Therion v žrelu pošastnega vltavskega Leviatana (2024)!

foto: EDITA KLEMEN 2024
0 91

Nastopajoči: Sathra (predskupina), Therion
Datum: petek, 15. 3. 2024
Lokacija: Praga / MeetFactory / Češka Republika


Therion so danes tako rekoč veterani mračnega, a pompoznega, opernega, simfoničnega metala, ki se občasno oprime tudi kakšnih gotskih okraskov. Glede na dano situacijo dopustovanja, ki nas je znova odstrelila v kraljestvo piva in najboljših hišnih specialitet – to je Češko Republiko, obvelja pravilo, da je navada železna srajca. Težko je namreč ždeti nekje ob osmih zvečer, četudi na seriji vrčkov piva, če ti kak kilometer ali dva stran nastopijo Therion. Spoznanje velja za široko paleto glasbenih žanrov, ki jih pokriva RockLine. A v tem primeru so tu znova torej Therion. Taisti Therion, ki smo jih 9. 3. 2024 prestregli v Benečiji (San Dona Di Piave, Revolver Club), le da je bil obisk tokrat povsem dopustovski – brez akreditiranja, brez obremenitev, brez skrbi za drago foto opremo, ki jo moraš v takšnih primerih pač vlačiti s seboj in za seboj. A to niti ni bistveno.

Na prizorišče MeetFactory, ki je oddaljeno streljaj od glavne praške železniške postaje, sva prišla v času, ko so Finci Satra – predskupina turneje, ravno zaključevali s svojim nastopom. Malenkostna opazka, a zelo zanimiva. Cene vstopnic? Na dan koncerta 27.00€ (v Italiji je ta (pred šestimi dnevi) znašala ‘sitnih’ 40.00€). Meet Factory pa prizorišče, ki sprejme 1000 ljudi. No, tega večera se je nagnetlo kakih 800 glav. Botrovali smo torej več kot zglednemu obisku. Ko so Therion stopili na oder, jih je pozdravila množica gromoglasno. Odličen obisk, odlična atmosfera.

Bend je znova dostavil odličen zvok ter rutinirano napiflan izvedbeno teatralni špas, kar sliši vkup s strogim perfekcionizmom, ki od nekdaj spremlja šefa skupine in njenega neusahljivega poveljnika Christoferja Johnssona.

Klaviature in orkestracije so nasnete. Septet, ki ga ob Johnssonu zaokrožajo še Christian Videl (kitara, vokal), Thomas Vikström (vokal), Lori Lewis (vokal), Rosalía Sairem (vokal), Sami Karppinen (bobni) in Chris David (bas kitara), pa je znova imponiral z vrhunsko uigranostjo. Trije pevci, se pravi dve pevki in Vikström so dejansko na nek način glavni magnet, saj razvijajo izjemno operno zborovsko harmoniziranje, z eksplozivnimi kontrastnimi napevi, pa drug drugemu kar kradejo pozornost. Medtem ko sta Vidal in Karpinnen že Johnssonova staroborca, pa je tudi novi basist Chris David imponiral s sproščenostjo in odrsko agilnostjo. Z izjemo Karpinnena in Johnssona izvajajo ostali člani skupine vsi vokale. Tudi Vidal in Chris David. Therion so znova močnejši na odru prav zavoljo povratnice, izjemne ameriške mezosopranistke Lori Lewis, ki je z nekaterimi napevi dobesedno osupnila in v celotni predstavi med člani skupine celo dominirala na odru.

Ura tričetrt izdelane predstave, huronskega odrskega teatra, ob bučni podpori vživete publike, ki se je konkretno nagnetla v prednjih vrstah. Odlična energija, odlična zabava. Zelo drugačna izkušnja, glede na klubsko predstavi v Benečiji izpred šestih dni. Skupina je jezdila na orjaškem valu, ki ga je ustvarjala razgreta in številčno konkretizirana publika. Prizorišče je bilo res odlično zapolnjeno.

Nad predstavo skupine se ne gre pridušati. V pričakovanju. V vsem odlično. To je zagotavljal tudi umerjen repertoar ‘novega in starega’, v katerem Therion niso ostali ravnodušni do nekaterih klasik, ki so prerasle v favorite in obvezni koncertni standard njihovih nastopov, posebej pa je imponirala integracija “Theli” klasike The Siren of the Woods, ki jo je skupina po daljšem času znova vrnila v set listo. Prostrani oder in sama logistika prizorišča je tokrat skupini omogočila, da se je lahko po “Gothic Kabbalah” klasiki Son of the Staves of Time teatralno umaknila v zaodrje in izvedla ‘trik’ z obveznim dodatkom (v malem Revolver clubu je to namreč nemogoče).

Vrnitev na oder s pričakovanima točkama železnega repertoarja The Rise of Sodom and Gomorrah in To Mega Therion, pred katero je Johnsson s krajšim nagovorom pozval publiko da spravi od sebe še zadnjič maksimalno salvo prebitnih decibelov občega sprožanja hrupa. Naletel je na resnično fanatičen odziv! Therion ostajajo samosvoja štorija v metalu. ‘Leviathan’ trilogija je kvečjemu novo izkazilo artistične nezlomljivosti in neusahljive kreativne osredotočenosti Johnssona ter ekipe. Glede na tri sveže avtorske albume, ki so nastali in bili izdani drug za drugim v zelo kratkem času, sploh pa glede na prepričljivost koncertnih nastopov, bomo Therion kaj kmalu srečali na novih koncertnih turnejah.

besedilo: Aleš Podbrežnik
fotografije: Edita Klemen

Satra (setlista):
1. From the Night
2. Sand of Time
3. Travellers
4. Stars
5. Secret Place
6. Shadow Engine
7. Scarecrow
8. Golden City

Therion (setlista):
1. The Blood of Kingu
2. Ruler of Tamag
3. Birth of Venus Illegitima
4. Tuonela
5. Twilight of the Gods
6. Mon amour, mon ami (orig. Marie Laforêt)
7. La Maritza (orig. Sylvie Vartan)
8. Leviathan
9. Asgård
10. Morning Star/Black Diamonds
11. Ginnungagap
12. Litany of the Fallen
13. The Siren of the Woods
14. Aeon of Maat
15. Lemuria
16. Sitra Ahra
17. Quetzalcoatl
18. Eye of Algol
19. Son of the Staves of Time
—dodatek—
20. The Rise of Sodom and Gomorrah
21. To Mega Therion


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki