Simple Minds z revizijo največjih hitov osvojili tudi Puljsko Areno (2024)

foto: ALEŠ PODBREŽNIK 2024
0 1,074

Simple Minds (predskupina: Grad)
Datum: sreda, 3. 7. 2024
Lokacija: Pulj (Pula) / Arena / Hrvaška


Simple Minds ne potrebujejo posebej dolgega uvoda. So new wave in art rock legende, ki jih krasi velika komercialna uspešnost. Glede na pomen imena skupine njihova glasba (skozi vsa leta delovanja in številne albume, ki so jih Simple Minds izdali) v svoji elementarnosti ni dosegla bistvene spremembe. Ostaja lahkotna, preprosta, hipoma grabežljiva. Četudi izraža serija zadnjih studijskih albumov jasno zaznaven artističen preskok s katerim je pravzaprav že lep čas malodane zabrisana vsakršna sled za skromnimi začetnimi koraki s katerimi so Simple Minds shodili leta 1977 v škotskem Glasgowu.

Vse od konca sedemdesetih pa do današnjih dni, nosijo Simple Minds reputacijo ene najbolj poznanih škotskih skupin, ki je v karieri prodala preko 60. milijonov plošč ter izdala serijo singlov, ki so zasedali prva mesta glasbenih lestvic na obeh straneh Atlantskega oceana. Samo v Veliki Britaniji, so vknjižili kar pet albumov na prvih mestih tamkajšnjih glasbenih lestvic: “Sparkle In The Rain” (1984), “Once Upon A Time” (1985), “Street Fighting Years” (1989), koncertni album “Live In The City Of Light” (1987) in kompilacijo “Glittering Prize 81/92” (1992).

Tudi v zadnjem desetletju potrjujejo svoj vpliv, obenem pa so njihovi koncertni nastopi pokazali, da ohranjajo status glasbene sile, ki polni prizorišča z več deset tisoč obiskovalci. Prebogat in obsežen katalog hitov, ki jih Simple Minds izvajajo na koncertih vključujejo neminljive klasike, kot mdr.: Don’t You (Forget About Me), Alive & Kicking, Belfast Child, Promised You A Miracle, Glittering Prize, Waterfront, Sanctify Yourself, Someone Somewhere in Summertime, kot tudi mnoge druge iz svoje več kot 40. letne kariere.

Minili sta okrogli dve leti od zagrebškega obiska skupine! Takrat je bilo prizorišče ŠRC Šalata v celoti razprodano (sprejme cca 5.000 ljudi). V jeseni 2022 so izdali novi album “Direction Of The Heart” (RockLine recenzija), v letošnjem poletju pa so odrinili na novo turnejo. “Global Tour” jih v tem poletnem delu leta 2024 vodi pretežno po Mediteranu z obiski v Italiji, na Hrvaškem, Španiji, na Portugalskem in Franciji. Puljski Amfiteater je tako rekoč idealno prizorišče za koncertne nastope. Sam ambient dodaja tisto unikatno piko na ‘i’, ko veš da boš deležen pravzaprav popolnega koncertnega užitka! Če si za povrhu še goreč privrženec izvajalca, ki si se ga namenil obiskati prav v tej rimski Areni, potem ti ne more uiti prav nič.

Ob pol devetih zvečer so krenili na oder Grad. Legende ‘Riječkog novog vala’. Človek, ki jih posluša ‘na palec’ bi jih umestil tja nekam med generacijske vrstnike Laufer in Ogledala. Bend katerega danes zastopajo trije originalni člani, ti so vokalist Dean Škaljac ter kitarista Igor Stevanović in Orijen Modrušan, ni skrival vedrega, tako rekoč odličnega počutja. Kaj ne bi? Odlično izpolnjeno prizorišče. Ne spremlja tvojega koncerta vsak dan par 1000 ljudi. No, ti so medtem še vedno trumoma vstopali na prizorišče. Bend je zelo zverziran in izkušen. Uigranost in kompaktnost ne presenečata. V dobre pol ure so Grad izvedli bistvene točke svoje kariere, ki ni mnogo krajša od kariere Simple Minds. Mdr. smo slišali točke: Eni, Kreni, Nebo, Kako da zaboravim (Simple Minds pravijo medtem: “Nemoj da zaboraviš (na mene)!”), Ima li nešto, Vodi me. Ko se človek zasuče v osemdeseta in zgodnja leta delovanja skupine Grad, zazna vplive tistih časov. Časov, ko se je porodil ‘new wave’. To je jasno. No, in tu se najdejo tudi vzporednice s Simple Minds, zato si je treba priznati, da je bil izbor Grad za predskupino Simple Minds kar modra poteza, ki je po drugi plati skupina sama ne bo pozabila do konca svojih dni.

Ob pol desetih zvečer pa je bilo vse nared za zvezde večera. Jedro skupine Simple Minds tvorita v letu 2024 ustanovna in originalna člana, to sta lahko rečemo ikonski vokalist James Kerr ter kitarist, občasni klaviaturist Charlie Burchill. Na odru zavzemajo Simple Minds sicer podobo septeta, kar v zadnjih letih uradno tudi so. Obema glavnima akterjema se tako priključujejo še: basist Ged Grimes (s Simple Minds od leta 2010 dalje), silno atraktivna in živahna bobnarka Cherisse Osei, odlična dodatna spremljevalna vokalistka Sarah Brown, dodatni kitarist Gordy Goudie in nazadnje priključeni klaviaturist norveškega porekla Erik Ljungrenn – izjemni, žanrsko prožni in prilagodljivi studijski glasbenik, ki ga poznajo vsi! No, vsaj na Norveškem. Od A-HA, do Satyricon. V ekipi je pred kratkim zamenjal predhodnico Berenice Scott.

Tokrat so Simple Minds priredili skoraj pol krajši koncert, kot pred dvema letoma v Zagrebu, ko so igrali s pavzo vred v dveh delih in z obveznim dodatkom skoraj tri ure. V repertoarju so ohranili skladbe izpred setliste preteklih dveh let ter odigrali z dodatkom vred eno uro in slabih tričetrt ure dolg koncert. A se ne gre pridušati. Edinstveno prizorišče, ki ga je skupina okusila prvikrat v karieri, publika pa Simple Minds v njej prav tako, je z bravurozno uravnanim zvokom, uigranostjo in vrhunsko eksekucijo, dostavil svoje. Glasbeni unikum po katerem slovijo. V njem so Simple Minds nizali hit za hitom in izvabljali iz sebe (ter ponorele publike) najboljše.

Material se je osredotočal na središčne albume Simple Minds kariere: “New Gold Dream (81-82-83-84)” (1982), “Sparkle In The Rain” (1984), “Once Upon A Time” (1985) in “Street Fighting Years” (1989) ter dodali še dva komada iz albuma “Real Life” (1991). Prvorstno presenečenje izbora je predstavljala skladba Big Slip iz albuma “New Gold Dream (81-82-83-84)”, ki je skupina od konca osemdesetih sploh ni več uvrščala v svoj koncertni repertoar.

Jim Kerr se odlično drži. Vokalno in po stasu. Ob kitarski edinstvenosti Charlieja Burchilla, je Kerr ena izmed dveh glavnih zaščitnih znamk stasa in glasa skupine. Odrsko ostaja izjemno agilen. Nalezljiv. Poln magnetizma. Poln znamenitih plesnih obratov, z nenehnim spodbujanjem publiki in pozdravi. Čez nekaj dni bo napolnil okroglih 65. let. Nastanjen vrsto let na Siciliji, italijanski državljan in lastnik hotela v mestu Taormina, v katerem so njegovi gostje med koncertom v Pulju lahko ustvarjali selfie-je skozi hotelska okna z razgledom na bruhajočo Etno. Krepostni vokalist ne kaže nikakršne skrhanosti. To je brez dlake na jeziku mogoče reči tudi za njegovega nekaj mesecev mlajšega Simple Minds kompanjona in sovrstnika Burchilla, ki je znova imponiral s svojo kitarsko pretanjenostjo, pri čemer se je med Mandela Day oklenil rdeče Fender Stratocaster, kjer je položil fascinantni solo z naprstnikom. Burchill se seveda oklepa zvesto svojega belega Gretschevega Falcona in serije Gibson Les Paul kitar z vgrajenim tremolom. Znameniti zvok, kjer se Burchill spretno opira na efekta ‘chorus’ in ‘delay’, ostaja v vsem hipnotično privlačen in omamen. Preostali gradniki zvoka in odrske pojavnosti funkcionirajo ulito prilegajoče in polno ubrano. Sarah Brown, izjemna vokalistka, je tokrat dobila več pozornosti. Večkrat se je pomaknila povsem v ospredje, za duete s Kerrom, medtem ko je v prvi točki obveznega dodatka, to je Book of Brilliant Things (“Sparkle In The Rain”, 1984), Kerr prepustil vokal v celoti Brownovi.

Z vrhunsko atmosfero nabit koncert, začenši z eno najboljših izbir kar se odpiranja Simple Minds koncertov tiče – to je udarna in obenem huronsko pompozna Waterfront, ki te hipoma spravi v zibanje, preko serije najvidnejših trenutkov osemdesetih med katerimi je precej kmalu na sporedu izstopala Sanctify Yourself, pa vse tja do vrhunskega drugega (instrumentalnega) dela klasike Belfast Child in seveda velikega finala, ki je prišel odločno prehitro z nalezljivo Someone Somewhere in Summertime ter za njo hitom hitov, to je globalno ponarodelim zimzelenom Don’t You (Forget About Me).

Po prvi točki dodatka, je v nadaljevanju vnetljiva See The Lights pripravila pravšnjo vzletno pisto v finalni krešendo našega tokratnega druženja s Simple Minds. Manjkala je seveda Alive & Kicking, ki jo Simple Minds vselej namerno podaljšajo. Tudi tokrat je bilo tako. Prizorišče na pecljih prstov in konicah kvišku dvignjenih rok blizu 10.000 glave množice, ki je s Kerrom odmerjalo vsak njegov odrski gib in korak ter s skupino bučno spremljalo refren skladbe! Bučno finale do samega teatralnega vrhunca koncerta! Novo nepozabno izkustvo s Simple Minds. Oba glavna akterja septeta delujeta še vedno mladostno in energično, zato obiskovalec nikakor ne dobi občutka da so se Simple Minds postarali, četudi bodo čez tri leta napolnili 50. obletnico delovanja. Zorijo pa naprej. Naj tako tudi ostane.

besedilo: Edita Klemen & Aleš Podbrežnik
fotografije: Aleš Podbrežnik & Edita Klemen (fotografije št. 1., 2., 3. in 66.)

Simple Minds – setlista:
1. Waterfront
2. Once Upon a Time
3. Mandela Day
4. Hunter and the Hunted
5. Big Sleep
6. Sanctify Yourself
7. Let There Be Love
8. Come a Long Way
9. Glittering Prize
10. Promised You a Miracle
11. New Gold Dream (81-82-83-84)
12. Belfast Child
13. Someone Somewhere in Summertime
14. Don’t You (Forget About Me)
—dodatek—
15. Book of Brilliant Things (Sarah Brown na vokalu)
16. See the Lights
17. Alive and Kicking

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki