Vlado Kreslin in vrtiljak uspešnic v solo režiji na Tolminskem (2019)

ALEŠ PODBREŽNIK 2019
0 324

Lokacija: Tolmin / Kinogledališče (dvorišče, zunanji plato) / Slovenija
Datum: sobota, 14.09.2019


V soboto 14.09.2019 se je v Tolminu ustavil eden najpomembnejših slovenskih kantavtorjev Vlado Kreslin. No če že ne najpomembnejših, pa vsaj najbolj prepoznavnih. Sam. Oprtan s črno kitaro. Na platoju pred Kinogledališčem. Nabito prizorišče kakih 1.500 nadobudnih navdušencev je zgolj potrjevalo kako veliko ime je Vlado Kreslin na Slovenskem. Zimzeleni Vlado, ki je zbral skupaj publiko štirih generacij severno primorskega konca, je v uri in pol dolgi predstavi zaigral svoje najvidnejše trenutke dolge in bogate kariere in po pričakovanju polno navdušil. Drugače ne gre, ko je na odru ta neverjetno karizmatični izvajalec oprtan z močno sporočilno vrednostjo svoje poezije in rahločutnostjo, milo zveneče zimzelenosti njegovih brezčasnih melodij, napevov in seveda kompozicij kot celote.

Vlado, ki je večkrat (glede na potrebo) narekoval tempo pesmim tudi z veščim trkanjem nog ob tla odra, je v svojem slogu pri petju večkrat prepuščal pobudo publiki, ki je z lahkoto prevzemala verze skladb, pri čemer so seveda v prebitku prevladovale pripadnice ženskega spola, kar se je seveda jedrnato odražalo v harmonijah publike, ki so spremljale Vladov na miljo prepoznavi in edinstveni vokal.

Vroče je bilo. Konkretno vroče. Ploščad, gužva, reflektorji. Vse to je moral preživljati tudi Vlado, ki je zdržal na odru cel koncert v suknji. Rajanje, pozitivne vibracije in energija, da bi jo lahko z nožem rezal, kot obvezni sestavni del klasičnega Vladovega programa, tudi tokrat niso izostajale, zato je bil tudi ta dogodek pospremljen z intenzivnimi občutji in emocijami.

Tudi najprepoznavnejši hiti zasedbe Martin Krpan niso izostali v repertoarju, skratka Vlado je priredil odličen žur in zabavo. Je pa nekaj. Tako priljubnen in ponarodel je ta glasbeni umetnik in seveda njegov material, da dejansko ne potrebuje mnogo naprezanja, ko vstopi na koncertno prizorišče, da ga publika ne bi vzela takoj za svojega. Da. Vlado je torej potrdil status slovenske glasbene ikone s peresno lahkoto tudi na Tolminskem. Na slovenskem polagoma prehaja ta slikoviti mož neiztrohnjeno navdahnjene srčnosti polagoma v mit in legendo.

avtor: Aleš Podbrežnik
fotografije: Aleš Podbrežnik


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki