Tuesday The Sky – projekt Fates Warning kitarista Jima Matheosa, z novim albumom!

foto: ALEŠ PODBREŽNIK 2018
0 65

Tuesday the Sky, glasbeni projekt za katerim stoji kitarist Jim Matheos, sicer vodja ameriških legend progresivnega metala Fates Warning, napoveduje za 3. 9. 2021 izid novega albuma “The Blurred Horizon”. Za izid albuma bodo poskrbeli pri ameriški založbi Metal Blade Records. Na voljo in za prvo pokušino o čem bo tokrat tekla glasbena beseda, je spodaj že na voljo prvi single Hypneurotic, na katerem sodeluje z bobni King Crimson in The Pineapple Thief bobnar Gavin Harrison.

Do nastanka tega glasbenega projekta je prišlo pravzaprav “po nesreči”. Ko je leta 2016 pričel Jim Matheos pisati nov material, je novo ustvarjena glasba pridobila na značaju, ki slogovno ni sodil na noben novi Fates Warning album. Prav tako ni bil primeren, da bi ga Matheos uporabil za katerega od projektov v katere je bil vključen, kot npr. OSI, ali Arch/Matheos. Prav tako ga ni mogel ponuditi nekdanjemu Fates Warning tovarišu in pevcu Johnu Archu, v kolikor bi ga slednji želel uporabiti za svoj solo album. Tako je Matheos skladal dalje, da vidi kam ga bo reč “odnesla”. Rezultat tega je bil album “Drift” iz leta 2017 in rojstvo novega projekta Tuesday the Sky. Ta album niza vpliva izvajalcev, kot mdr. Brian Eno, Sigur Ros, Boards Of Canada in Explosions in the Sky. No, sedaj se Matheos vrača z novim Tuesday the Sky materialom, ki bo našel pot na novi album “The Blurred Horizon”. Matheos, ki je kreator albuma, saj gre pravzaprav za njegovo samostojno delo, pa je na album povabil k sodelovanju tudi druge glasbenike.

“Primarno gre za samostojni projekt, a z idejo da sodelujejo na vsakem albumu drugačni glasbeni gostje. Namen tega je, da s svojimi vložki “zapolnijo” prostor, pa tudi doprinesejo k izraznim razlikam na albumih”, pravi Jim Matheos.

Jim nadaljuje: “Na prvem albumu je prepevala Anna Lynne Williams, bobnal pa Lloyd Hanney iz zasedbe God Is An Astronaut. Za novi album, je ‘žive’ bobne za pet skladb albuma prispeval The Pineapple Thief, King Crimson in Porcupine Tree bobnar Gavin Harrison. Je najljubši izmed bobnarjev, zato sem najprej pomislil nanj, ko sem se odločal katere skladbe bodo pridobile na izrazu ob integraciji pravih bobnov. Sprva sem menil, da bo zadoščal Gavinov vložek največ na dveh skladbah. A, ko sem ugotovil kako odlično funkcionirata, sem ga prosil, če lahko odigra še več bobnov na kar je pristal. Njegovo igranje je dalo skladbam povsem novo zvočno dimenzijo in karakter. Še posebej skladba Hypneurotic za katero je prispeval kompletne bobne dvakrat. Obakrat znatno drugače. Pri tem so bili bobni odigrani z dvema različnima bobnarskima setoma, končni zvočni učinek navdaja z občutkom, kot da igrata na skladbi hkrati dva bobnarja.”

Everything is Free, je sklepna skladba albuma “The Blurred Horizon”, gre pa za priredbo izvirnika, ki pripada Gillianu Welchu in Davidu Rawlingsu in je bila originalno posneta leta 2001.

Matheos razlaga v zvezi z Everything Is Free sledeče: “Fates Warning smo razmišljali, da posnamemo nekaj priredb, ki bi bile vključene, kot dodatne skladbe na naš zadnji album “Long Day Good Night” (2020, RockLine recenzija). No, ker pa se to ni zgodilo, sem prihranil priredbo Everything Is Free, za ta projekt. Menim, da se odlično priklada k podobi celotnega albuma, četudi je njen izvirnik sicer povsem instrumentalen, medtem ko na moji verziji prispeva vokale Tim Bowness, ki je podobno kot Gavin, glasbenik, s katerim sem sodeloval že v preteklosti. Tako z OSI, kot nekaterimi drugimi projekti. Poseduje čudovit vokal in njegov nežen pristop je natanko tisto, kar sem želel uporabiti na tej skladbi.”

Seznam skladb na albumu “The Blurred Horizon” se glasi:
1. Half Remembered
2. Near Light
3. Cwmwl
4. Where The Enemy Sleeps
5. Laudanum Dream
6. Hypneurotic
7. Later, Then Now
8. Near Dark
9. Half Forgotten
10. The Blurred Horizon
11. Everything Is Free

Na fotografiji: Jim Matheos med nastopom Fates Warning 23. 1. 2018, v ljubljanskem Orto baru (RockLine fotoarhiv 2006-2021, vse pravice pridržane). Celotno RockLine recenzijo tega koncerta lahko preberete TUKAJ!


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki