Blue Öyster Cult: A Long Day’s Night

0 90

Založba: Frontiers Music Srl.
Datum izida: 4. 12. 2020 (ponatis)
Producenta: Steve Schenck & Richie Castellano
Dolžina albuma: 78.08 min (LP/CD) / cca 120 min (DVD/Blu-ray)
Zvrst: Heavy Metal/Heavy Rock
Ocena: 9.0/10


O Blue Öyster Cult – kultnih agentih konspiracij in nebodigatreba astralnih popotnikov, ki že preko 50 let sejejo nad modernega človeka kužne nadloge »nadbibličnih« razsežnosti-,t ne gre izgubljati besed. Naj uvodoma obnovim na kratko, da je ta ikonska rock skupina s prestopom pod okrilje  italijanske založbe Frontiers Music Srl., sredi lanskega oktobra, po sušnih 19. letih, le izdala novi studijski album »The Symbol Remains« (vem, vem – na RockLine recenzijo se še kar čaka in čaka, a je v načrtu). Veliko vrnitev te legendarne skupine, pa je založba pred tem podprla tudi s serijo številnih izdaj. Bodisi, da je šlo za kopico koncertnih albumov, ali pa ponatisov, kot je to v primeru kompilacije »Cult Classic« (1994, RockLine recenzija) in albumov »Heaven Forbid« (1998, RockLine recenzija) ter »Curse of the Hidden Mirror« (2001, RockLine recenzija). Tako sta v lanskem decembru izšla še dva koncertna albuma. Eden med njima je »A Long Day’s Night«, ki je tako dočakal svoj ponatis.

Gre za uradno peti koncertni album skupine, ki je izšel prvič izšel leta 2002. Izhaja iz koncertnega skupine, potem ko so Blue Öyster Cult ob solsticiju, to je na najdaljši dan leta, 21. 6. 2002, nastopili na prizorišču teatra Navy Pier / Skyline Stage v Chicagu. Ko je skupina odigrala ta koncert in v času, ko je bil album izdan, je praznovala 35 let delovanja. Takrat je delovala v postavi še z originalnim članom Allenom Lanierjem, ki je leta 2007 skupino zaradi skrhanega zdravja zapustil, sredi avgusta 2013 pa preminil. Torej so bili takrat v postavi trije originalni člani: Buck Dharma, Eric Bloom in omenjeni Lanier. Ritem sekcijo sta zastopala »razbijaški« bobnar Bobby Rondinelli, ki si je mdr. služil v karieri kruh pri Rainbow, Riot in Black Sabbath, ter basist Danny Miranda, ki se je v skupino vrnil pred dvema letoma in z njo posnel aktualni album »The Symbol Remains« (2020). Taista postava, ki jo poslušamo na tem koncertnem posnetku, je v jesensko zimskem času leta 2003, odpirala koncertne večere na evropski turneji Uriah Heep. Bend je imel v tem času zunaj takrat aktualni album »Curse of the Hidden Mirror«, ki ga je tudi predstavljala na koncertih. Leta 2003 so se Blue Öyster Cult pojavili na zadnji turneji, ki je obsegala konkretno serijo nastopov. Kasneje so v Evropi nastopali le še na posamičnih festivalskih prizoriščih, zato je bilo privržencem z domicilom na tleh Republike Slovenije od tu dalje skupino silno težko ujeti na kakšnem nastopu.

Ponatis je tako po dobrih 18. letih dočakal zvočno osvežitev ter ponovni izid v treh formatih: DVD/CD, Blu-ray in dvojni vinil. Med vsemi tremi formati je Blu-ray edini, ki dejansko dostavlja prav vse posnetke skladb, ki so jih Blue Öyster Cult odigrali tistega večera. Teh je bilo na repertoarju 21. Po novem je na Blu-ray verzijo dodan tudi komad Joan Crawford. Dodan. Kot bonus posnetek, skupaj z Astronomy, ki ju DVD (še vedno) ne vsebuje. Astronomy je doslej vseboval le CD. Vinilni ponatis je dvojni, kar pomeni, da prinaša enak razpored skladb in dobrih 78 minut glasbe. Tako kot CD. Nobene spremembe torej. To velja tudi za DVD. Do potrošnikovega žepa so bili tovrstni manevri leta 2002 nekaj običajnega. Moral si kupiti DVD, CD in še kaj, saj je CD nosilec vseboval komade, ki jih DVD ni in obratno. Nadvse »prikupne« pa so bile tudi poteze, ko si tak namerno izpuščeni material, lahko kasneje kupil kot poseben album, kar se je zgodilo tudi v tem primeru, ko je leta 2004 izšlo deset »pogrešanih« komadov v obliki izida »Extended Versions: The Encore Collection«. To je postala preteklost, saj je med tem prodaja zvočnih nosilcev drastično upadla. S tem pa k sreči tudi smisel založb za zbijanje neslanih šal hlepenja po dobičku.

Skupina v repertoarju ni pretiravala s točkami takrat aktualnega albuma »Curse of the Hidden Mirror«, v izbor je dostavila dve krepki presenečenji Mistress of the Salmon Salt (Quicklime Girl) (»Tyranny And Mutation«, 1973) in pa Lips on the Hills (»Cultosaurus erectus«, 1980), ki jih ni ravno pogosto izvajala v karieri, čeprav je Lips on the Hills v zadnji dekadi znova postala pogostejša na koncertih skupine. Bend je izvedbeno ošiljen, kompakten, v izvrstni formi. Kot staro dobro vino. Že leta 2002. Tega ni treba posebej izpostavljati. Kot povedano – škoda da je vsa zadeva ostala tudi ob ponatisu »razrezana« in prirejena za izid na različnih formatih. Če bi pri Frontiers Music Srl. šli v to, da ta koncert ponovno izdajo v njegovi celoti – to je v polnem redosledju izvedenih 21 točk-, bi morala nova verzija tega koncertnega dokumenta postati najmanj trojni trojni, CD pa dvojni. Tega zelo verjetno nikoli ne bomo dočakali.

Kakorkoli obračaš, je tudi ta koncertni ponatis obveza v sleherni zbirki pravega Blue Öyster Cult privrženca. Četudi skupina ni vaša prva izbira na glasbenem jedilniku, je pa vsaj druga, ali tretja, bo tale koncertni dokument dostavil slaščico, boljšo od katerekoli »best of« kompilacije, ki v kombinaciji s stalnicami železnega repertoarja, kredibilno predstavi lik in delo te brezgrajne in brezčasne heavy metal in heavy rock utrdbe. Amen.

Avtor: Aleš Podbrežnik


Seznam skladb:
CD/2LP
1. Stairway To The Stars
2. Burnin’ For You
3. O.D.’d On Life Itself
4. Dance On Stilts
5. Buck’s Boogie
6. Mistress of the Salmon Salt (Quicklime Girl)
7. Harvest Moon
8. Astronomy
9.  Cities On Flame With Rock ‘N’ Roll
10. Perfect Water
11. Lips In The Hills
12. Godzilla
13. (Don’t Fear) The Reaper

Blu-ray/DVD:
1. Stairway to the Stars
2. Burnin’ for You
3. O.D.’d on Life Itself
4. E.T.I. (Extra Terrestrial Intelligence)
5. Dance on Stilts
6. Harvester of Eyes
7. Buck’s Boogie
8. Mistress of the Salmon Salt (Quicklime Girl)
9. Flaming Telepaths
10. Harvest Moon
11. Then Came the Last Days of May
12. Cities on Flame with Rock-and-Roll
13. ME 262
14. Perfect Water
15. Lips in the Hills
16. Godzilla
17. (Don’t Fear) The Reaper
18. Dominance and Submission
19. The Red and the Black
dodatka (samo Blu-ray):
1. Joan Crawford (doslej neizdana video izvedba)
2.  Astronomy (doslej neizdana video izvedba)

Zasedba:
Donald “Buck Dharma” Roeser – kitara, vokal
Eric Bloom – vokal, kitara, klaviature
Allen Lanier – klaviature, kitara
Danny Miranda – bas kitara, spremljevalni vokal
Bobby Rondinelli – bobni, tolkala


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki