Vasko Atanasovski Adrabesa Quartet naznanjajo album “Phoenix”

foto: MATJAŽ VREČKO
0 196

Založba MoonJune Records napoveduje za 3. 11. 2020 izid albuma zasedbe Vasko Atanasovski Adrabesa Quartet z naslovom “Phoenix”. Gre za enega izmed treh novih albumov, ki bodo izšli pri tej ameriški založbi, ki skrbi pretežno za izvajalce zapisane avantgardni glasbi. Druga dve sta album Marka Wingfielda (v družbi Jane Chapman in Adriana Adewala “Zoiji'” ter “Giant Steppes” Dennisa Rea-e.

Vasko Atanasovski je tako, po Vasilu Hadžimanovem in Dušanu Jevtoviću, tretji glasbenik iz območja nekdanje Jugoslavije, ki se je pridružil tej cenjeni ameriški založbi.

Vasko je izjemen saksofonist in flavtist, pevec, komponist, aranžer, z domicilom v Sloveniji in velja na območju naše države za enega najbolj kreativnih in raznovrstnih slovenskih glasbenikov, ki je znan predvsem po sodelovanju z številnimi mednarodno uveljavljenimi izvajalci, ki pripadajo različnim žanrom od jazza, rock glasbe, klasične glasbe in tradicionalne ljudske glasbe. Njegova značilnost je pretkano stapljanje navidezno nepremostljivih žanrskih barier v slikovito in eklektično glasbeno telo.

Do tega dne je Vasko izdal 13 visoko cenjenih albumov, požel tako doma, kot po svetu, nešteto hvalospevov tako publike, kot glasbenih kritikov, tako za svoje odrske predstave, kot avtorske kompozicije. Vasko je redni gost vseh pomembnejših evropskih festivalov, prav tako pa je natopal tudi na drugih kontinentih sveta, kot so Azija (Kitajska, Indija), Južna in Severna Amerika (New York).

Njegove izvirne kompozicije so našle pot do gledaliških, plesnih in lutkovnih predstav, prav tako pa je Vasko prispeval svojo glasbo za soliste ter za različne orkestre in zbore.

Če izpostavimo le nekaj najbolj zvenečih glasbenih imen sveta s katerimi je Vasko sodeloval v svoji bogati glasbeni karieri do tega dne, kot mdr.: Living Colour, Marc Ribot, Hindi Zahra, Vlatko Stefanovski (Leb i Sol), Tommy Emmanuel, Glen Velez, Greg Cohen, Michel Godard, Vasil Hadžimanov, Matija Dedič, Tamara Obrovac, Damir Imamovič, Xu Fengxia, Roberto Bartoli, Zoltán Lantos, Marko Črnčec postane v trenutku jasno, da je navidezno skromni slovenski glasbeni genij, ki je prizemljeno zadržal pozo vseljudskega trubadurja, pravzaprav (v mednarodnem oziru) orjaška glasbena entiteta.

Na abumu “Phoenix” dela Vasku družbo formacija Adrabesa Quartet, ki jo vodi Vasko že več kot 15 let in sicer v sestavi: Simone Zanchini (harmonika), Michel Godard (tuba) in Bodek Janke (bobni). Na novem albumu sodeluje z ekipo tudi Vaskov izjemno talentirani sin Ariel Vei Atanasovski, ki je za nekaj skladb odigral čelo.

“Phoenix” je album, ki združuje elemente modernega progresivnega jazza, komornega rocka, prežet z vplivi balkanske folklorne glasbe (zlasti Makedonske, od koder izvirajo Vaskovi starši), Bosanske in slovenske tradicionalne glasbe, v izrazu pa lahko slišimo tudi vplive Bacha, judovskega klezmerja, in več.

Album bo mogoče prednaročiti ob koncu prihodnjega tedna.

Vasko se je vključil tudi v novi ambiciozno zastavljeni glasbeni projekt imenovan World Peace Coallition, ki ga vodijo Dwiki Dharmawan, Boris Savoldelli in Beledo. Na njem sodeluje preko 25 glasbenikov z vseh kontinentov, Vasko pa je h glasbi projekta prispeval na eno izmed kompozicij Borisa Savoldellija svojo magično flavto in robustni saksofon.

Naslovnico za album je prispevala Samira Kentrić.

Kako so se odrezali Vasko Atanosovski in njegova zasedba Adrabesa Quartet 11. 7. 2020 na koncertu v Cerknem, lahko preverite TUKAJ!


Vasko Atanasovski And Adrabesa Quartet – “Phoenix” (naslovnica)
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki