Walter Trout: Broken

Provogue Records/Mascot Label Group 2024
0 99

Založba: Provogue Records/Mascot Label Group
Datum izida: 1. 3. 2024
Produkcija: Eric Corne
Dolžina albuma: 57.54 min
Zvrst: Blues Rock
Ocena: 8.5/10


Walter Trout je s serijo albumov, pri čemer je najnovejši “Broken” – pripnite se s pasovi, že njegov enaintrideseti, vrsta težko ulovljive ikone blues rocka. V zadnjih letih doživlja stasiti bluesovski kantavtor pravi renesančni razcvet, saj izdaja studijski album, za studijskim albumom v časovnih intervalih, ki so krajši od dveh let, pri tem pa ne izkazuje nikakršne idejne skrhanosti! Še naprej jezdi visoko na orjaškem valu kreativnega navdiha.

In najnovejši album “Broken” ni v tem nič drugačen! Je nova blues rockovska poslastica stesana po edinstveni recepturi tega slikovitega glasbenega umetnika. Walter Trout se je za navdih pri pisanju besedil na novem albumu obrnil h kronologiji aktualnih dogodkov atrofije oziroma razkroja zdravih norm, postave in morale, ki bi naj opredeljevali bistvo vsake civilizirane družbe. Sloviti ‘bluesman’ pravi v zvezi z albumom, ki izraža na eni strani jezo, na drugi pa pomirjanje, sledeče: “Vedno sem skušal pisati pozitivne skladbe, vendar pa novi album ni ravno tak. Navkljub vsemu kar se dogaja, pa se vselej oklenem upanja. Mislim, da sem prav zato napisal ta album.”

Album je torej nova avantura izrazito osebno izpovedne narave, pri čemer Walter tokrat ne skopari z momenti gneva in jeze, kar izražajo zlasti presenetljivo rockovsko bolščavi momenti albuma, kot je I Had Enough z Twisted Sister zvezdnikom Dee Sniderjem v vokalnem duetu. Po plazu adrenalinske naglice v I Had Enough, umiri Walter album z briljantno instrumentalno točko Love Of My Life, ki ji sledi čutna in melanholična Breathe. Sledi še en presenetljivo navit moment albuma s čvrsto bičajoča Heaven Or Hell, ritmično podložena s kravjim zvoncem, ki ga v nadaljevanju nasledita mirna I Wanna Stay in sklepna Falls Apart. Prav Falls Apart velja za še en izstopajoč trenutek albuma, ki prinaša najvišji izplen muzikalnosti, z vrhunskim refrenskim napevom, pretkano opremljenim z večdelnimi vokalnimi harmonijami. Album izrazito valovi v dinamiki in vibrantnih vzdušjih. Je izrazito organski, topel in učinkuje ‘koncertno’, pri čemer ohranja Trout status pretanjenega velemojstra slikovitih kitarskih vragolij, ki so od njega preprosto zahtevana.

Album odpira ena najmočnejših točk albuma – to je naslovna skladba Broken. Gre za ‘čokato’ bluesovsko balado, ki zgrabi s prve. V vokalnemu duetu se pridruži Walterju pevka Beth Hart s svojo prepoznavno vokalno konturo, kar dodaja skladbi svojevrstni naboj. Trout je tu želel poudariti sporočilno vrednost skladbe in jo kontrastirati z ženskim vokalom, kar vžiga v polnem iztržku. Je pa Beth s svojim značilnim vokalnim dosjejem vseskozi v dominantni preži, kar nujno ne navdušuje. Jasno je, da Walter Trout ne potrebuje vokalnih duetov. Njegova vokalna drža zadošča. Puriste zna prekrivanje njegovega v duetu celo zmotiti. Podobno spoznanje ponudi tudi kombiniranje njegovega vokala z Dee Sniderjevim v I Had Enough. A je očitno imel Trout tu željo, da pridobi na album gosta s posebej agresivno raskavim pristopom, kar pri Sniderju definitivno ne gre pogrešati. Skladba Bleed je boogie moment novega albuma, kakršnih se je Trout, ne glede na to, da je igral nekoč mdr. s Canned Heat, pa z John Lee Hookerjem, na svojih albumih večinoma ogibal. Skladbo zasoli z vložki improvizacije na orglicah še tretji gost albuma Will Wilde.

“Broken” je album izjemne atmosferične dinamike razvoja dogodkov. Nenehno zaposluje poslušalca, mu ne pusti dihati. V vseh ozirih njegovega ekspresionističnega dotika. Dotika se intenzivno še tako oddaljenih kotičkov njegove duše. Globje skorajda ne gre. Enkrat več. Walter Trout, ki bo 6. 3. 2024 dopolnil 73. let, ostaja velemojster svoje glasbene obrti. Sebi lastne, edinstvene biti prodorne artistične drže. Bolj je krhka, zlomljena, bolj intenzivno prijemlje. Z “Broken” ostaja Walter Trout med največjimi še aktivnimi velikani ‘white bluesa’, ki še lomastijo po površju tega planeta. In še zdaleč ni rekel zadnje besede. Kreativnega goriva je ostalo v rezervoarju še mnogo. In to je zelo, zelo dobro!

Avtor: Aleš Podbrežnik


Seznam skladb:
1. Broken (feat. Beth Hart)
2. Turn And Walk Away
3. Courage In The Dark
4. Bleed (feat. Will Wilde)
5. Talkin’ To Myself
6. No Magic (in the street)
7. I’ve Had Enough (feat. Dee Snider)
8. Love Of My Life
9. Breathe
10. Heaven Or Hell
11. I Wanna Stay
12. Falls Apart

Zasedba:
Walter Trout – vokal (1-7, 9-12), kitara, električni sitar (4), orglice (2, 6)

Skip Edwards – Hammond orgle (1, 2, 5, 12), Wurlizer klavir (8, 11)
Thomas Ross Johanssen – Wurlizer klavir (1, 2, 3, 5, 10), Rhodes električni klavir (8), Hammond orgle (3, 4, 6, 7, 8, 10, 11), Omnichord (10, 12), orkestralni zvonci (9), kravji zvonec (10), spremljevalni vokal (10)
Teddy Andreadis – Hammond orgle (3), Wurlizer klavir (3, 6)
Richard T Bear – Hammond orgle (9)
Jon Trout – kitara (10)
Jamie Hunting – bas kitara
Michael Leasure – bobni
Stevie Blacks – godalni aranžmaji in godala (8)
Vera Armbruster – vzvodna harfa (8)
Biscuit Brændgård – vokalni aranžmaji (12) & spremljevalni vokal (12)
Eric Corne – klaviature (1), shaker (7), akustična kitara (9), spremljevalni vokal (2, 5, 9, 10, 11, 12)
Wally Bass – spremljevalni vokal (10)

Posebni gostje:
Beth Heart – vokal (1)
Dee Snider – vokal (7)
Will Wilde – orglice (4)


Walter Trout – “Broken” (Provogue Records/Mascot Label Group, 2024)
Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki