Umrl je Alexi Laiho

3 11,373

V javnost je prišla novica, da je umrl Alexi Laiho, ki je bil znan kot kitarist in vokalist finske zasedbe Children of Bodom. Star je bil 41 let.

Eden najbolj znanih kitaristov v metalu je preminil na svojem domu v Helsinkih. Laiho je imel sodeč po besedah menedžerja skupine dolgoletne težave z zdravjem. Točen vzrok smrti zaenkrat še ni znan.

Alexi Laiho je Children of Bodom ustanovil leta 1993 z bobnarjem Jaskom Raatikainenom, skupina pa je bila ena izmed najbolj znanih finskih metal zasedb vse do poslovilnega koncerta, ki se je zgodil decembra 2019. Za tem je Laiho ustanovil Bodom After Midnight, s katerimi je posnel tri skladbe in en videospot, kar pa bo izšlo posthumno.

Poleg Children of Bodom je Laiho igral še v zasedbah Warmen, Sinergy, Kylähullut, Impaled Nazarene in The Local Band. S Children of Bodom je osvojil tudi nagrado Metal Hammer Golden Gods in mnoge druge mednarodne nagrade. Prav tako je bil Laiho glava zvezda med stotimi kitaristi na helsinškem festivalu leta 2015 v sklopu »100 Guitars From Hel«. Gre za obsežno koncertno delo, katero je skomponiral.

Člani Bodom After Midnight so izjavili: »Potrti smo zaradi nenadne smrti našega prijatelja in člana skupine. Besede ne morejo opisati šoka in žalosti, ki smo ga občutili.«

O Laihu je spregovorila tudi njegova sestra, ki je izpostavila, da je bil tudi prijeten družinski človek v vlogi tasta, strica in botra. V zadnjih letih se je kljub koncertiranju Laiho zbližal z družino, s čimer njegova sestra poudarja, da sta z bratom vzpostavila znova intenzivnejše stike.

Na fotografiji: Alexi Laiho med nastopom Children of Bodom na festivalu Metaldays 2018, kar je bil tudi zadnji obisk Children of Bodom. Rockline fotoarhiv (2006-2021- vse pravice pridržane). Celotni prispevek lahko preberete TUKAJ.

Originalna objava:

Guitarist Alexi Laiho deceased
One of the most renowned guitarists in the world, Alexi Laiho, has passed away. The musician, most notably known as the front man of Children of Bodom, died in his home in Helsinki, Finland, last week. Laiho had suffered from long-term health issues during his last years.
Alexi Laiho and drummer Jaska Raatikainen founded Children of Bodom in 1993, and the band was one of the most internationally acclaimed metal acts in Finland up until their very last farewell concert in December of 2019. Last year Alexi Laiho put together Bodom After Midnight, who recorded three songs and shot one music video, which will be released later on posthumously.
Besides Children of Bodom, Laiho was known for acts such as Warmen, Sinergy, Kylähullut and The Local Band. Awarded with a Metal Hammer Golden Gods and several other international prizes, the guitarist was also the main star, leading a group of one hundred guitar players at Helsinki Festival in 2015 in “100 Guitars From Hel” – a massive concert piece he composed.
“We are crushed by the sudden passing of our dear friend and band member. Words cannot describe this shock and the profound sadness that we feel”, Daniel Freyberg, Mitja Toivonen and Waltteri Väyrynen from Bodom After Midnight state.
The talented guitarist and musician relished his roles as stepdad in his patchwork family, and as uncle and godfather. Especially during the last years, the important family ties brought a welcomed balance to his life and the active touring. Laiho was particularly close with his big sister, parents and his sister’s daughter. Laiho’s sister says:
“We are all absolutely shocked and devastated. We ask for privacy and understanding during these hard times. My little brother’s funeral will take place privately.”
Alexi Laiho will also be deeply missed by his family in Australia.
“Alexi was the most loving and magnificent husband and father. Our hearts are eternally broken”, Kelli Wright-Laiho says.

3 Comments
 1. Pangio says

  Lepo piše “last week”. Vi ste pa napisali 4.1.2021. Ne vem, če je sploh v javnosti točen datum smrti, ampak verjamem, da je bilo še lani.

  1. Primoz says

   Novica o datumu smrti je bila popravljena že včeraj. Gre za človeško napako, ki je bila ob objavi sinhronizirana z googlom in socialnimi omrežji, zato se je videlo še danes datum. Hvala za razumevanje.

  2. Primoz says

   Datum smrti je bil sicer naveden na Metal Archives, od koder smo tudi mi dobili očitno napačno informacijo. Med drugim pa so tudi na MA popravili že zadevo v “Date unknown”.

   Link: https://www.metal-archives.com/artists/Alexi_Laiho/2009

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki