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Paint It Black
2. Immigrant Song
3. Paperback Writer
4. Evil Woman
5. Stone Free
6. Bomber
7. Speed King
8. The Rocker
9. Hold The Line
10. Problem Child
11. See My Friends

Zasedba:
Biff Byford – vokal
Paul Quinn – kitara
Doug Scarratt – kitara
Nibbs Carter – bas kitara
Nigel Glockler – bobni


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki