Heart Healer: The Metal Opera By Magnus Karlsson

0 80

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 12. 3. 2021
Produkcija: Magnus Karlsson
Dolžina albuma: 61.53 min
Zvrst: Symphonic power metal
Ocena: 8.5/10


Heart Healer je nov, ambiciozno zastavljen projekt, za katerim stoji švedski multi-instrumentalist, komponist in producent Magnus Karlsson (Last Tribe, Allen/Lande, Primal Fear, Kiske/Somerville, The Ferrymen, Magnus Karlsson’s Free Fall …). Magnus Karlsson je torej eden tistih redkih glasbenikov, ki lahko postorijo sami vse. No, skoraj vse. Ob sebi rabi vedno najmanj zelo dobrega vokalista, za vse ostalo poskrbi sam. Kar je osupljivo in neverjetno, je spodobnost tega glasbenika, da v relativno kratekm času, niza tako idejno prepričljive kompozicije. Vse česar se loti, je praviloma vselej dejanje visoke kakovosti oziroma prinaša glasbeno substanca, ki je venomer artistično otipljiva in poseduje izdelan glasbeni karakter. Njegovo studijsko legionarstvo, ki ga veže na sodelovanje z založbo Frontiers Music Srl. že preko dveh dekad, je s strani založbe prejelo še eno »naročilo«.

Kdor pozna projekta Allen/Lande in Allen/Olzon, bo z velikim zanimanjem pričel odkrivati tudi projekt Heart Healer. Tokrat gre namreč za metalsko opero, ki postavlja v vokalno ospredje v celoti ženske vokalistke. Da, to je dejansko vrsta albuma, ki bo zanimiva za ljubitelje, »bizarno izstreljeno«: Nightwish, Evanence in ABBA. Slogovni in žanrski razkoraki med navržbami so izraziti, a ko preposlušaš ploščo, bi se lahko nekatere idejne rešitve v drugačnem produkcijskem okolju in okolju aranžiranja, obnesle tudi v popu, gothic rocku itn… Z lahkoto.  

Gre torej za integracijo sedmih vokalistk, katerim je Magnus razdelil karakterje, ki se pojavljajo v konceptu albuma. Cvetober vokalistk, ki svojimi talenti in vokalno karizmo med privrženci uživajo veliko naklonjenost. Preletimo jih na hitro:  Adrienne Cowan (Seven Spires, Sascha Paeth’s Masters Of Ceremony, Avantasia), Netta Laurenne (Smackbound, Laurenne/Louhimo), Youmna Jreissati (Ostura), Ailyn (Her Chariot Awaits, ex-Sirenia), Noora Louhimo (Battle Beast), Margarita Monet (Edge of Paradise) in Anette Olzon (The Dark Element, ex-Nightwish).

Omenjali smo koncept. Album nosi torej zgodbo. Karakter, imenovan ‘zdravilec src’, nosi glavno vlogo zgodbe in pripada pevki Adrienne Cowan, ki se nekega dne po spletu okoliščin prebudi in spozna, da se ničesar več ne spominja. Kmalu odkrije, da lahko zdravi ljudi. S preprostim dotikom. A z vsakim zdravilnim dotikom postaja šibkejša. Na njeni avanturi, na kateri odkriva, kdo je bila in kdo dejansko je, spoznava kup drugih karakterjev. Nekateri med njimi ji želijo pomagati, drugi pa se je prestrašijo in jo začnejo loviti.

Slog skladanja kompozicij ni več nobena skrivalnica, ko govorimo o skladanju s strani Magnusa Karlssona. Je zelo tipski. Znova je seveda prilagodil skladanje kompozicij konceptu zgodbe in na tak način dosegel na albumu izrazito razgibanje razpoloženjskih stanj ter všečno dinamiko barvitega razvoja dogodkov. Dodane orkestracije oziroma simfonični vzvodi aranžiranja je vseprisotno, kar je logično, saj govorimo vendar o metal operi, ki pa mu dodaja posebno noto silovit vokalni iztržek živopisane slikanice fenomenalnih ženskih vokalov, ki so tokrat na čelu s fascinantno Adrienne Cowan glavni pogonski motor in jedro albuma. Odlična produkcija, fascinantno kontrastiranje gradnikov, grabežljivi refreni, udarni deli kombinirani z mirnimi pasažami, Magnusove solaže, kjer možakar znova osupne s svojimi mojstrovinami visoko pronicljivih eskapad izdelane virtuoznosti. Tokrat pa nad vsem stopajo v goriščnico vokali. Ti prevzemajo glavnino pozornosti albuma. Navezovanje v duete, vokalne harmonične napeve. Vse to funkcionira na moč spravljivo.  Če ste ljubitelj simfoničnega (power) metala, ki je korenito neo-klasično zabeljen ter poseduje izklesano in grabežljivo hipermuzikalno vrednost, potem se boste s tem albumom hitro spoprijateljili.

Čutijo se izkušnje, znanje, tudi rutina. Vse to ne bi vžigalo brez neverjetnega talenta izvrstnega Magnusa Karlssona, ki pa mu tokrat stoji ob strani legija na moč fascinantne in barvite ekipe vokalistk, ki prinašajo levji delež bistvenim artističnim elementom, ki med poslušanjem zagotavljajo nenehni dražljivi magnetizem, da ta drži poslušalca nenehno ob sebi.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1.  Awake ft. Adrienne Cowan
2.  Come Out Of The Shadows ft. Youmna Jreissati, Margarita Monet, Netta Laurenne
3.  Who Can Stand All Alone ft. Adrienne Cowan, Anette Olzon
4.  Back To Life ft. Margarita Monet, Ailyn, Adrienne Cowan
5.  Into The Unknown ft. Noora Louhimo
6.  When The Fire Burns Out ft. Ailyn, Netta Laurenne
7.  Evil’s Around The Corner ft. Noora Louhimo, Adrienne Cowan
8.  Mesmerized ft. Anette Olzon
9.  Weaker ft. Anette Olzon 
10.  This Is Not The End ft. Adrienne Cowan, Ailyn, Youmna Jreissati, Netta Laurenne, Noora Louhimo, Margarita Monet, Anette Olzon 

Inštrumentalna zasedba:
Magnus Karlsson – kitara, bas kitara, klaviature
Anders Köllerfors – bobni
Daniel Tengberg – čelo
Erika Sävström Engman – violina

Pevke (razvrščene po abecednem redu):
Adrienne Cowan (Seven Spires, Masters of Ceremony)
Ailyn Gimenez (Her Chariot Awaits, ex-Sirenia)
Youmna Jreissati (Ostura)
Netta Laurenne (Smackbound) 
Noora Louhimo (Battle Beast)
Margarita Monet (Edge of Paradise)
Anette Olzon (Dark Element, Ex-Nightwish) 


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki