Blue Öyster Cult: Live at Rock Of Ages festival 2016

0 92

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 4. 12. 2020
Dolžina albuma: 62.04 min
Zvrst: Heavy Metal / Heavy Rock
Ocena: 9.0/10


In tu je še en koncertni album naših dobro znanih zlobnih heavy rock’n’roll stricev Blue Öyster Cult! Prišli so tisti zadnji dnevi v juliju 2016, ko so se ustavili v nemškem Seebronnu in nastopili v programu drugega dne tamkajšnjega festivala Rock Of Ages. Na razporedu so pred njimi že igrali Lucifer’s Friend, pa Treat, nekdanji MMEB vokalist Chris Thompson s svojo spremljevalno zasedbo, nadalje ikonski Ken Hensley (ex-Uriah Heep) s svojo spremljevalno skupino ter britanski art rockerji Magnum. Za njimi pa so nastopili Avantasia. Dogajanje je bilo torej zelo pestro.

Osredotočimo se na dobro uro materiala, ki se nahaja na koncertnem dosežku »Live at Rock Of Ages festival 2016«. Zanimivo je, da ne DVD, ne Blu-ray format, ne vsebujeta uvodne This Ain’t The Summer Of Love, medtem ko se LP in CD format odpirata s to »Agents of Fortune« klasiko. Lahko, da kamermani niso bili na pravem mestu ob pravem času in jim je »ušel« prvi komad. Kvintet je ob integraciji Richieja Castellana leta 2007, dobil neverjetnega glasbenega akrobata, ki ga krasi izvrstna tehnična izpiljenost. Nič mu ne uide. Tako na kitari, kot klaviaturah. Točke, ki jih skupina zadnje desetletje izvaja s Castellanom v postavi, so tako posledično spremenile svojo podobo. Njihova izvedba je posodobljena in prilagojena. V samem teatru izvedbe kar konkretno razširjena. V takšnem okolju se lahko Buck Dharma dodatno sprosti, saj mu Castellano s svojimi kitarskimi mojstrovinami drži izjemno opornico. Blue Öyster Cult so torej postali v zadnji eri tudi »tehnično korigirani in nadgrajeni«.

Druga skladba, Golden Age of Leather, poseduje tisti znani večzborovski a capella uvod, ki pa ga je skupina tokrat teatralno preoblikovala in odpela glavni verz: »Raise your can of beer on high«, kar se perfektno vključuje v atmosfero z vonjem pivskih klobas podprtega nemškega festivala. Bloom in Dharma ostajata vokala skupine, ki zadržujeta lesket posebne karizme glasbene edinstvenosti te skupine. Velika vokala. Z njima vred zadržujejo tudi Blue Öyster Cult vso izvedbeno kredibilnost na zrela leta delovanja. Bloom ostaja strupeno jezičen, ko jemlje verze. Mrkega, ledenega izraza. Buck Dharma se za razliko od Erica Blooma vseskozi nasmiha in vnaša na koncertno prizorišče veliko več dostopnosti in topline. Richie Castellano se je po sramežljivem uvodnem »skrivanju« za klaviaturami (This Ain’t the Summer of Love), v zadnji tretjini koncerta dobesedno razstrelil. Sploh na svoji kitarski solo točki znotraj skladbe Then Came The Last Days of May. Edina skladba vzeta iz studijskega prvenca skupine vsebuje podaljšan srednji instrumentalni del, v katerega vstopa s svojimi mojstrovinami najprej Castellano, v nadaljevanju pa ga nasledi edinstveni Buck Dharma. Solistični duel obeh kitaristov prinaša enega vrhuncev tega koncertnega dokumenta. Pred tem se Dharma konkretno solistično razgreje ob izvedbi svojega znamenitega instrumentala Buck’s Boogie, ki znova zažiga v repertoarju. Tu sta Burnin’ For You pa Harvest Moon. Obe zlezeta takoj pod kožo. Sploh slednja velja za enega favoritov Bucka Dharme. Nastop skleneta dve huronski klasiki železnega repertoarja. Teatralno razgrajaška Godzilla in ponarodela in nadobvezna klasika, ki jo pozna cel svet (Don’t Fear) The Reaper.

Blue Öyster Cult pa so pri vsem tem ostali blagi dolžniki. Na razpolago so namreč imeli uro in dvajset minut, zaigrali pa so uro dolg repertoar. Ob vsej profesionalnosti, ki jo servirajo veliki gospodje rock’n’rolla, se človek ne more otresti občutka, da bi lahko skupina spravila od sebe več in odigrala vsaj še dva, če ne tri komade. Na tak način bi tudi ta koncertni spomin izdatneje zažigal. Sicer pa odtehta vse slednja ugotovitev. Blue Öyster Cult kopljejo in orjejo s svojo nesveto rock’n’roll ostrino ter nepokorščino dalje. Skozi 50-letno kariero pravzaprav zmanjka besed s katerimi bi povzel velik šarm in karakter obeh vodilnih figur Bucka Dharme in Erica Blooma, da se ne naveličata in da nezadržno »grmita« dalje. Dokler se zanju čas ne ustavi, se tudi za Blue Öyster Cult ne bo.

Avtor: Aleš Podbrežnik


Seznam skladb:

CD:
01. This Ain’t The Summer Of Love
02. Golden Age Of Leather
03. Burnin’ For You
04. Od’d On Life Itself
05. Harvest Moon
06. Me 262
07. Buck’s Boogie
08. Lips In The Hills
09. Then Came The Last Days Of May
10. Godzilla
11. (Don’t Fear) The Reaper

DVD/Blu-ray:
01. Golden Age Of Leather
02. Burnin’ For You
03. Od’d On Life Itself
04. Harvest Moon
05. Me 262
06. Buck’s Boogie
07. Lips In The Hills
08. Then Came The Last Days Of May
09. Godzilla
10. (Don’t Fear) The Reaper
Blu-ray vsebuje tudi:
1. This Ain’t The Summer Of Love (bonus audio – stereo and surround mix)

Zasedba:
Eric Bloom – vokal, kitara, klaviature
Donald “Buck Dharma” Roeser – kitara, vokal
Richie Castellano – klaviature, kitara, spremljevalni vokal
Kasim Sulton – bas kitara, spremljevalni vokal
Jules Radino – bobni, tolkala


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki