Steve Lukather je postal lastnik imena Toto, zgodba o Toto pa se tako nadaljuje!

foto: ALEŠ PODBREŽNIK 2016
1 117

Steve Lukather, izjemni glasbenik in komponist ter mož, ki ima vsaj toliko življenj, kot legendarna artrockovska senzacija Toto, volje, vere in srčnosti, pa v neizmerljivem izobilju, je pred časom za Eonmusic podal zanimiv intervju, v katerem je obelodanil nekaj več ozadja, zakaj zgodba o Toto še zdaleč ni končana.

Lukather, ki bo, tako kot njegov edini sopotnik iz osemdesetih let znotraj reinkarniranih Toto – to je vokalist Joseph Williams-, 26. 2. 2021 izdal novi samostojni studijski album “I Found the Sun Again” (založba The Players Club / Mascot Label Group), je v zvezi z reaktivacijo skupine in okoliščinami, ki so privedle do takšne odločitve povedal mnogo zanimivosti. V nadaljevanju so povzeti izvlečki obširnega intervjuja, ki ga lahko v celoti preberete na Eonmusic.

O turneji “Forty Trips Around The Sun”, na kateri so Toto obeleževali 40 let delovanja in je potekala med letoma 2017 in 2019, pravi Luke sledeče: “Turneja je bila ‘sladkogrenka’ izkušnja, saj smo vsi vedeli, da se vse končuje. Ukvarjali smo se s tožbami o avtorskih pravicah, v vso zgodbo so vstopili nekateri ljudje, ki vanjo nikakor niso sodili. Turneja se je pričela fascinantno, sklenila pa bedno – s kupom tožb in ostalega norega sranja.”

Steve nadaljuje: “Bilo je neprijetno. Šlo je za klavrn konec nečesa, kar je bilo v trenutku prelepo. Kot poroka, ki gre k vragu. Žalostno se je končalo, vendar ne gojim negativnih občutij. No, kljub temu, pa je šlo pri tem za bridko izkušnjo.”

Luke razlaga dalje: “Vse skupaj sva z Josephom prespala, kasneje pa oživila. Menila sva: ‘Hej! Plačala sva vendar ime. Zato ga uporabljajva’. Tako sem sestavil skupaj novo skupino. Z nekaterimi novimi glasbeniki.”

V zvezi z ustanovnim članom skupine Toto Davidom Paichem, je Luke povedal, da David zelo verjetno ne bo več del zgodbe o novih Toto: “Z Josephom sva resnično edina v tej zgodbi, ki sva si tudi želela njenega nadaljevanja. Glede na zdravstveno stanje pa David tega žal ni zmožen. Ni v dobri kondiciji in zato sploh ne more več niti potovati.”

Luke se je razgovoril tudi o opcijah ponovnega sodelovanja z nekdanjim Toto pevcem Bobbyjem Kimballom rekoč: “Z Bobbyjem se še vedno pogovarjava. Pobotala sva se. Vendar pa tudi Bobby ni v najboljšem stanju. Trpi za demenco. V mentalnem oziru ni dober. Je deset let starejši od mene, to pomeni, da mora biti sedaj star kakšnih 73 let. Živel je trdo. Vendar pa, ko se z njim pogovarjaš, je v nekem trenutku povsem normalen in pri stvari, potem pa nenadoma skrene s poti in prične pripovedovati o svojem otroštvu in drugih rečeh.”

O smrti Eddie Van Halena pravi Lukather: “Ed je bil eden mojih najbližjih tovarišev. Še vedno sem popolnoma poklapan ker je odšel. Zlomilo mi je srce. Spominjam se najinega zadnjega pozdrava: ‘Rad te imam.’, in potem ‘Tudi jaz te imam rad.’ Svet je izgubil heroja, jaz pa prijatelja in učitelja, zato me je njegova smrt še posebej močno prizadela.”

Lukather je v zvezi z možnostjo snemanja dokumentarnega filma o Toto povedal sledeče: “Nikdar ne bomo posneli filma o Toto. Bili so trenutki kariere, ki jih je spremljalo preveč slabih stvari in dogodkov, sploh kar se tiče sprožanja tožb in pravdanja na sodiščih.”

Sicer pa je Luke dodal, da dejansko nastaja dokumentarec o njemu. Vendar je to ostalo na čakanju, dokler se situacija v zvezi s pandemijo ne umiri. Dodal je še tole: “Ta film bo dokument, ki vas bo popeljal najbliže kar se da k celotni zgodbi. Veliko ljudi, ki so bili del zgodbe o Toto in jo soustvarjali, je namreč danes bodisi mrtvih, ali pa ne želijo o njej govoriti. No, tisti, ki smo na to pripravljeni, kar velja za Josepha in Davida Paicha, pa tudi nekatere druge, bomo to povedali v mojem filmu. Ostalih, ki bi bili danes v dobri kondiciji oziroma stanju, pa žal ni prav veliko.”

Na fotografiji: Steve Lukather (levo) in Joseph Williams (desno) med nastopom Toto 9. 2. 2016 v Dunajski dvorani Gasometer (RockLine fotoarhiv 2006-2021, vse pravice pridržane). Celotno RockLine recenzijo tega koncerta lahko preberete TUKAJ!

1 Comment
  1. Irena says

    Žalosten konec skupine Toto, ki je bil nekako pričakovan glede na leta sodnih bojev glede avtorskih pravic in tožb a kot njihovega največjega oboževalca daleč naokoli, te zadane direkt v srce in te vseeno nenormalno pretrese. Ko je bil Paich na zadnji turneji popolnoma shujšan in pod nenehnim nadzorom žene, ki ga je spremljala, te prizadene, kot da bi bil del tvoje družine, žal je žalostna tudi Bobby-jeva življenjska zgodba, z družino Porcaro pa še posebej sočustvujem. ‘Luke’, kolikor je navzven močan, je za medijskemu blišču vidno pretresen, prizadet in razočaran nad celotno situacijo, seveda doda nekaj še privat življenje, veseli me, da imata željo, motivacijo, moč in trmo dovolj veliko, da Steve in Joseph nadaljujeta glasbeno pot. Seveda bosta oba albuma v teh dneh tudi že v mojih rokah in tega se neizmerno veselim.

Pošlji komentar

Your email address will not be published.

Ta stran uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Sprejmi Preberi več

Zasebnost&piškotki