Mephistophelian: Anotos

0 325

Založba: Samozaložba
Produkcija: Mephistophelian, Miguel Tereso
Datum izida: 4. 9. 2020
Dolžina albuma: 35:22

Zdi se prav neverjetno, da so se naposled vrnili eni izmed največjih upov slovenskega death metala. Mephistophelian so več kot pet let nazaj delovali ena bolj obetavnih zasedb, ki je imela potencial, da pokaže, kako se lahko slovenske skupine z lahkoto kosajo s svetovnimi death metal imeni. A naenkrat je vse utihnilo. Skupina je sicer dala vedeti, da je album v procesu snemanja, a do letos je bil album zgolj uganka.

Skupina je letos končno razkrila vse podrobnosti, med njimi tudi ime bobnarja. Bobne je namreč posnel izkušeni Romain Goulon, ki se je poprej izkazal v brutalnih zasedbah, kot so Benighted, Disavowed in Necrophagist. Precej pomembna zadeva tu je tudi, da je skupina našla ustreznega studijskega tehnika in studio, kjer je bila opravljena postprodukcija. V brutalnih death metal zasedbah se namreč hitro glasbila zgubijo in vse skupaj zveni kot nesmiseln šunder brez repa in glave. Portugalski producent Miguel Tereso pa je v studiu Demigod Recordings opravil odlično delo in prispeval k sami končni podobi zvok, kakršnega si Mephistophelian tudi zaslužijo.

Prvenec oz. edinec Mephistophelian se odvije v približno 35 minutah. Že s prvo skladbo Abysmal Discorded Endeavour da skupina vedeti, da tu ne bo kompromisov. Skupina prisega na hitrost, tako da oboževalci brutalnega death metala bodo tu vsekakor navdušeni. Z vsako skladbo se pokaže bolj jasna slika celotnega izdelka. Čeprav je v ospredju hitrost in brutalnost, skupina ni pozabila na udarne, bolj počasne dele, ki se jih lahko opredeli tudi kot breakdowne. Prav tako jim tehničnost ni tuja. Dober primer tega je skladba The Purge, ki se lahko pohvali z izredno dinamiko, dodelanostjo in prebrisano strukturo.

V žanru, ki ga Mephistophelian igrajo, je težko ustvariti izdelek, ki bi bil dovolj raznolik ter obenem ohranil rdečo nit brutalnosti. Pri Mephistophelian celo ni tistega občutka daljšanja skladb, kar je danes kar pogosta praksa. Čeprav je v osredju brutalnost, je izdelek precej pester in raznolik. Recimo malo daljša skladba Omnipotent preseneti s počasnejšim predelom brez, da bi si zgubila intenzivnost. Vsekakor je tu šlo za premišljen pristop pri pisanju skladb.

Zaznati je vplive mnogih skupin, predvsem pa se zazna, da se skupina zaveda starejših in modernih zadev. Lahko bi rekli, da skupina uporablja zanimivo kombinacijo obojega. Težko je izpostaviti favorite, z vsako skladbo je doza brutalnosti suverena. Se pa najdejo skladbe s kakšnimi vmesnimi predeli, ki naredijo celoto toliko bolj zanimivo, mogoče celo izstopajočo. Vsekakor je smiselno izpostaviti zaključno skladbo Violation Of The Mind, pri kateri se brutalnost zaključi z bolj turobnim melodičnim outrom, s čimer se krog tudi sklene.

Kar je v bistvu fascinantno, da celota funkcionira. Ne zdi, da bi bil kakšen inštrument v ozadju. Zvočna slika je polna. Težko je tudi izpostaviti, kaj bolje izstopa. Kitare ves čas strežejo s hitrimi in brutalnimi riffi, bas linije vse skupaj lepo dopolnjujejo, pri bobnu pa je v ospredju blast beat, ki kar ne popušča. Nedvomno gre pohvaliti tudi vokal, ki je dovolj globok in lepo sovpada z nizko uglašenimi kitarami, obenem pa je razumljiv.

Album bo vsekakor pisan na kožo oboževalcem brutalnih death metal zasedb, kot so Suffocation, Disavowed, Aborted, Dying Fetus idr. Anotos je izdelek, ki smiselno združuje elemente stare in nove death metal šole. Lahko se pohvali z intenzivnostjo, brezkompromisnostjo in dinamiko. Najbolj žalostno od vsega je, da je album edini izdelek skupine. Vsekakor pa se lahko potrdi, da gre za vrhunski dosežek slovenske metal scene, tako da se tu upa, da mogoče fante zopet zagrabi ustvarit kaj novega ali se vrniti na odre.

9/10

Seznam skladb:

  1. Abysmal Discorded Endeavour
  2. A Void Reminiscence
  3. The Purge
  4. Primal Un-Godliness
  5. Omnipotent
  6. Flesh Canvas
  7. Without Contingent Of Prosperity
  8. Shroudslice
  9. F.E.AR.
  10. Violation Of The Mind

Zasedba:
ROMAIN GOULON – bobni
KRISTJAN BAJUK – kitara
DENI PETRAŠ – vokal
RENATO JUREJEVČIČ – kitara
DALIBOR VLADIČ – bas

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki