Gotthard predstavljajo “Steve Lee – The Eyes Of A Tiger: In Memory Of Our Unforgotten Friend!”

0 147

“Zame je bilo vedno pomembno le ustvarjanje glasbe in pisanje pesmi, ne pa tudi postati slaven.” (Steve Lee, 2010)

Kako izkažeš čast legendi? Nekomu, ki je  ob svojih skladbah postal nesmrten s svojim glasom in značajem in je po desetih letih od tragičnega dogodka v srcih prijateljev, kolegov in privržencev še kako živ? Kaj lahko poveš o pevcu, ki je eden najboljših svoje branže in ki ni nikdar izgubil stika z realnostjo?

Ob deseti obletnici smrti Stevea Leeja, originalnega in ustanovnega člana švicarskih hard rock velikanov Gotthard, so se mu njegovi tovariši poklonili z albumom “Eye of the Tiger” in dvema neizdanima skladbama. To sta različni verziji Gotthard predelave Survivor izvirnika za veliki hit Eye of the Tiger in pa Tarot Woman. K temu pa so Gotthard dodali še 11 svojih klasik, izvedenih v “slečeni” režiji in ki jih je v svoji Gotthard karieri v studiu in na odru s skupino prepeval Steve Lee. Tudi za te verzije, ki so jih Gotthard izkopali iz arhivov in osvežili, je vokal prispeval Steve Lee. Aktualni vokalist skupine Gotthard Nic Maeder je prispeval spremljevalne vokale.

Spodaj lahko prisluhnete akustični verziji Gotthard predelave hita Eye of the Tiger in slečeni verziji Gotthard balade Heaven. Obe seveda s Steveom na vodilnem vokalu.

Steve Lee se je rodil 5. 8. 1963 v švicarskem mestu Horgen, kasneje pa se je z družino preselil v kanton Ticino. Pri dvanajstih letih je že igral na svoj prvi set bobnov in že takrat je vedel, da bo njegovo življenje tako ali drugače močno povezano z glasbo. Ko je Leeja prvič v življenju srečal vodja skupine Gotthard in njen kitarist Leo Leoni, se mu je utrnilo sledeče: “Ko sem prvič v življenju srečal Stevea Leeja, je ta sedel za bobni in pel “Child in Time”, Deep Purple klasiko.”

Kitarist nadaljuje: “Bil sem impresioniran nad tem, kako je odpel to skladbo, in takoj sem vedel: ‘To je glas, ki lahko osvoji svet’. Vsi so si želeli pevca, kot je bil Steve Lee. Njegovi muzikalnost, strastnost in integriteta so bili sposobni spremeniti celotno podobo skladbe. To je vedno osupnilo ostale člane skupine, naše producente, kot tudi občinstvo. Uspevalo mu je s peresno lahkoto, ni se mu bilo treba naprezati, da bi postal odrski vodja. To mu je bilo položeno v zibelko. Primerilo se je, da je bil Steve nekega dne prisiljen stopiti pred 8.000 glavo množico in prevzeti mikrofon, saj je takratni pevec njegove skupine brez posebnega naznanila nenadoma zapustil skupino. Tudi naslednjih 18 let z Gotthard, vključno z vzponom skupine, ki je dosegla status najbolj uspešne švicarske rock zasedbe vseh časov, in s štirinajstimi albumi, ki so na domačih lestvicah zasedli prva mesta, ter z globalnimi turnejami z Deep Purple, Bon Jovi in AC/DC, Steve nikdar ni bil povsem prepričan o dejanskem dometu svojih izjemnih vokalnih zmožnosti in vrlin.”

Leo Leoni dodaja: “Verjel je v svoj talent dovolj, obenem pa je vseskozi gojil skepso. Vedno sem ga vzpodbujal, naj spravi iz sebe najbolje, kar zmore. Imel je čudovit dar.” Ostalo je del glasbene zgodovine.

5. 10. 2010 se je kariera skupine Gotthard obrnila na glavo. Steve Lee je umrl v prometni nesreči, ob tej tragediji pa je zastal dih celemu svetu in ne le rockerski javnosti domače Švice. Za Gotthard je bilo, kot bi bil konec njihove glasbene poti, a kljub temu je skupina obstala. Vez iskrene ljubezni do glasbe, ki je od nekdaj vladala med Leejem in ostalimi člani skupine, kot tudi srečna roka pri iskanju človeka, ki bo stopil na njegovo mesto (to je pripadlo Nicu Maederju), sta Gotthard ohranili.

Gotthard so povedali: “Že dlje časa smo načrtovali spominski koncert, pa je Covid-19 spremenil vse. Zato smo prišli na idejo, da pripravimo album, posvečen Stevu, ki je namenjen našim oboževalcem, kot tudi nam, saj gre za neke vrste spomin na edinstvenega in nepozabnega pevca. Na tak način prižigamo svetilnik z naznanilom, da je Steve še vedno del naše skupine, in tako bo ostalo za vedno!”

Basist Marc Lynn dodaja: “Nikdar si nisem mislil, da bo še kdaj mogoče narediti  kakšen album z njegovim unikatnim vokalom. Ta izkušnja je bila zame zares zelo čustvena.” Kitarist Freddy Scherer nadaljuje: “Zadnja skupna snemanja s Stevom v studiu oživljajo kup spominov na naše koncerte, kot tudi na to, kako odličen pevec je bil.”

Z albumom “Steve Lee – The Eyes Of A Tiger: In Memory Of Our Unforgotten Friend!” Gotthard torej odhajajo na popotovanje skozi čas, nabito s spomini in emocijami, s seboj pa vabijo vsakogar, ki se ga je Steve Lee tako ali drugače dotaknil s svojim nepozabnim petjem.

Kompilacija “Steve Lee – The Eyes Of A Tiger: In Memory Of Our Unforgotten Friend!” izide 2. 10. 2020 pri založbi Nuclear Blast Records.

Pevčevo potovanje, ki torej še vedno (vz)traja na odrih sveta in ki se ni sklenilo na “avtocesti v pekel” v Nevadi pred desetimi leti, ker kot pravi Nic Maeder: “Steve je ljubljen – resnično ljubljen. S strani množic.”

Album lahko že prednaročite.

Seznam skladb na albumu: “Steve Lee – The Eyes Of A Tiger: In Memory Of Our Unforgotten Friend!”
1. One Life One Soul
2. Let It Be
3. In The Name
4. Lonely People
5. Heaven
6. Need To Believe
7. Lift U Up
8. Hush
9. First Time In A Long Time
10. Tarot Woman
11. And Then Goodbye
12. The Train
13. Eye Of The Tiger
14 Eye of Tiger (električna verzija, dodatna skladba)

Na fotografiji: Steve Lee med nastopom Gotthard 24. 10. 2009, v italijanskem kraju San Vittore pri Ceseni (RockLine fotoarhiv 2006-2020, vse pravice pridržane). Celotno RockLine recenzijo tega koncerta lahko preberete TUKAJ!


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki