Diamond Head predstavljajo video novo posnete verzije klasike “Am I Evil?”

foto: ALEŠ PODBREŽNIK 2017
0 77

Diamond Head, veliki veterani heavy metala in ena osrednjih figur New Wave Of British Heavy Metal ekspanzije s preloma sedemdesetih v osemdeseta, bodo izdali znova posneto verzijo svojega kultnega studijskega prvenca “Lightning To The Nations”, ki v letošnjem letu beleži svoj 40. rojstni dan.

“Lightning To The Nation” je album sedmih skladb, izdan leta 1980, za katerega se legendarnim Diamond Head, doma iz britanskega mesta Stourbridge, niti sanjalo ni, da bo kmalu postal močno navdihujoč za takrat rosne mladeniče po imenu Metallica. Ti so v svoj repertoar na koncertih pričeli pogosto uvrščati Diamond Head skladbi Am I Evil? in It’s Electric, ki izhajata z “Lightning To The Nation” albuma.

Diamond Head so 20. 9. 2020 že predstavili prvi video in single za novo verzijo skladbe “It’s Electric”. Sedaj je na razpolago še drugi video in single, in sicer za kultno klasiko “Am I Evil?”. Oba videa lahko predvajate spodaj.

“Am I Evil?” je skladba, ki jo je Metallica prvič priredila in posnela za B-stran singla “Creeping Death” (“Ride the Lightning”, 1984). Gre za priredbo, ki jo je skupina od nekdaj zelo rada izvajala tudi na svojih koncertnih nastopih. Šef skupine Diamond Head, Brian Tatler je 20. 9. 1986 prejel nepričakovani klic samega Larsa Ulricha, ki ga je povabil na koncert Metallice tega večera. Koncert je bil napovedan v dvorani Odeon v britanskem Birminghamu. Na turneji, na kateri je skupina predstavljala svoj takrat aktualni album “Master of Puppets”. Tatler se ni obotavljal. Skočil je na avtobus številka devet, pobral svojo koncertno prepustnico in se prikazal v zaodrju, kjer so se Metallica ravno ogrevali za nastop. Ulrich mu je predlagal, naj vskoči na oder ter skupaj z njimi odigra “Am I Evil?”, ki je bila načrtovana v obveznem dodatku.

Tatler se spominja: “Gledal sem kakšno uro koncerta, potem pa se odpravil v zaodrje, kjer je Jamesov tehnik poveznil name belo “Flyn’ V” Gibson kitaro. Odpravil sem se v smeri odra. Lars je prevzel mikrofon, da napove sledečo točko: ‘Odigrali vam bomo skladbo, ki jo je napisal tale možakar!’ Na odru sem bil vse do hitrega prehoda, kjer je Metallica nadaljevala koncert s svojo skladbo Damage, Inc, sam pa sem se ‘odstranil’ z odra. Bila je nepozabna izkušnja.”

Tatler nadaljuje: “Novo snemanje skladbe ‘Am I Evil?’, kot tudi celotnega albuma ‘Lightning To The Nations’ v letu 2020 je bila izjemna izkušnja. Hkrati je največja skladba Diamond Head kariere končno dobila tudi svoj video, pri čemer se moram za njegov prispevek zahvaliti Andyju Pilkingtonu iz Very Metal Art.”

Brian Tatler, kitarist, šef, glavni komponist in edini originalni član današnje postave Diamond Head je o skladbi “It’s Electric” dejal: “Nastala je 15. 6. 1978. Bila je naša 45. skladba, ki smo jo Diamond Head kdaj koli napisali. Pri tem je šlo za nekakšno našo verzijo AC/DC. Zasledil sem namreč, da skladajo AC/DC fraze tako, da so med akordi presledki. Zato sem si zamislil, da bi tudi sam napisal podobno skladbo, ki nosi tako oblikovane fraze. Tako je nastala “It’s Electric”. Bila je navdušujoče hitra ter tako hitro našla prostor v našem koncertnem repertoarju. Imeli smo čast odpreti koncert pred AC/DC v januarju 1980. Prav med izvedbo te skladbe sem se ozrl na svojo levo stran in opazil, da spremlja naš koncert tudi Bon Scott!”

“It’s Electric” je bila prva Diamond Head skladba, ki jo je z lastnimi ušesi na kompilaciji založbe MCA z naslovom “Brute Force” leta 1980 prestregel tudi Lars Ulrich. Ta je o prvi izkušnji poslušanja Diamond Head povedal sledeče: “Delovala je tako resnično, sveže, zgrabila je s svojo neposrednostjo in preproščino in bila je tako ‘jebeno’ posebna. Ko so pretekle tri minute in pol od prvega stika igle s ploščo, sem med poslušanjem “It’s Electric” postal zasvojen z Diamond Head.”

“Metallica je leta 1998 skladbo It’s Electric priredila za svojo kompilacijo “Garage Inc.,” nadaljuje Tatler in dodaja: “S Seanom (Sean Harris – nekdanji Diamond Head vokalist, op p.) sva napisala to skladbo v G duru, Metallica pa jo je priredila za igranje v F# duru, ker jo je tako lažje igrati. Od takrat dalje jo tudi sam tako igram.”

“Lightning To The Nations 2020” bo izšel 20. 11. 2020 pri založbi Silver Lining Music, in sicer kot CD digipak, dvojni vinil, v digitalnih formatih, kot tudi v posebnih “D2C” svežnjih.

Tatler je o odločitvi skupine, da album znova posname, dejal: “Menili smo, da bi bilo super – glede na ves tehnološki napredek, ki se je zgodil v zadnjih 40 letih -, če bi posneli album znova, in tako uporabili povsem novo tehnologijo snemanja. Album je bil pred 40 leti posnet in zmiksan v enem tednu, bili pa smo tudi zelo mladi. Šteli smo 19–20 let, zato album poka od mladostniške energije. Vendar pa takrat nismo posedovali takšne snemalne logistike in opreme, prav tako nismo imeli na razpolago toliko časa za snemanje, kot ga imamo sedaj, obenem pa smo v tej postavi znatno bolj tehnično podkovani, kar se obvladovanja instrumentov tiče. Želeli smo si posneti album z zamahom moči, ki jo lahko razvijemo danes. Ponovno snemanje tega albuma z energijo, ki jo imamo sedaj in s katero smo starim klasikam vcepili svežino in iskrivost, je za nas nepredstavljajo velik užitek,”

Album je bil ponovno posnet na različnih lokacijah v Franciji, kot tudi v domačih studiih članov skupne. V Raw Sound Studios sredi Londona sta Tatler in Andrew “Abbz” Abberley posnela vse kitare že v februarju in marcu. Potem ko je udarila koronavirus pandemija, se je vokalist Rasmus Bom Andersen sam ukvarjal z albumom med aprilom in junijem. V zgodnjem avgustu je šel material v studio Metropolis. Album je produciral Rasmus Bom Andersen.

Diamond Head so ob tej priložnosti poskrbeli tudi za integracijo štirih priredb, in sicer: No Remorse (Metallica), Immigrant Song (Led Zeppelin), Sinner (Judas Priest) in Rat Bat Blue (Deep Purple). Izmed naštetih je zlati priročna izbira skladbe No Remorse!

Tatler zaključuje: “Lightning To The Nations 2020 je nabit z idejami in frazami, obenem pa smo se ob tem tudi poglobljeno ukvarjali z detajli. Nemara album prav zato zveni tako dobro. Tudi o tem še vedno debatiramo.”

Seznam skladb na “Lightning To The Nations 2020” je sledeč:
1. Lightning To The Nations
2. The Prince
3. Sucking My Love
4. Am I Evil?
5. Sweet And Innocent
6. It’s Electric
7. Helpless
8. No Remorse
9. Immigrant Song
10. Sinner
11. Rat Bat Blue

Diamond Head so:
Brian Tatler – solo & ritem kitara
Rasmus Bom Andersen – vokal, orkestracije, dodatne kitare
Karl Wilcox – bobni
Andrew “Abbz” Abberley – ritem & solo kitara Dean Ashton – bas kitara, orgle

Na fotografiji: Kitarist in vodja skupine Brian Tatler med nastopom Diamond Head 15. 7. 2017 v sklopu nemškega festivala Bang Your Head!!! (RockLine fotoarhiv 2006-2020, vse pravice pridržane). Celotno RockLine recenzijo tega festivalskega dne lahko preberete TUKAJ.


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki