Simple Minds in maratonska serija največjih hitov na nepozabnem zagrebškem spektaklu (2022)!

foto: ALEŠ PODBREŽNIK 2022
0 13,549

Prizorišče: Zagreb / ŠRC Šalata / Hrvaška
Datum koncerta: četrtek, 30. 6. 2022


Simple Minds! Največji škotski bend vseh časov. Na turneji hitov. Ob praznovanju 40. obletnice delovanja. Bend ustanovljen v drugi polovici sedemdesetih, še na krilih punk ekspanzije in bend, ki je skozi samoniklo negovanje new wave/art rock glasbene karizme, prenesel del te uporniške etikete v velik komercialni uspeh osemdesetih, ko je na krilih hitov veličastnih hit zimzelenov, na čelu z Don’t You (Forget About Me), Alive And Kicking, Waterfront, Someone Somewhere in Summertime, Glittering Prize in Belfast Child, utrjeval svojo nepozabno glasbeno figuro.

Tokratna turneja, ki se je tako kot sleherna v zadnjih dveh letih, prav tako prestavljala in zamikala na kasnejše termine, v zvezi s čimer vzrokov ni treba posebej izpostavljati, je tako naposled in prvič po letu 2014, le obiskala ponovno tudi Zagreb. Skupina je bila povabljena na prizorišče, ki sprejme cca 3.500 ljudi, le da je bil tokrat, za razliko od marčevskega obiska skupine leta 2014, vroč poletni dan, Simple Minds pa so v Zagreb prispeli z maratonskim setom, ki je v celokupni izmeri trajal tri ure. Razdeljen v dva dela z vmesno 20. minutno pavzo. Dobrodošli torej na vrtiljaku največjih hitov in drugih najpomembnejših skladb, ki beležijo dolgoživo kariero skupine, ki je do tega dne izdala skupno osemnajst studijskih albumov, v juniju pa tudi že predstavila novi single Vision Thing, s čimer je namignila, da se poraja novi studijski album imenovan »Direction Of the Heart«, ki je napovedan za letošnji oktober.

Ura je pol devetih zvečer. Sonce je še vedno visoko. Previsoko. Vendar ni več časa za čakanje. Na sporedu je vrtiljak štiridesetih let hitov skupine. Prizorišče je bilo razprodano najmanj dva tedna pred koncertom v Zagrebu. Tu sta velika evforija množice in prasketanje čustvenih isker! V pričakovanju skupine, ki je definitivno zaznamovala pop rock kulturo osemdesetih. V nostalgičnem čakanju, da se ta leta skozi tri urni spektakel prebudijo in nas za hip popeljejo v paralelni svet, v katerem so mnogi obiskovalci tega koncerta, še odraščali. V tesnem druženju s skupino! Nikjer drugje kot torej na koncertu. V živo. Bolj pristno ne gre.

Jedro skupine tvorita v letu 2022 ustanovna in originalna člana, to sta lahko rečemo ikonski vokalist Jim Kerr ter kitarist, občasni klaviaturist Charlie Burchill. Na odru zavzemajo Simple Minds sicer podobo septeta, kar v zadnjih letih uradno tudi so. Obema glavnima akterjema se tako priključujejo še: basist Ged Grimes, silno atraktivna in živahna bobnarka Cherisse Osei, odlična dodatna spremljevalna vokalistka Sarah Brown, dodatni kitarist Gordy Goudie in nazadnje priključena klaviaturistka Berenice Scott.

Je kdo podvomil? Si je kdo sploh drznil podvomiti? Na krilih sanjske setliste singlov in hitov. Maratonski vrtiljak osemdesetih s težo na štirih najpomembnejših albumih kariere »New Gold Dream (81-82-83-84)« (1982), »Once Upon A Time« (1985), »Sparkle In The Rain« (1984) ter »Street Fighting Years« (1989). Jim Kerr, možakar nepopustljive karizme, ki postaja iz leta v leto, vsaj kanček vedno bolj in bolj podoben Bruce Willisu, s svojimi značilnim koketnimi gibi, ki izhajajo iz plesišč pop kulture osemdesetih in celo v opravi, ki nedvoumno vzbujajo sentiment tistih časov, v zanj značilnih (večkrat razkrečenih) odrskih pozah ter nenehnimi pozdravi množici. Publika je bila v hipu njegova. Bend je odprl koncert kar s tremi skladbami, ki imajo v naslovih besedo ljubezen (Act Of Love – povsem nova skladba, Love Song, Let There Be Love). Sporočilo je jasno. V nas je. To poslanstvo. Le prebuditi ga je treba. Osmisliti in udejanjiti. Pozitivne vibracije vsepovsod. Ljudje povsem sproščeni, polni vedrine in spravljivosti. Če si se v koga nesrečno butnil zaradi gužve, ko si odhajal osvežit presahlo grlo s kakšnim pivom ali dvema – saj se prerivanju nikakor ni bilo mogoče izogniti, se je tisti v katerega si butnil le nasmehnil in ti omogočil prost prehod mimo. Kamorkoli si želel. Lahko si prišel kadarkoli med koncertom povsem pred oder. Ljudje se preprosto niso s tem obremenjevali, če je kdo iz ozadja med koncertom ‘lezel naprej’. Svojevrstno sproščena publika, a čustvena in polno osredotočena na dogajanje.

Da bo tokratni koncert skupine popoln uspeh je nekako tlelo v zraku še preden se je dejansko tudi začel. Kerr je v odlični vokalni kondiciji tudi v zrelem obdobju, Charlie Burchill pa je znan ‘profesor’ zvočnega krivenčenja ob katerem mnogokrat zveni njegova kitara kot zavesa šelestečih sintetizatorjev z zvočno konturo, ki gradi poanto popa osemdesetih. Ko je pri Glittering Prize za vokalni duet s Kerrom stopila na oder še Sarah Brown – kar je v nadaljevanju takoj za njo podkrepil tudi hit Promised You A Miracle, se je koncert popolnoma razplamtel in razživel v vsem blišču in strasteh. Prvi del koncerta je trajal urico, bend pa je nemalo presenetil, ko je med prepoznavna in obče čislana hita Mandela Day ter posebej čudovito izvedbo prekrasne, koncertno podaljšane izvedbe Belfast Child, ki vselej prinaša svojevrstno atmosferično izkušnjo, vpel povsem novo točko First You Jump, s čimer je po uvodni Act Of Love še enkrat posredno napovedal, da se v ozadju zgodbe pripravlja novi album »Direction of the Heart«.  

Simple Minds koncert prinaša stopnjevanje atmosfere. To počne skupina polagoma. Pretkano. Do absolutnega vrhunca v zaključnem delu. Drugi del koncerta, ni bil le daljši od prvega, pač pa tudi intenzivnejši, pa tudi bolj teatralen. Bend je drugi del začel z odličnim instrumentalom Theme for Great Cities, kjer je Grimesov bas kopal skozi jedro skladbe ter dodajal misterioznim melodijam skladbe, poseben žar in čar. Temu je sledilo nemajhno presenečenje. Integracija »New Gold Dream (81-82-83-84)« klasike King Is White and in the Crowd, ki jo je bend v svoji dolgoživi karieri zelo, zelo redko izvajal na koncertih. Prav tako so Simple Minds razveselili marsikoga, ko so se lotili »Street Fighting Years« hita Let It All Came Down, kot tudi naslovnega iz albuma Once Upon A Time, ki sta se na koncertnih repertoarjih skupine, po ‘pradavnih osemdesetih’, znova začela pojavljati šele v zadnjih nekaj letih. Med te točke pa so bili vmešani seveda dodobra ponarodeli zažigajoči hiti na čelu z Waterfront, All The Things She Said, Someone Somewhere in Summertime, She’s A River ter seveda tisti eden in edini – Don’t You (Forget About Me). Svoj karierni hit je bend teatralno podaljšal in s tem pred velikim finalom priklenil publiko s petjem še bolj čvrsto k sebi. Jasno je postajalo da se bližamo koncu regularnega dela, ki ga je bend sklenil na moč intenzivno – z naslovnim hitom svojega prebojnega albuma »New Gold Dream (81-82-83-84)«, kjer so Simple Minds ustvarili izjemno groove kinetiko na relaciji intenziviranja kontrastov med ritmiko ter zavesami sintetizatorjev.

Sledi obvezni dodatek. Začenši s korenito prearanžiranim hitom Speed Your Love To Me v akustično baladno varieteto, kjer sta stopila v središče dogajanja Sarah Brown in Berenice Scott. Slednja je ob tej priložnosti razbremenila Kerra na vodilnem vokalu, ki se je premaknil na dodatni podest k bobnarki Cherisse Osei. Kdor je pogrešal energični izvirnik tega singla, je prišel na svoj račun v nadaljevanju s težko pričakovano Alive And Kicking, kjer ni izostalo teatralno Kerrovo navijanje uhljev pajdašu Gedu Grimesu, ter sklepna Sanctify Yourself, ki jo je skupina privarčevala za veliki finale.

Zvok med koncertom pa popoln. Pravzaprav perfekten. Kontrasti intenzivirani, zvočna gostota jedrnata in zapolnjena. Instrumenti v briljantnem ravnovesju, vokalna moč Jima Kerra, pa v ničemer ne usiha. Ob podpori fascinantne Sarah Brown, ki preprosto ne sme manjkati na odrih, je intenzivnost izvedbe uspešnic, toliko bolj prevzetna.   

Tega večera v Zagrebu preprosto nisi smel manjkati. Privrženci skupine so to vedeli in so bili tam. Prav tako so krenili tja vsi, ki iščejo stik z nostalgičnimi časi osemdesetih, ki so delovala sproščeno, brezbrižno, polna upov in velikih sanj. Res, da je bilo v publiki veliko tistih, ki so se s Simple Minds postarali in ki so najstniška leta preživljali skozi osemdeseta, pa je bilo bodrilno tudi spoznanje, da je ta koncert obiskal kup mladeži, kar pomeni, da zanimanje, ne le za Simple Minds, pač pa za nepozabne čase, ko so skupine še dosegale komercialno uspešnost naravno, na podlagi lastnih kreativnih talentov, znova narašča. Ultimativen, spektakularni koncert naphan s klasičnimi hiti in singli na triurnem rondoju krilatih atmosferičnih intenzitet ter magije!  Simple Minds se pri izbiri repertoarja v diskografiji niso premaknili na kasnejši čas od leta 1995 ter albuma »Good News From The Next World«. Zato je bil ta občutek re-kreacije osemdesetih nemara toliko intenzivnejši. In to govorimo v letu 2022.  Ne glede na zrelost Kerra in Burchilla, ki bi praviloma morala doma paziti na vnuke, pa bend še ni rekel zadnje. Zato si gre obetati, da bodo Simple Minds, v prihodnji pomladi krenili še na kakšno turnejo. Do takrat pa počakajmo na novi album. Hitov je tega večera še ostalo mnogo na zalogi in Simple Minds bi lahko brez težav v Zagrebu igrali še dodatni dve uri. Takšnega sklepa ob tako intenzivnih občutjih in vtisih ter na nek način občutku (časovne in prostorske) hipnoze, kar je v nas tega večera prebujal legendarni glasgowski bend, pač ni bilo težko potegniti.   

Avtor: Aleš Podbrežnik
Fotografije: Aleš Podbrežnik & Edita Klemen (št. 45-47)

Setlista:
Set 1:
1. Act of Love
2. Love Song
3. Let There Be Love
4. Glittering Prize
5. Promised You a Miracle
6. Book of Brilliant Things
7. Mandela Day
8. First You Jump
9. Belfast Child
—premor cca 20 min.—
Set 2:
10. Theme for Great Cities
11. King Is White and in the Crowd
12. Waterfront
13. She’s a River
14. Once Upon a Time
15. Someone Somewhere in Summertime
16. See the Lights
17. All the Things She Said
18. Don’t You (Forget About Me)
19. Let It All Come Down
20. New Gold Dream (81-82-83-84)
—dodatek—
21. Speed Your Love to Me
22. Alive and Kicking
23. Sanctify Yourself


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki