Tedeschi Trucks Band na nepozabnem koncertnem spektaklu v Trstu (2019)

0 410

Lokacija: Trst (Trieste) / Teatro Politeama Rossetti / Italija
Datum: četrtek, 18.04.2019


Ne zgodi se vsak dan, da prispejo v Evropo Tedeschi Trucks Band. Gre za 12. člansko formacijo, ki jo vodita zakonca  Trucks, točneje »slidekitarski« velemojster in mojster rabe naprstnika Derek Trucks, in njegova življenjska družica, izvrstna pevka ter prav tako dovršena kitaristka Susan Tedeschi.

Glasbena kariera Dereka Trucksa je pravzaprav še od otroštva usodno povezana z imenom The Allman Brothers Band. Skupina je mladega in neverjetno nadarjenega Dereka Trucks odkrila še kot dečka, ko je nastopal z njo v vlogi posebnega gosta, dokler se skupini leta 1999 ni permanentno priključil. Njen član je ostal vse do uradne upokojitve skupine leta 2014. Derek Trucks je začel igrati kitaro že zelo zgodaj in ker so bile  v tem času njegove ročice še drobcene, si je mali mož že od malih nog pomagal z naprstnikom. Skozi leta je razvil svojevrstno tehniko igranja kitare, pri čemer je skorajda ni skladbe, kjer mu na levi roki ne bi delal družbe naprstnik.

Tedeschi Trucks Band so nastali iz dveh skupin. Eno je pred tem vodila Susan, drugo Derek. Glede na to, da sta si oba glasbenika v tem času pridobila konkreten sloves, je bilo nekako skoraj logično, da jima bo poteza združitve prinesla še več uspeha in slave. Številne nagrade v različnih kategorijah vključno z Grammyji so kar deževale, skupina pa je od formacije leta 2010, pa do danes nanizala že pet studijskih albumov ter enega koncertnega. Tako je v letošnjem letu izšel že peti studijski album z naslovom »Signs«, ki je skupino tudi pripeljal v Evropo.

Koncerti te skupine so vselej nekaj posebnega. So edinstveni in neponovljivi. Obče gledano, je vsak koncert edinstven pa vendar. Tedeschi Trucks Band menjajo koncertni repertoar vsak večer, do nerazpoznavnosti in to je eden največjih čarov in privlačnosti, ki prav tako garantira visok obisk. Tudi koncert v Trstu je bil tako rekoč razprodan. Kot je pravilo, navadno pričenjajo koncertne nastope Tedeschi Trucks Band v skrajšani verziji, brez pihalnega in vokalnega zbora, torej kot sekstet. Repertoar je mešanica priredb in avtorskih skladb in vsak večer prava uganka, kar prinaša svojevrstno poslastico.

Kar je presunilo je čutnost in ubranost ter neverjetno posrečeno prestrukturirani aranžmaji nekateri izvirnikov, ki niso avtorska last skupine. Igranje kitare Dereka Trucksa na eni strani in vokalna prevzetnost in prodornost Susan Tedeschi na drugi, sta glavna akterja, ki se nahajata vseskozi v središču pozornosti. Trucks je pretanjen imenitnež, ki deluje nekoliko plaho in zadržano na odru in le redko usmerja poglede proti publiki. V vlogi dirigenta in poveljnika, je vseskozi budno bdel nad tem kaj počnejo ostali člani dvanajstčlanske glasbene formacije. Njegova elementarna Gibson SG rdeča lepotica, mu je vseskozi zvesto služila, ko je mož stapljal izjemen plastovit pejsaž pretanjeno čutne finomehanike kitarskih ročnih spretnosti. Njegova kitara je blues, a je tudi southern rock in jazz. Vokalni aranžmaji so vsekakor v koketiranju z bluesovskimi iztočnicami, a je v napevih vpeto kup vplivov, od gospela, soula, R&Bja, amerikane do striktne pop melodičnosti, podkovane z country vskoki in podoživetimi soulovskimi akrobacijami neverjetne Susan Tedeschi, ki je položila tudi nekaj silno sočno vibrantnih solaž na kitari.  Bend je koketiral celo z vključki, ki so se razvijali psihadelično ter seveda po vzoru svetovne glasbe. Lahko rečemo pavšalno južnjaški progresivni blues, pri čemer je skovanka blues zelo pogojevana, saj je občasno, zavoljo neverjetno prefrigano zabrisanih žanrskih ločnic, komajda opazen, če ne kar zaznaven. In za povrhu dva bobnarja, z dvema različnima pristopoma rabe bobnarskih tehnik, kar je dodatno zapolnjevalo razpoložljivo glasbeno krajino.

Ni bilo veliko govorjenja, če sploh. Nekaj vljudnostnih gest. Bend je vpadal iz skladbe v skladbo in osupnil z izjemno ubranostjo in orjaško zvočnostjo. Deloval je kot orkester z vokalnim zborom, ki je teatralno gospelovsko polnil ozadja skladb, obenem pa so krilovka, tenor saksofon in pozavna dostavljali tisto piko na »i« optimiziranju zvočne krajine. Z izjemo nekoliko predolgih solističnih vložkov, je šlo za spektakel, ki ni niti za hip puščal ravnodušnih v dvorani Politeama Rossetti. Gromovitih ovacij, aplavdiranja in povratnih deliričnih reakcij s strani temperamentnega italijanskega občinstva ni primanjkovalo. Ob vsem čarobnem vrtiljaku brezhibne zvočne in izvedbene perfekcije drugega niti ni šlo pričakovati. Enkraten in nepozaben koncertni večer torej v Trstu z izjemnima Derekom Trucksom, Susan Tedeschi ter njuno »družino« neverjetno stesanih in dovršenih glasbenikov. Spektakel, ki se te polno dotakne, te začara in odpelje.   

avtor: Aleš Podbrežnik
fotografije: Aleš Podbrežnik

Setlista:
1. Don’t Drift Away
2. Keep On Growing (Derek And The Dominoes)
3. Within You Without You (The Beatles)
4. Just As Strange
5. Bird On A Wire (Leonard Cohen)
6. Laugh About It
7. Sticks & Stones (Titus Turner)
8. Idle Wind
9. Hard Case
10. Sky Is Crying (Albert King)
11. Don’t Know What
12. Shame
13. Sweet Inspiration
14. Part Of Me
15. Let Me Get By
—dodatek—
16. Statesboro Blues (Blind Willie McTell)
17. Made Up Mind


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki