Simple Minds: Direction Of The Heart

0 219

Založba: BMG
Datum izida: 21. 10. 2022
Produkcija: Simple Minds, Andy Wright & Gavin Goldberg
Dolžina albuma: 38.10 min
Zvrst: Art Rock / Pop / New Wave
Ocena: 9.0/10


Kako ustvariti odličen elektro rock in pop album v čudnih časih, ko ne smeš pravzaprav nikamor? Ali huje. Početi nič? Vprašajte Glasgowčane Simple Minds – eno najdlje delujočih new wave/synth art pop zasedb iz britanskega otočja. Tu je namreč novi album. Skupno njihov osemnajsti. »Direction Of The Heart«. V času ko se je svet ustavil, sta se danes edina originalna člana skupine – to sta Charlie Burchil in Jim Kerr, nahajala na svojih domovih. Ne v Glasgowu. Oba živita že vrsto let na Siciliji. Ker so pravila ‘nedavnega p(l)andemičnega teatra’ narekovala maksimalno adaptiranje na ‘skromno solitarnost osame’, je tako postal skupno osemnajsti studijski album tisti karierni album skupine, ki je bil posnet z najmanjšo ekipo sodelujočih glasbenikov.

Vendar to ni ošibilo pogojev za doseganje visoke kakovosti novega izdelka. “Direction Of The Heart” je namreč še en izjemno lep dosežek, ki sodi po kakovosti kar ob bok zimzelenim klasičnim albumom skupine osemdesetih. Dosežek, ki kipi od sedaj že strogo prepoznavne produkcije, nalezljive muzikalnosti in zapeljive ritmike. Podoba skupine je evoluirala v doseganje imenitnega artističnega zorenja, ki se ne ustavlja niti na novem albumu. Elektronika in rock si znova v siju brezbrižja in visoko kontemplativne spravljivosti podajata roki. Od prve do zadnje sekunde izdelka. Album zgrabi v hipu z otvoritveno The Vision Thing, sicer prvim singlom albuma, ki ga je skupina izdala že sredi letošnjega junija, drugi First You Jump, pa z vrhunsko kitarsko linijo nad uvodno frazo, posrka k sebi poslušalca še z večjo razpoloženjsko intenziteto. Pompoznost in bombastika sta pri Simple Minds že davno tega dobili svoje državljanstvo. Da. »Direction of the Heart« je nadaljevanje zgodbe s predhodnika »Walk Between Worlds« (2018) ter seveda »Big Music« (2014). Prinaša devet skladb. Osem avtorskih del in eno priredbo. Osem pretanjeno izpiljenih in aranžersko dovršenih skladb ter spretno prearanžirano priredbo, za katero lahko v hipu zmotno misliš, da gre še za deveto avtorsko delo skupine na novem albumu.

Soavtorja vseh del albuma sta Burchill in Kerr, le pri singlih, First You Jump in Solstice Kiss, je pri soavtorstvu z legendarnima glasbenikoma sodeloval tudi basist Ged Grimes. Burchill se je moral pri snemanju novega albuma zanesti nase tokrat bolj, kot kdaj koli prej v karieri. Poleg kitare s tipsko oblikovano zvočno konturo in stilom, kar daje, ob edinstveni vokalni karizmi Jima Kerra, eno temeljnih etiket glasbene posebnosti skupine, je Burchill tokrat na novi album, ob igranju kitare, prispeval glavnino bas kitarskih linij, klaviatur ter bobnarskega programiranja. Obe dekleti to je bobnarka Cherrise Osei in spremljevalna pevka Sarah Brown sta svoje vložke posneli v Londonu, medtem ko so Simple Minds za snemanje tokrat izbrali priročnejši hamburški studio Chameleon, s čimer so se izognili izdatnemu Johnsonovemu kompliciranju v časih ‘Covid-19 teatra’.

Seveda je skupina tudi na tem albumu potegnila izza rokava nekatere stare ideje. Celo nekatere stare posnetke iz arhivov. Solstice Kiss izhaja še iz časov snemanja albuma »Big Music«, odlična Human Traffic, na kateri gostuje z Sparks vokalist Russell Mael, pa celo iz obdobja snemanja albuma »Graffiti Soul« (pred tem je nosila arhivski naslov Human Trafficking). In več. Act Of Love je nadgrajena točka izvirnika zaprašenih arhivov, ki segajo v leto nastanka 1978.

Misteriozna Planet Zero, s tipsko mračnim Simple Minds ambientom, ki opozarja, da gre za skupino iz časov post-punk buma konec sedemdesetih, kjer ne izostanejo space rockovski prijemi v produkciji, prinaša enega najbolj zanimivih artističnih odklonov na novi album. Prva verzija te skladbe sega v leto 2011, pri takratni produkciji, pa je sodeloval s skupino legendarni Gong kitarist Steve Hillage. Skladba položi vrhunski atmosferični odklon za veliki finale, ki pripada na albumu priredbi The Call hita iz leta 1983 The Walls Came Down. Ta prinaša največ rockovske vzdražnosti v sami produkciji ter celo nekaj vpijočih vokalnih diktatov vselej briljantnega Jima Kerra, kar prebudi celo nekaj vzporednic s Simple Minds hiti zlatih osemdesetih. S tipsko estetiko produkcijske zapeljivosti skupine (tipska new wave pregrinjala sintetizotorjev). Vključevanje priredb na studijske albume ni za Simple Minds nikakršna novost, je pa tokratna izbira priredbe, ena izmed bolj posrečenih. Sploh zato, ker še posebej po stilsko-aranžerskih prijemih, silno posrečeno zaokroža celoten nov studijski dosežek skupine.

Vse je (znova) na svojem mestu. Hipnotična nalezljivost. Bombastika valovanja ‘šelestečih’ sintetizatorskih pregrinjal, ki bolj ‘osemdeseto’ ne bi mogla zveneti, a seveda s posodobljeno produkcijo skupine za nove čase. Tu so tipski okrasni kitarski ornamenti Burchilla, ter seveda nalezljivi vokalni vrač Jim Kerr, brez katerega Simple Minds albuma ne more biti. Album je od začetka do konca oddelan v siju visoko grabežljive atmosferične popadljivosti pravega bombastičnega teatra, ki te drži čvrsto ob sebi. Garant tega pa je seveda izjemna muzikalnost, ki jo kronajo ultra-spevni refrenski napevi. Usmeritev prenesena z več kot odličnega predhodnika »Walk Between Words«, prinaša torej novo glasbeno poglavje v povesti te dolgožive in častitljive škotske new wave skupine, ki postala tudi s svojo novo post-milenijsko renesanso, na nek način že davno tega nesmrtna. Še en »detajl«. »Direction Of The Heart« je bil posnet in dokončan že pred dvema letoma. Upajmo, da skupina zadrži visok kreativni moment tudi v nadaljevanju. Simple Minds ostajajo tudi z novim albumom namreč pojem lahkotne glasbene retorike, po kateri jemlje njihova artistična briljanca tudi v letu 2022 odločno odmerjene korake vrhunske ustvarjalnosti.

Avtor: Aleš Podbrežnik

Seznam skladb:
1. Vision Thing
2. First You Jump
3. Human Traffic
4. Who Killed Truth?
5. Solstice Kiss
6. Act Of Love
7. Natural
8. Planet Zero
9. The Walls Came Down

Zasedba:
Jim Kerr – vokal
Charlie Burchill – kitara, bas kitara, klaviature, programiranje bobnov
Ged Grimes – bas kitara, klaviature, programiranje (skladbi št. 2, 5)
Cherisse Osei – bobni na skladbah št. 1, 7 in 9
Sarah Brown – spremljevalni vokal

Sodelujoči glasbeniki:
Russell Mael – vokal na skladbi št. 3
Andy Wright – spremljevalni vokal
Gavin Goldberg – spremljevalni vokal


Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki