Fosilni serpulidni mnogoščetinec poimenovan po Alice Cooperju!

foto: Bilten Danske geološke zveze (fosil) / Alice Cooper (Aleš Podbrežnik, RockLine, 2010)
0 91

Danski znanstveniki so pred časom odkrili novo fosilno najdbo iz geološkega obdobja Jure, ki so jo poimenovali po shock rock ikoni Alice Cooperju.

Gre za vrsto morskega organizma, točneje serpulidnega mnogoščetinca, ki so mu nadeli ime ‘Serpula alicecooperi‘. 190 milijonov let star morski fosil je odkrila danska amaterska geologinja Mette Hoftstedt.

Serpulidni mnogoščetinci so specifični po tem, da živijo v karbonificiranem tulcu, pritrjenem na morsko dno, iz vrha tega tulca, pa moli pahljača tentaklov s katerimi filtrirajo morsko vodo. Kadar preži nevarnost se s pahljačo tentaklov potuhnejo v tulec.

Hofstedtova je našla fosil v skladih peščenjaka na danskem otoku Bornholm, najdbo pa so detajlno proučili raziskovalci: Arden Basforth (Narodni muzej Danske), Tomas Koči (Narodni muzej iz Prage) ter Jesper Milàn in Sten Lennart Jakobsen (Geološka fakulteta na Danskem).

Serpulidni črvi so se razmahnili prav v obdobju iz katerega izvira fosilna najdba in predstavljali abundantni element takratnih morskih ekosistemov. Njihove bližnje sorodnike najdemo še danes. Tudi v jadranskem morju.

Študijo vezano na novo fosilno najdbo lahko v celoti preverite na uradni spletni strani danske geološke zveze.

Cooper ni edini rockovski zvezdnik, ki ga je v preteklosti doletela takšna čast. Mednje sodijo: Tony Iommi (Black Sabbath), Lemmy (Motörhead), Alex Webster (Cannibal Corpse), King Diamond, Ian Paice (Deep Purple), Tomas Haake (Meshuggah) ter izvajalci, kot mdr. Gojira in Rotting Christ.

Na fotografiji: Alice Cooper med nastopom 12. 8. 2010 na prizorišču Area Festeggiamenti v italijanskem kraju Majano, blizu Vidma (Udine) – RockLine fotoarhiv 2006-2024, vse pravice pridržane. Celotno RockLine recenzijo tega koncerta lahko preberete TUKAJ.


fotografija fosila izvira iz biltena Danske geološke zveze / fotografija: Alice Cooper – Aleš Podbrežnik (RockLine, 2010)
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki