Žanil Tataj Žak predstavlja single in besedilni video “Pustite da živim”

foto: Damir Macan
0 126

Žanil Tataj Žak, cenjeni legendarni Reški vokalist, ki je pri založbi One Records 30. 12. 2022 izdal samostojni studijski album “Al Fine” (RockLine recenzija), predstavlja svoj šesti single in glasbeni video Pustite da živim. Video, ki ga je pripravil Ivan Pop lahko preverite spodaj.

“Pustite da živim” je sicer istoimenski naslov albuma legendarne reške zasedbe Jersey, od koder izvira tudi pričujoči single. Jersey – zmagovalci Zaječarske kitarijade leta 1989, so ta album posneli istega leta in bi moral iziti pri diskografski hiši Jugoton, vendar do tega (zaradi spleta okoliščin) nikoli ni prišlo.

No, k sreči je skozi vsa leta ki so sledila, ostal rockovsko aktiven in osredotočen naš vrli Žak, ki je tako uspel z beograjsko založbo One Records doseči dogovor o končnem izidu tega albuma leta 2019. Album je torej izšel v božičnem času leta 1989 oziroma natanko 30. let potem ko je bil originalno posnet.

Končni izid tega Jersey albuma pa je pomemben še zaradi nečesa drugega. Ta odločitev da album ne utone v pozabo, kot tudi kasnejša nagovarjanja Žakovega kolege in prijatelja, da posname naslovni single ponovno, je postala katalizator oziroma sprožilec realizacije celotnega albuma “Al Fine”.

Prenovljena verzija, ki ji lahko prisluhnete spodaj, pa zadržuje vso izvorno mistiko časov v katerih je originalno nastala.

Na singlu so z Žakom, ki je prispeval vse vokale in klaviature, sodelovali v smislu aranžiranja, izvedbe in produkcije še sledeči glasbeniki:
Nejc Vidmar – ritem kitara
Sven Marenković – bas kitara
Klemen Markelj – bobni
Olja Dešić (Neno Belan & Fiumens) – orkestracije
Ivan Pop – solo kitara
Emir Hot – solo kitara

Zasluge za produkcijo celotnega albuma “Al Fine” pripadajo studiu Piknik iz Novega Sada.

Facebook: https://www.facebook.com/ZanilTataj/

Žanil Tataj – Žak velja za stalnico v slovenskem trdozvočno distorziranem glasbenem prostoru. Če se ozremo preko meja in na regijo nekdanje skupne države, je Žak pravzaprav legenda. Legenda metala in hard rocka. Bodisi, da gre za Divlje Jagode, Jersey, pa naše postojnske Mary Rose, to pa velja tudi za Žakove avanture naproti drobovju metalskega purizma zasedb Turbo in Black Diamond. Kdor pozna te skupine natanko ve, da je Žak, ne le eden najbolj prepoznavnih vokalov ko nanese debata o heavy metalu in hard rocku prostora rajnke skupne države, pač pa tudi eden najboljših. V peščici najboljših, najbolj cenjenih in najimenitnejših. Posnete plošče naštetih izvajalcev, na krovu z Žakovo vokalno karizmo neslutenega žara in ekspresivnih moči, gotovo ne bi dosegale takšnega finalnega triumfa, takšne ‘pike na i’, ali recimo takšne ‘finalne brce’ v produkcijskem optimiziranju pompa in bombastike. (Aleš Podbrežnik, RockLine januar 2023)


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki