Alexi Laiho prejel posthumno nagrado za življenjsko delo s strani SuomiRock radia!

foto: SEBASTIJAN VIDEC 2018
0 29

Alexi Laiho, famozni stvarnik lika in dela finskih melodičnih death metalcev Children Of Bodom, je s strani finskega radia SuomiRock prejel posthumno nagrado za življenjsko delo. V imenu pokojnega kitarskega virtuoza in komponista, je sprejela nagrado njegova sestra Anna, ki je v svojem nagovoru dejala: “Najlepša hvala, tako s strani Alexija, kot celotne naše družine. To je zelo lepo, da je Alexijeva dragocena glasbena zapuščina prejela počastitev na tako čudovit način.”

Finski glasbenik in ena središčnih glasbenih figur finskega metala, je preminil decembra 2020, na njegovem domu v Helsinkih. Umrl je za posledicami degeneracije jeter ter poškodb pankreatičnega tkiva, kar je povzročil glasbenikov dolgoletni alkoholizem. Obenem je obdukcija pokazala, da je Laiho pred smrtjo zaužil koktejl z mešanico pomirjeval, opioidov in uspavalnih tablet. 41-letni glasbenik je sicer že dlje časa trpel za zdravstvenimi težavami.

Alexi in bobnar Jaska Raatikainen sta ustanovila Children of Bodom leta 1993, skupina pa je prerasla sčasoma v eno izmed mednarodno najbolj prepoznavnih in popularnih finskih metalskih zasedb, ki je delovala vse do zadnjega nastopa na Finskem, decembra 2019. Alexi je v lanskem letu ustanovil zasedbo Bodom After Midnight, ki je posnela tri nove skladbe in en video, ves material pa je izšel po Alexijevi smrti.

Poleg Children of Bodom in Bodom After Midnight, je Alexi Laiho igral tudi v zasedbah Warmen, Sinergy Kylahullut in The Local Band. Laiho je v karieri požel številna priznanja, med njimi tudi nagrado Metal Hammer Golden God, prav tako pa je bil glavna zvezda, ki je vodila skupino stotih kitaristov na Helsinki festivalu leta 2015, ki so tam odigrali njegovo kompozicijo imenovano 100 Guitars From Hel.

Na fotografiji: Alexi Laiho med nastopom Children of Bodom na festivalu Metaldays 2018, kar je bil tudi zadnji obisk Slovenije s strani skupine. Rockline fotoarhiv (foto: Sebastijan Videc, 2006-2021- vse pravice pridržane). Celotni prispevek lahko preberete TUKAJ.


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki